Aj sochy majú svoje príbehy…

SPRÁVY
0 /

Už polstoročie uplynulo od odhalenia sochy akademického  sochára Karola Dúbravského „Partizán“ z roku 1964. Stojí v ochrannom pásme Pamiatkovej rezervácie Banská Bystrica, na vysokom podstavci pod Urpínom medzi stromami, v blízkosti železničnej stanice Banská Bystrica – mesto a „pozerá“ priamo cez Národnú ulicu až na Námestie SNP.

Partizán vystriedal v roku 1964 k 20. výročiu SNP sochu M. R. Štefánika, na ktorú si ešte pamätajú starí Bystričania . Pred rokom 1989 sa o čistotu okolo sochy  Partizána okrem mesta starali aj členovia ZO SZPB – Stred, mestská spoločnosť ZAaRES vysádzala kvety a občas pokosila priestor okolo.

Za polstoročie  okolité stromy vyrástli, sochu takmer zatienili a roky v tomto  prostredí sa podpísali aj na jej vzhľade. Socha akoby nemala majiteľa – opatrovateľa. Naposledy bola odborne očistená v roku 2004 pri príležitosti 60. výročia SNP. Práce vykonal akademický sochár Ján Filo.

V polovici mája 2014 o sochu Partizána prejavilo záujem hlavné mesto ČR Praha, o čom vznikla vážna diskusia. Dňa 27.mája zasadal mimoriadny výbor ZO SZPB Stred Banská Bystrica, ktorý s presunom sochy do Prahy zásadne nesúhlasil a uznesením požiadal Predsedníctvo oblastného výboru SZPB o vydanie nesúhlasného stanoviska. Oblastný výbor SZPB to urobil, o čom informoval Ústrednú radu SZPB.

Predseda SZPB Pavol Sečkár k presunu sochy Partizána vydal tiež negatívne stanovisko.
Následne sa  4.júla predseda ZO SZPB Stred Banská Bystrica Ján Žiško a tajomník Oblastného výrobu SZPB v Banskej Bystrici Štefan Dubovický stretli s primátorom mesta Banská Bystrica,  kde sa dohodol ďalší postup ošetrenia sochy Partizána aj s jej okolím. Mesto zabezpečilo odborné očistenie a výsadbu okrasnej zelene okolo sochy aj s pokosením trávy.

V predvečer osláv 70. výročia SNP, pred koncertom banskobystrickej Štátnej opery,   k soche Partizána položili vence primátor mesta Peter Gogola, riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev, členovia ZO Stred SZPB a občania mesta. Ján Žiško v uvítacom prejave vyslovil želanie, aby sa v rámci osláv SNP tento pietny akt konal každoročne.

Protifašistickí bojovníci dostali od mesta  prísľub, že samospráva sa bude o túto pamiatku starať.

Autor: Ján Žiško, Foto: Mirka Chabadová