Ako slávia Veľkú noc vo svete

ZAUJÍMAVOSŤ
0 /

Veľká noc je pre kresťanov na celom svete hlavne oslavou vzkriesenia Ježiša Spasiteľa. Kým na Slovensku na Veľkonočný pondelok oblievame vodou a šibeme, inde vo svete sa s týmto dňom spájajú rôzne zvyky a tradície.

V Anglicku, Írsku, USA a aj v Nemecku je zvykom na Veľkú noc poskrývať po dome alebo v záhrade vajíčka s rôznymi lahôdkami. Kto ich nájde, dostáva dohodnutú odmenu. Pečie sa ovocný koláč a s týmito zvykmi  sú spojené všakovaké mystické čary a povedačky.

Vo Francúzsku si nachádzajú deti darčeky na zazvonenie, ako u nás na Vianoce. Zväčša sú to čokoládové vajíčka a ďalšie sladkosti. Na vidieku prebiehajú súťaže v chytaní vajec. Taliani pečú Veľkonočný chlieb, do ktorého predtým dajú neporušené vajcia v škrupinke.

Severania vo Švédsku sa dievčatá oblečú za čarodejnice  namaľujú si líčka na červeno. Potom chodia po susedoch a pri dverách si pýtajú sladkosti. Povery a čary majú radi aj Nóri, ktorí chodia do prírody. Dáni zasa oslavujú jarné kvety. Fíni podávajú na Veľkonočný stôl zvláštnu pochúťku z vareného sladu so šľahačkou.

V Írsku dominuje tradičná pórová polievka s pečenou jahňacinou. Jahňacie mäso obľubujú aj Taliani, ale napríklad Rusi sa vyhýbajú teplým jedlám.  Rakúšania pečú  veľké praclíky a Poliaci si pochutnávajú na bielych klobáskach s čerstvým osoleným chlebom. V Argentíne vás ponúknu dvoma špeciálnymi domácimi nápojmi.

Na Filipínach sa organizujú slávnostné sprievody ku kostolom s obrazmi zmŕtvychvstania Krista a jeho stretnutia s Pannou Máriou. V Brazílii pália Judáša, ktorého symbolizujú slamení strašiaci. Tých najskôr ako zradcov symbolicky prepichnú, mlátia ich v snahe vytrieskať 30 strieborných a potom figurínu zapália.

V Grécku sa deti tešia na lambády-veľké farebné sviečky, ktoré dostávajú od svojich kmotrov. Tie si zapália počas slávnostných sprievodov končiacich ohňostrojom. Na ukončenie pôstu Gréci jedia tradičnú majiritsu-polievku z baraních vnútorností, vonku grilujú mladé jahnence a kozliatka, víno tečie doslova potokom. Do ulíc vychádzajú i Cyperčania s vlastnoručne vyrobenými drevenými stolíkmi, na ktorých hodujú čo najbližšie ku kostolu.

Aj v Austrálii  je symbolom Veľkej noci vajíčko a zajac. Potom, čo sa však tieto zvieratá premnožili, čokoládový zajačik je tu skôr na smiech.  V Tanzánii zasa celé rodiny bujaro oslavujú nový život.

Nie nadarmo sa hovorí, že iný kraj-iný mrav. To platí aj pre Veľkú noc. Ľudí však spája radosť z nového života, ktorú kresťanom vlialo zmŕtvychvstanie Pána. Takže radujme sa a veselme sa (podľa možnosti s mierou).

Zdroj: Bystricoviny.sk