Alternatíva napadla nový územný plán mesta na prokuratúre cez VIA IURIS  

SPRÁVY
10 /

Tak znie presné pomenovanie kroku, ktorý minulý týždeň podnikla  advokátka  Eva Kováčechová proti mestu. Bol to predseda poslaneckého klubu Banskobystrickej alternatívy Vladimír Pirošík, tiež advokát tretieho sektora a občiansky aktivista, ktorý pri schvaľovaní nového územného plánu mesta 24.marca 2015 presadil  kritické vystúpenie kolegyne zo združenia VIA IUIS  na mestskom zastupiteľstve.

Apriori proti

Poslanecký klub BBA dlhodobo napádal tento strategický územnoplánovací dokument mesta Banská Bystrica kvôli údajne kontroverzným stavbám, ktoré sa v skutočnosti v novom územnom pláne pripravovaného 12 rokov za státisíce eur z mestského rozpočtu nenachádzajú. Tento dokument totiž nie je o stavbách, ale o funkčnom využití územia so stanovením jasných pravidiel hry prostredníctvom stanovenia výškových a funkčných regulatívov.

Za nový územný plán mesta  hlasovalo 21 poslancov, proti bol celý poslanecký klub BBA. Jeho predseda  Vladimír Pirošík sa už vtedy vyhrážal prokuratúrou.

„Vítame snahu vedenia mesta, s ktorou prišlo a v zmysle ktorej by sa akože kontroverzné stavby nemohli spustiť, ale podľa nášho názoru tomu efektívne zabrániť nemôže. Dalo sa to iba ich vyňatím z návrhu územného plánu. Myslíme si, že nový územný plán je nielen zlý, ale aj nezákonný. Využijeme svoje právo a obrátime sa na prokuratúru, aby preskúmala jeho zákonnosť.“

Predkladateľ návrhu nového územného plánu mesta primátor Ján Nosko reagoval slovami:

„Ja sa síce s názorom poslancov za Banskobystrickú alternatívu, ktorí hlasovali proti, nestotožňujem, no aj to sa niekedy stáva. Trochu ma mrzí, že často populisticky prezentujú veci buď čierne alebo biele. Ak však chceme mestu pomôcť, vždy treba hľadať kompromis. Čas určite ukáže, že sme sa rozhodli správne. Banskobystričania si môžu byť istí, že nový územný plán je hlavne v ich prospech.“ 

Permanentný boj alternatívcov  proti investorom a novým investíciám

Poslanci BBA sú v tejto disciplíne priam majstrami sveta. Podľa nich investori resp. developeri zbytočne zahusťujú existujúci priestor mesta a ničia zelené plochy. Pri územnom pláne im nestačilo, že jednotlivé stupne tohto dokumentu boli verejne prerokúvané s verejnosťou aj nad rámec zákona, že Okresný úrad v Banskej Bystrici odobril správnosť celého procesu v zmysle Stavebného zákona, v súlade so zadaním i nadradenou dokumentáciou VÚC. práve nový územný plán v sebe obsahuje regulatív, že nemožno stavať na zeleni žiadnu stavbu, čo si v BBA asi nevšimli.

 Ani to, že Ministerstvo dopravy výstavby a regionálneho rozvoja SR poskytlo mestu jasný výklad zákona a možností schvaľovania ÚP zastupiteľstvom. Alternatívci sa asi cítia byť nad zákonom.

Každý má právo pochybovať. Napadnutie schváleného územného plánu mesta pod Urpínom podaním na prokuratúru je vraj podložené viac ako 300 podpismi ľudí (nie bystričanov), medzi ktorými je napr. riaditeľka Nadácie Zdravé mesto s rovnakým sídlom, ako advokátka VIA IURIS či teoretická historička architektúry na dôchodku. Na druhej strane  s troškou irónie vyše 77.000 Bystričanov tento dokument  nepodpísalo…

Skrývanie sa BBA za chrbát VIA IURIS

Vo vzduchu visí otázka,  prečo s tým nešli na prokuratúru poslanci BBA Pirošík, Priehodová, Lichý, Katreniak a ďalší, ktorí permanentne napádali dlhoročnú prácu odborníkov pripravujúcich nový ÚP mesta 12 rokov, ale skryli sa za advokátku VIA IURIS?

Odpoveď by mohla znieť aj tak, že keď to nevyjde, maslo na hlave bude mať VIA IURIS. Ale keby náhodou motyka vystrelila, budú možno alternatívci víťazoslávne ukazovať prstom na primátora a ostatných poslancov, ktorí nový územný plán podporili, akí sú neschopní. Už to naznačili na svojom facebooku  veľavravnou poznámkou: „Komu niet rady, tomu …“

Politická zodpovednosť alternatívnych poslancov

Aké sú (zatiaľ) praktické dôsledky tohto kroku VIA IURIS – predĺženej ruky BBA? V prvom rade možné zneistenie investorov, ktorí dlhé roky čakali na schválenie nového územného plánu mesta, aby mohli uskutočniť svoje investičné zámery v našom meste. Ale aj občanov, ktorí plánujú zhodnotiť svoje nehnuteľnosti podľa platných pravidiel hry.

V septembri by zastupiteľstvo malo schvaľovať ďalší strategický dokument – Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta Banská Bystrica na roky 2015 – 23. Jeho základnou súčasťou je nový územný plán s konkrétnymi investíciami do jednotlivých oblastí života mesta, na ktoré chce samospráva v aktuálnom programovacom období čerpať eurofondy.

Ako sa zachovajú naši volení zástupcovia, keď niekto verejne spochybnil tento základný dokument na prokuratúre? Vyvodia alternatívni poslanci politickú zodpovednosť za tento krok aj v prípade, keď sa to celé ukáže ako bluf?

Vyčkajme na rozhodnutie banskobystrickej Okresnej prokuratúry, či z podania advokátky vyvodí prokurátorský protest a bude o ňom v súvislosti s ÚP rokovať mestské zastupiteľstvo alebo toto podanie zamietne ako nedôvodné. Potom budeme múdrejší…

Autor: Miro Toman, Foto: ilust.