Archeológovia: Pri Banskej Bystrici boli Kelti

ZAUJÍMAVOSŤ
3 /

Amatérsky archeológ Jozef Stankoviansky, ktorý je autorom knihy Naša najstaršia história, prirovnáva mikroregión  pod Panským dielom k archeologickému Eldorádu.  Pri obci Priechod objavil staré keltské hradisko skryté v lese, ktoré tu vzniklo v stáročiach pred Kristom.

Medzi najzaujímavejšie náleziská patrí archeologická lokalita Hrádok pri Balážoch, ktorú obýval ľud popolnicových polí a v dobe laténskej. Ján Stankoviansky popisuje známe i menej známe miesta našej dávnej histórie pod Panským dielom, ktoré sa nachádzajú v okolí Banskej Bystrice –  Baláže, Kynceľová, Nemce, Podkonice, Priechod, Selce, Sásová, Senica, Slovenská Ľupča  a Špania Dolina.

Pri uvedení svojej knihy Jozef Stankoviansky povedal:

„Popri historických faktoch sme sa snažili v publikácii priblížiť aj život jednotlivých kultúr a etník, ktoré sa podieľali na vývoji regiónu. Od neolitických, eneolitických spoločenstiev, cez kultúry doby bronzovej až po prvé známe etniká Skýtov, Dákov, Keltov, či Germánov.“

Práve Kelti sa stali predmetom jeho záujmu v Priechode, kde mu víchrica vyvrátením stromov v lese pomohla objaviť  keltské hradisko.

„Našiel som vo vývratoch starú keltskú keramiku, ktorú som odovzdal do Stredoslovenského múzea v Banskej Bystrici. Potvrdilo sa, že toto územie už bolo osídlené 100 rokov pred Kristom,“

uviedol pre TA3.

Terénnym prieskumom zistil, že nejde o obyčajnú lokalitu, ale staré keltské hradisko. Svojím archeologickým nadšením strhol aj profesionálov, s ktorými sa spoločne pustili do výskumu .

„Toto je dôkaz, že keď funguje spolupráca odborníka múzejného pracovníka-archeológa  s miestnymi nadšencami, ako je Jozef Stankoviansky, tak sa objavujú veľmi zaujímavé veci,“

dodal Martin Kvietok z banskobystrického SSM.

Na mieste nálezu zatiaľ vykopali dve sondy. Je zrejmé, že ide o bohaté nálezisko. Okrem keramiky sa v ňom nachádza aj kamenná akropola, ktorú vidno aj z obce a napájala sa na hlavné hradby. Predpokladá sa tu aj dlhodobá sídelná aktivita, ktorá sa teraz skúma.

Je zaujímavé, že v obci sa o Keltoch často hovorilo, ale nikto zatiaľ nepreskúmal  ich možné osídlenie. Nadšenci už založili občianske združenie Magna Historica., ktoré bude s odborníkmi skúmať objavené keltské hradisko. Pokiaľ sa im podarí získať potrebné financie, chceli by tu urobiť komplexný archeologický prieskum,.

V každom prípade je to bohumilá a nesmierne užitočná činnosť archeologických nadšencov a najmä Jozef Stankovianskeho, ktorí sa chcú vlastnými aktivitami dozvedieť o histórii svojho regiónu čo najviac a vydať svedectvo o tom celému Slovensku. Skôr, ako niekto z nevedomosti alebo chamtivosti zničí tieto jedinečné pradávne stopy nášho osídlenia.

Kelti boli prvým historicky doloženým národom na území dnešného Slovenska. Bojové keltské kmene si podrobili lužické obyvateľstvo, ktoré s dobyvateľmi čoskoro splynulo s dobyvateľmi. Na území severného Slovenska žil keltský kmeň Kotínov, v Poiplí žili Osovia (často považovaní za Ilýrov), v Čechách, na Morave, západnom Slovensku a v severozápadnom Maďarsku žili Bojovia.

Kelti od polovoce 2.tissíročia pred Kristom predstavovali na našom území vrchol barbarských civilizácií. Boli to mimoriadne zdatní roľníci  a remeselníci, ktorí dokázali raziť zlaté a strieborné mince vysokej kvality (biateky).

Zdroj: Televízia TA3