Ako je to naozaj s multifunkčným ihriskom v Radvani?

SPRÁVY
2 /

V uplynulých dňoch sa na sociálnych sieťach rozprúdila kritická diskusia k začatiu výstavby multifunkčného ihriska s umelou trávou a osvetlením v zanedbanom športovom areáli ZŠ Radvanská. K téme sa vraciame stanoviskami mesta a poslanca Igora Kašpera, ktoré celý problém vysvetľujú.

Dodávateľa stavby vybralo mesto verejným obstarávaním

K samotnej investícii z prostriedkov vlády SR a mesta Banská Bystrica vedúci Odboru rozvojových aktivít MsÚ Ing. Maroš Hrádela uviedol:

„Na realizáciu multifunkčného ihriska pri ZŠ Radvanská bola vypracovaná projektová dokumentácia, na základe ktorej sa začali vykonávať stavebné práce, súčasťou ktorých sú aj zemné a prípravné práce pre založenie umelého trávnika, NN prípojka elektriny z existujúceho rozvádzača , štyri stožiare osvetlenia ihriska a káblové rozvody.

Ide o multifunkčné ihrisko (pre futbal, volejbal, nohejbal a tenis) o rozmeroch 40×20 m s umelým trávnikom, mantinelmi a bránkami. Cieľovými skupinami projektu sú: žiaci I. a II: stupňa ZŠ Radvanská, pedagogickí a nepedagogickí zamestnanci ZŠ, široká verejnosť predovšetkým zo sídliska Radvaň.

Tieto cieľové skupiny budú využívať nové ihrisko na rozvoj pohybových a športových aktivít, organizovanie jednorazových a pravidelných športových aktivít či podujatí. Ihrisko bude situované v areáli školy, v strede trávnatej plochy, s možnosťou ďalšieho rozvoja plôch v okolí na športovanie (atletika a pod.).“

Verejné obstarávanie dodávateľa bolo vyhlásené 18.9.2015 vo Vestníku verejného obstarávania. Uchádzači mali 20 dní na predloženie ponuky. Po vyhodnotení ponúk a oznámení výsledku, pokiaľ sa nevyskytla žiadna komplikácia, sa do 16 dní mohla uzatvoriť zmluva, čo sa stalo v novembri. Realizácia je nastavená na 40 dní, ak sa nevyskytne výrazná komplikácia.

Kritika údajného skoršieho zahájenia výstavby a umiestnenia nového ihriska

Niektorými diskutérmi na sociálnych sieťach toľko kritizované „skoršie“ zahájenie prípravných zemných prác pred nadobudnutím právoplatnosti zmluvy s vybratým dodávateľom neodporuje žiadnemu zákonu. Bolo to len riziko na strane dodávateľa v snahe maximálne využiť vhodné poveternostné podmienky na stavenisku pred príchodom zimy, ale na základe platných povolení k výstavbe.

Rovnako kritizované umiestnenie multifunkčného ihriska v strede trávnatej plochy bolo zvolené preto, aby sa v budúcnosti mohla okolo nového športoviska vybudovať atletická dráha s doskočiskom. Nie je pravda, že na súčasnej zanedbanej trávnatej ploche školského ihriska sa hrávalo naraz sto detí a teraz bude slúžiť nové ihrisko maximálne jednej triede, pretože bude v prevádzke denne a môžu sa na ňom vystriedať podľa programu všetky cieľové skupiny ľudí (Róbert Pavúk, Peter Rusnák a ďalší).

Poslanec Kašper vysvetľuje o čo ide

Stanovisko k investícii, ktorá je financovaná z vládnych zdrojov so spolufinancovaním mesta, zaujal aj poslanec Igor Kašper, ktorý tento zámer predstavoval na občianskej rade Radvaň a informoval občanov aj o začatí výstavby nového multifunkčného ihriska:

„Na tomto ihrisku som vyrastal, keď sa to dalo ešte ihriskom nazvať. Teraz je to hrboľatá, často nepokosená plocha, mnohokrát na blate a vode. K tomu zarastený a nepoužiteľný bežecký areál a zdevastované doskočisko. Toto je hanba.Na novom ihrisku si prídu na svoje nielen futbalisti, ale bude umožnené hrať aj volejbal, tenis, nohejbal.. A čo je podstatné – aj pri umelom osvetlení!!! Čiže sa absolútne zvýši využiteľnosť ihriska takmer po celý deň a celý rok.

Nehovoriac o možnosti korčuľovania v zime. Zároveň aj po dažďoch je povrch umelej trávy po chvíli pripravený na hru. K tomu sa môžu premiestniť súčasné brány na druhú časť trávnatej plochy, resp. je tam priestor na beach volley. Ďalej by sa mala obnoviť zdecimovaná bežecká dráha a obnoviť doskočisko. Týmito úpravami môže v areáli športovať oveľa viac detí a dospelých, ako doteraz. A hlavne oveľa bezpečnejšie.

Pán Rusnák, to je taký zlý zámer, ako to prezentujete? Žiadne 3, 4 ihriská by tam nevošli, ani sa to nedalo kvôli inžinierskym sieťam umiestniť inde – ani na betónovej ploche. Čiže buď by to bolo tu, alebo by sa ihrisko postavilo v inej časti mesta – to je celé. Hovoríte naozaj za všetkých Radvančanov? Či len za pár jedincov, ktorí sú proti všetkému a proti všetkým?

Je mi jasné, že najľahšie je kritizovať prácu druhých, keď sám nechcem alebo nedokážem vytvoriť nič. Najhoršie však je, že zákerne rozširujete zlo a podnecujete ľudí k nepokoju a umelo vytvárate rozbroje medzi nimi. Zaujímavé je, že keď som o zámere podrobne informoval Občiansku radu v Radvani, kde ste bol aj vy, nemali ste nič proti tomuto umiestneniu. Keby bolo ihrisko o 20 m vedľa alebo aj na tej betónovej ploche – aj tak ste zasa proti a rozširovali by ste, prečo nie je logicky v strede trávnatej plochy. Bohužiaľ to je realita.

Bol by som rád, keby ste tento zámer súdili na konci realizácie a spýtali sa svojich detí a susedov, či sú s tým spokojní. Za týmto zámerom si stojím a som naň hrdý. Verím, že nakoniec bude väčšina Radvančanov spokojných a po vyše 20 rokoch chátrania areálu bude z toho krásne miesto pre šport a relax. K tejto téme sú toto moje posledné slová.“

Autor: (tom), Foto: ilust.