Absurdné: Primátor nepodpísal bežné uznesenie zastupiteľstva!

SPRÁVY
0 /

Primátor mesta Peter Gogola zvolal na štvrtok 4.apríla mimoriadnu mestskú radu s jediným bodom rokovania. Nie je ním protipovodňová situácia ani katastrofálny stav ciest v meste, ale pozastavenie bežného uznesenia z marcového zastupiteľstva o presune termínu predloženia materiálu o PKO z júna na máj.

zastupitelstvoPrimátor Peter Gogola v stredu nečakane zvolal členov mestskej rady pozvánkou v znení: „Na základe ustanovenia § 13 odst. 6 v spojení s § 14 zákona číslo 369/90 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov z v o l á v a m zasadnutie Mestskej rady v Banskej Bystrici na 4. apríla 2013 /štvrtok/ o 16:00 hod.  s jediným bodom programu: Prerokovanie pozastavenia výkonu uznesenia MsZ číslo 870/2012-MsZ z 26. marca 2013 k bodu: Analýza činnosti PKO a návrhy na zefektívnenie činnosti-žiadosť o odklad.“

O čo vlastne išlo na mestskom zastupiteľstve 26.marca 2012 v tomto bode? Poslanec Andrej Refka (SMER-SD) napadol svojvoľnú zmenu termínu predloženia  analýzy činnosti PKO do zastupiteľstva mestským úradom z mája na jún. Z právneho hľadiska išlo o to, že samosprávny úrad vykonávajúci uznesenia zastupiteľstva sa v tomto prípade postavil nad poslancov, čo zákon nepripúšťa.   

„Z dôvodovej správy  k tomuto bodu mi nie sú jasné dve veci. Po prvé,  prečo má materiál tento názov, keď MsZ prijalo v decembri 2012 uznesenie č. 751/2012, kde žiada primátora, aby na rokovanie MsZ najneskôr v marci 2013 predložil Analýzu činnosti PKO a možnosti jeho pričlenenia ako samostatného odboru k mestskej organizácií  Správa športových a telovýchovných zariadení mesta? Mnohí si pamätáte, že v decembri k tomu prebehla dlhá diskusia,“ uviedol poslanec Refka na zastupiteľstve 26.marca.

Potom navrhol logické uznesenie, ktoré bez problémov schválilo zastupiteľstvo: „A po druhé, prečo úrad svojvoľne presunul tento bod až na júnové MsZ, keď uznesenie mestskej rady č. 26/2013 z 12.3.2013 odporúča dopracovať materiál v zmysle podnetov z rokovania MR a predložiť na zasadnutie MsZ v máji 2013? Všetci prítomní členovia mestskej rady hlasovali za. Preto dávam pozmeňujúci návrh k tomuto bodu-presunúť analýzu späť na zasadnutie MsZ 14.mája 2013.“ Evidentne nešlo o obsah materiálu, iba o termín jeho predloženia do zastupiteľstva.

Zrazu prichádza primátor s pozastavením výkonu tohto vskutku jednoduchého uznesenia, čo zo zákona môže urobiť len vtedy, ak sa domnieva, že odporuje zákonu alebo je pre mesto zjavne nevýhodné. Nevedno, čo je na posune termínu predloženia už vypracovaného materiálu do zastupiteľstva podľa primátora odporujúce zákonu alebo zjavne nevýhodné pre mesto. Uvidíme.

Vieme iba to, že už na pohľad sa jedná o absurdnú záležitosť, ktorú bude musieť primátor poslancom v súlade so zákonom o obecnom zriadení riadne zdôvodniť a podložiť pádnymi argumentmi. Ak sa mu to nepodarí, bude to z jeho strany vážny prešľap voči zákonu, ak nie svojvôľa, ktorú si verejný činiteľ v pozícii štatutára mesta nemôže dovoliť.

Ale nepredbiehajme. Budeme múdrejší až po štvrtkovej mimoriadnej mestskej rade, z ktorej vám prinesieme aktuálne informácie aj s právnym pohľadom na vec.

Zdroj: Bystricoviny.sk