Rektor Hiadlovský: UMB nesúhlasí s ohrozením statusu univerzity

SPRÁVY
1 /

V Banskej Bystrici vo štvrtok zarezonovala správa o tom, že Univerzita Mateja Bela môže prísť o univerzitný titul. Nám sa podarilo získať stanovisko rektora UMB Vladimíra Hiadlovského, ktoré dáva tieto tvrdenia na pravú mieru.

Minister školstva Juraj Draxler a predseda akreditačnej komisie Ľubor Fišera na štvrtkovej tlačovej besede v Bratislave zverejnili zoznam vysokých škôl, u ktorých keď do roka nepríde k náprave, môžu prísť o akreditáciu. Za najväčší problém kvality škôl považujú slabý vedecký výskum a nízku výkonnosť doktorandov. Náprava sa týka piatich slovenských univerzít:

Katolícka univerzita v Ružomberku

Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici

Univerzita veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach

 

„Pri týchto vysokých školách univerzitného typu v prípade, že do roka nedôjde k náprave, musí dôjsť k návrhu ministra školstva na odobratie titulu univerzita,“ 

uviedol  minister školstva Draxler. Podľa neho  ide o dvihnutý prst od akreditačnej komisie a univerzity majú na nápravu jeden rok.

Oslovili sme najpovolanejšie v tejto veci – rektora UMB Banská Bystrica Vladimíra Hiadlovského. Ten nám poskytol oficiálne stanovisko UMB, ktoré prinášame v plnom znení:

„Na základe návrhu Akreditačnej komisie, odporúča Akreditačná komisia zaradiť Univerzitu Mateja Bela v Banskej Bystrici medzi vysoké školy, ktoré nie sú začlenené medzi univerzitné vysoké školy a ani medzi odborné vysoké školy. Zákon dáva pri takomto zaradení vysokej škole ročnú lehotu na nápravu daného stavu.

 Pre zaradenie vysokej školy Akreditačná komisia posudzovala plnenie troch kritérií, tzv. KZU-1 až 3. Vzhľadom na široké portfólio Univerzity Mateja Bela, bolo na UMB v rámci KZU-1 posudzovaných 18 oblastí výskumu a UMB plní toto najkomplexnejšie kritérium pri tak početných hodnotených oblastiach na 95%, čo je vynikajúci výsledok. Preto nemožno konštatovať, že sa na UMB nedarí vedeckým výstupom a hodnotenie výskumnej, vývojovej, umeleckej a ďalšej tvorivej činnosti Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici je veľmi dobré.

 Na základe stanoviska Akreditačnej komisie, UMB neplní kritérium KZU-2, týkajúce sa výstupov doktorandského štúdia. V písomnom stanovisku k návrhu hodnotiacej správy som žiadal o prehodnotenie tohto kritéria, nakoľko UMB toto kritérium neplní len hranične. Z uvedeného vyplýva, že pre UMB je ročná lehota dostatočná na nápravu a rozhodne sa o splnenie kritéria KZU-2 budeme uchádzať skôr ako po roku. Konštatujem, že už v tejto chvíli UMB plní kritérium KZU-2.“

Situácia v UMB teda nie je tak hrozivá, ako by sa po zverejnení hodnotenia Akreditačnej komisie mohlo na prvý pohľad zdať. Budeme držať vedeniu banskobystrickej Univerzity, celému pedagogickému zboru i študentom palce, aby sa slová rektora Hiadlovského naplnili skôr, ako do ročného limitu.

Autor: (tom), Foto: ilustračné