Ako riešiť prípadnú krízovú situáciu Eboly

SPRÁVY
0 /

Aj keď riziko rozšírenia Eboly v Slovenskej republike je málo pravdepodobné, neznamená to, že naše verejné zdravotníctvo nie je na túto potencionálnu hrozbu pripravené. Štáty Európskej únie vrátane SR epidemiologickú situáciu monitorujú a prípadné opatrenia sa budú prijímať na základe vývoja epidemiologickej situácie.

Na Slovensku sa medializovali odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie pre cestujúcich do krajín s výskytom Eboly (najmä vyhýbať sa priamemu kontaktu s pacientmi, a s ich telesnými tekutinami, s voľne žijúcimi zvieratami, konzumácie mäsa divoko žijúcich zvierat a vyhýbať sa nechránenému pohlavnému styku), Úrad verejného zdravotníctva SR priebežne monitoruje situáciu v súvislosti s epidémiou Eboly.

Z podnetu Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) sa o. i. organizujú odborné kurzy na ktorých sa zúčastňujú európski odborníci vrátane SR. Na tom ostatnom vo francúzskom Veyrier du Lac bola prítomná aj Mgr. Monika Musilová z odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

Kurz pod názvom Rýchly odhad v zložitých mimoriadnych udalostiach na aktuálnu problematiku Ebola  bol zameraný na získanie poznatkov v danej problematike a následnou účasťou v medzinárodnej misii. Počas prvých dní sme ako scenár použili zemetrasenie na Haiti, ku ktorému došlo v roku 2010, ďalšia časť kurzu sa venovala už aktuálnej epidémii Ebola v západnej Afrike. Školiaci materiál zahŕňal jednotlivé kroky epidemiologickej odpovede na zložité núdzové situácie,“

uvádza Mgr. Musilová.

K samotnému priebehu kurzu dodala:

„Oboznámili sme sa s 11 hlavnými prioritami pri výskyte epidémie, medzi ktoré patrí rýchly zber a analýza údajov, zabezpečenia zdravotne nezávadnej vody, zabezpečenie prístrešia, zdravotnej starostlivosti v krízovej fáze, kontrolu prenosných ochorení (4 najväčší zabijaci sú okrem osýpok a hnačky aj akútne respiračné infekcie a malária). V neposlednom rade je potrebné zabezpečiť dostatok ľudských zdrojov a ich školenia, koordináciu medzi rôznymi partnermi – UN agentúry, lokálne autority, dobrovoľné neziskové organizácie ako aj bezpečnosť obyvateľstva.

Hlavnou výzvou medzinárodnej koordinácie je aj zostavenie efektívneho tímu ľudí vo veľmi krátkom čase podľa odbornosti z rozličných krajín a kultúr .  V súčasnosti nie je dostupná žiadna vakcína alebo liek, ktoré by preukázali, že sú účinné. Dostupná je naďalej len podporná liečba a to intravenózne poskytovanie tekutín a vyvažovanie elektrolytov, udržiavanie kyslíka a krvného tlaku, liečba ďalších infekcií, ak k nim dôjde, systematické podávanie antibiotík a antimalarík, liečba bolesti, gastrointestinálnych symptómov či úzkosti.

Podľa Mgr Musilovej je nevyhnutné je zaistiť bezpečnosť zamestnancov a minimalizovanie invazívnych intervencii:

Veľa pacientov na Ebolu zomrie, preto je dôležité zabezpečiť dôstojné umieranie. U postihnutých pacientov je potrebné zabezpečiť dostatočnú ošetrovateľskú starostlivosť, zaistiť pomoc od rodiny a ostatných pacientov, ako aj psychologickú pomoc. U vyliečených pacientov ide zas o snahu minimalizovať stigmatizácie (nálepkovanie spravidla negatívnymi charakteristikami, ktoré môže vyústiť až do diskriminačného správania)  a strachu,  ako aj o obnovenie normálneho života.“

Tieto poznatky sú aj pre slovenských epidemiológov neoceniteľné, aj keď riziko epidémie tejto smrtiacej choroby je v SR a jej okolí minimálne.

Zdroj: RÚVZ BB, Foto: ilustračné