Ako to bude s fotením pamiatok a umeleckých diel na ulici?  

ZAUJÍMAVOSŤ
0 /

Podľa Európskeho parlamentu sa vraj už nebudeme môcť fotiť na ulici. Brusel chce obmedziť slobodu fotografovania. Je to naozaj tak?

Ako je to vlastne s fotením?

Táto správa sa rozšírila internetom ako blesk. V skutočnosti pripravuje Brusel na júl zákon, ktorý má ochrániť autorské práva k umeleckým dielam vystaveným vo verejnom priestore. O možnosť uverejňovať súkromné fotografie napríklad z dovolenky na sociálnych sieťach neprídeme.

Výbor Európskeho parlamentu pre právne záležitosti odsúhlasil návrh správy, podľa ktorej chce riešiť slobodu panorámy. Tento pojem pozná aj slovenský zákon. Sloboda panorámy sa spomína v autorskom zákone. Ide tu o diela – sochy, budovy, kresby, teda čokoľvek, čo je na verejnom priestranstve.

„Ktokoľvek, kto si dielo umiestnené na verejnom priestranstve vyfotí, nakreslí alebo zhotoví krátky film, zákon nevyžaduje, aby si na tento účel pýtal súhlas autora. Nemusí ani uhrádzať autorovi žiadnu odmenu,”

vysvetľuje právnik Peter Lukašek.

Obmedzenie fotenia

Niektoré stránky na internete tento zákon interpretujú tak, že si už nebudeme môcť fotiť napríklad Spišský hrad, alebo Baziliku svätého Petra. Fotografovanie pre vlastné účely je však v poriadku. Problém nastáva až vtedy, keď chceme fotku predať alebo ju komerčne použiť. Návrh predložil francúzsky europoslanec Jean Marie Cavada, podporil ho aj člen spomínaného výboru Pavel Svoboda.

„Je to jednoduché. Keď ste turista a vyfotíte si nejakú modernú autorsky chránenú stavbu, prípadne ju zdieľate na sociálnej sieti, nič z toho pre vás nevyplýva. Keď ste profesionál a začnete pred danou stavbou predávať svoje pohľadnice so snímkou stavby, mali by ste požiadať autora stavby o súhlas. Celé je to veľa kriku pre nič,”

vysvetľuje Pavel Svoboda.

Stop panike

Slovenský europoslanec Vladimír Maňka hovorí, že nie je dôvod na paniku, pokojne vraj môžeme fotiť naďalej, keďže u nás je spomínaná sloboda panorámy liberálna.

V Bruseli existuje stavba, ktorá sa volá Atómium. Tá má až do roku 2076 stanovené určité práva. Ktokoľvek sa odfotí pred budovou, nemôže fotku použiť na komerčné účely bez súhlasu autorov.“

Faktom je, že v Európskom parlamente zaznejú, podobne ako v našom, rôzne návrhy zákonov, nad ktorými občas krútime hlavou. Niekedy, ako napríklad pri spomínanom fotografovaní, je dôležitá správna a včasná komunikácia smerom k verejnosti s riadnym vysvetlením problému, aby nevznikali rôzne fámy a z parlamentov si ľudia neuťahovali či zbytočne nadávali na poslancov.

Zdroj: Európske noviny, Foto: ilustračné