Ako prežiť Veľkú noc v zdraví a neublížiť svojmu žalúdku?

SPRÁVY
0 /

Po štyridsiatich dňoch sa na Veľkonočnú nedeľu končí pôst. Cez sviatky, ktoré sú už doslova za dverami,  si väčšina z nás dopraje dobroty, ktoré ale vždy nemusia pozitívne vplývať na náš organizmus.

Riziko hrozí hlavne vtedy, ak veľkonočné jedlá nepripravíme podľa správnych technologických postupov a na ich prípravu nepoužijeme vhodné potraviny. Potom nám hrozia rôzne alimentárne (stravovacie) resp. črevné nákazy, keďže patologický proces po konzumácii kontaminovanej potraviny prebieha práve v čreve. Výsledkom  je buď zvracanie, hnačka, teplota alebo iné príznaky z mikroorganizmov prítomných v napadnutom jedle.

Kedysi sa konzumovali diétne jedlá podľa stáročnej tradície – hlavne strukoviny, kyslá kapusta, zemiaky a  zelenina – všetko bez mäsa, dokonca aj v nedeľu. V súčasnosti sa však  na náš stôl dostáva všeličo, čo pri väčšej konzumácii môže ľudskému zdraviu uškodiť. Aj typické veľkonočné menu (údená šunka, klobásy, vajíčka, rôzne druhy mäsa a koláčov).

„Sú to typické druhy veľkonočných potravín a keď už teda na stole musia byť, nech sú to skôr chudé druhy údenín konzumované v menších množstvách, doplnené vyšším množstvom čerstvej zeleniny. Najzdravší je chren, ktorý je tiež typickou veľkonočnou pochutinou. Obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B a provitamín A, ktorých obsah môžeme zvýšiť pridaním postrúhaného jabĺčka, či mrkvy. Sú v ňom aj silice po ktorých má svoju typickú chuť,“

uvádza k veľkonočnému menu MUDr. Ivana Sedliačiková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Najtypickejšou potravou na Veľkú noc sú vajíčka. Sú nielen symbolom jari a zárodku nového života, ale v prípade nedostatočnej tepelnej úpravy aj rizikom hnačkového ochorenia – salmonelózy. Preto je potrebné dbať na ich dostatočnú tepelnú úpravu hlavne do šalátov, ale aj na obložené misy.

„Aj keď vajcia obsahujú veľa cholesterolu, nemožno ich z nášho jedálnička vylúčiť. Ak ich počas Veľkej noci skonzumujeme viac, môžeme sa nadbytočného cholesterolu zbaviť vyššou konzumáciou zeleniny, ovocia a celozrnných obilnín,“

upozorňuje MUDr. Sedliačiková.

Rovnako treba striedmo pristupovať ku konzumácii alkoholu a sladkostí. Držať sa tradície je v tomto prípade vhodnejšie, ako podľahnúť múčnikom s množstvom krémov a poliev. Je vhodné  vrátiť  sa k receptom starých mám, kedy nesmeli v tieto sviatočné dni chýbať na stole hlavne kysnuté koláče – tvarohovníky, makovníky, orechovníky, či iné kysnuté pochúťky so sušeným ovocím alebo naplnené slivkovým lekvárom. Tieto koláče sú bohatšie na nenasýtené mastné kyseliny, bielkoviny, ako aj minerálne látky.

Ako sa teda stravovať cez veľkonočné sviatky, dodržať tradície a neublížiť si?  Odporúča sa  konzumovať malé množstvá tradičných pokrmov s časovými odstupmi, aj s pridaním vlákniny v podobe zeleniny. Najrizikovejší je Veľkonočný pondelok, kedy mládenci idú z domácnosti do domácnosti a nedokážu odolať ponukám gazdiniek. Jedia a pijú všetko, čo im ponúknu. Najlepšie je všetkého s mierou a k tomu dostatočný pohyb.

Zdroj: Bystricoviny.sk