Aj na Fončorde chcú ľudia normálne parkovať, niektorí sa tomu bránia

SPRÁVY
22 /

Normálne parkovanie v blízkosti vlastných bytových domov je jedným z najväčších problémov Bystričanov bývajúcich na sídliskách. Boria sa s tým aj obyvatelia Fončordy, pre ktorých by mesto malo vytvárať  vhodné podmienky k riešeniu pomaly už neúnosnej situácie na niektorých uliciach.

Ponúka sa riešenie problému parkovania  na Tulskej a Moskovskej

Na nedávnom stretnutí občanov v ZŠ Moskovská zaznel hlas mladej podnikateľky z Tulskej:

„Každý deň jazdím do firmy na druhom konci mesta autom, ale keď sa večer vraciam, nemám kde zaparkovať, lebo všetky miesta sú už dávno obsadené. Tu nutne potrebujeme  nové parkovacie miesta, ale kto nám ich zabezpečí?“

Staršia obyvateľka bytového domu neďaleko školy mala iný názor: „Nové parkovacie plochy by zabrali zeleň, ktorú tu na sídlisku potrebujeme. Počet  miest pre parkovanie áut obyvateľov je naplnený, nech mesto zastaví ďalšiu výstavbu a bude to vyriešené.“

Mesto sa môže dohodnúť s investorom

Mestská samospráva plánuje v priestore Tulskej a Moskovskej ulice vybudovať nové parkovacie miesta v rámci spoločných investícií s občanmi, ale v rozpočte na to v súčasnosti nemá peniaze. Preto došlo k dohode s banskobystrickým investorom Feidas BB, ktorý na vlastnom pozemku stavia 2×43 bytov pre mladé rodiny, že rozšíri riešené územie aj o plochy určené pre parkovanie obyvateľov okolitých bytoviek. Tie sa prekrývajú s potrebou parkovania budúcich vlastníkov nových bytov.

Okrem vybudovania 157 parkovacích miest, na ktoré má investor právoplatné územné rozhodnutie a v súčasnosti vysporadúva určené časti mestských pozemkov,  pomôže mestu s riešením ďalších parkovacích plôch

Zmenou územného rozhodnutia na pozemkoch vo vlastníctve stavebníka a mesta spolu so zmenou organizácie dopravy vzniknú ďalšie plochy pre parkovanie vozidiel..  Investor pre svoju potrebu bude mať celkom 142 parkovacích miest. Zostávajúcich 15 boxov na mestskej  parcele vybuduje a bezplatne odovzdá mestu pre potreby okolitých bytových domov,“

hovorí vedúci stavebného odboru na mestskom úrade Stanislav Ferianc.

Okrem toho stavebník vo svojej réžii investorsky pripraví a zabezpečí vydanie stavebného povolenia v rozsahu 71 parkovacích miest na mestských pozemkoch a práva vyplývajúce z týchto povolení bezplatne postúpi na mesto. Tak sa postupne vytvorí na Fončorde celkom 228 nových parkovacích miest, z toho 86 pre ulice Tulská a Moskovská, čím sa výrazne spriechodní prístupová komunikácia k bytovkám.

Na nej teraz v rozpore s dopravnými predpismi pozdĺžne parkujú autá miestnych obyvateľov, ktoré si pravdepodobne neuvedomujú, že je iba otázkou času, keď parkovať bude možné iba na vybudovaných a skolaudovaných plochách určených na parkovanie  a nie na mestských komunikáciách

Vzhľadom na dočasné zaťaženie obyvateľov okolitých bytoviek a ZŠ Moskovská stavebnými prácami po komunikácii investora  s mestom, riaditeľkou školy a rodičmi žiakov došlo k dohode, že okrem zabezpečenia rozšírenia parkovacích miest pre miestnych obyvateľov investor prispeje na kompletnú opravu školského ihriska sumou 20 tisíc eur. Spoločne vyriešia bezpečnosť prístupovej komunikácie ku škole aj s bránou a oplotením.

Nie všetci sú naklonení rozšíreniu parkovacích plôch

Napriek týmto benefitom, ktoré popri výstavbe nových bytov pre mladé rodiny na súkromnom pozemku s parkovaním aj pre miestnych obyvateľov prináša investor, existujú aj odporcovia nových investícií na Fončorde bojujúci proti „zahusťovaniu“ sídliska.

Medzi obyvateľmi Tulskej sa vytvorila skupinka vedená čerstvou kandidátkou na poslankyňu mestského zastupiteľstva v novembrových voľbách, ktorá hľadá všetky možné i nemožné cesty k tomu, aby zabránili nielen bytovej výstavbe, ale aj budovaniu nových parkovacích miest.

Keď nevyšiel pokus zrušiť stavené povolenie na nové bytové objekty, čím sa oddialil začiatok pilotáže základov až po prázdninách s mediálnou publicitou,  tak skupinka z Tulskej  začala útočiť na zmenu platného územného rozhodnutia s rozšírením parkovacích plôch paradoxne pre ich spoluobčanov v tejto časti Fončordy. Aktivity niekoľkých jednotlivcov tak vlastne potrestajú občanov, ktorí by mohli za peniaze investora alebo mesta mať parkoviská, ako sa patrí. Bez rizika nájsť ráno pred odchodom do práce na svojom aute neželané zariadenie od mestskej polície za nesprávne parkovanie.

Pomôže lepšia informovanosť občanov

Bolo by asi vhodné, keby sa o parkovaní v našom meste a konkrétnych navrhovaných riešeniach viedla široká a včasná odborná i laická diskusia na všetkých dostupných komunikačných kanáloch, od internetu cez printové či elektronické  médiá až po verejné stretnutia s obyvateľmi jednotlivých mestských častí, kde sa niečo chystá.

Poslúži to lepšej informovanosti občanov a zabráni šíreniu účelových negatívnych správ namierených proti rozvoju mesta, na čom  si niektorí  aktivisti dokážu budovať svoju politickú kariéru. Aj v Banskej Bystrici však platí, že nie vždy má pravdu ten, kto hlasno kričí..

Autor: (tom), Foto: redakčné