Budeme mať novú 20 eurovú bankovku

SPRÁVY
0 /

Po vlaňajšej výmene 5 a 10 – eurovej bankovky príde tohto roku v novembri rad na dvadsaťeurovku. Novú bankovku predstavil minulý týždeň vo Frankfurte prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi.

Bankovka bude mať dokonalejšie zabezpečenie proti falšovaniu s novými ochrannými prvkami. Je na nej  takzvané „okno s podobizňou“ obsiahnuté v holograme. Keď sa dvadsaťeurovka nastaví proti svetlu, okno sa sprehľadní a zobrazí sa v ňom podobizeň mytologickej postavy Európy viditeľná z oboch strán bankovky.

„Okno s podobizňou predstavuje v technológii výroby bankoviek naozajstnú inováciu,“

uviedol Mario Draghi na predstavovaní novej európskej bankovky, ktorá je podľa ECB jednou z najpoužívanej­ších.  Najviac ju vydávajú bankomaty a prijíma ju aj množstvo predajných automatov. Rovnako ako nové päť a desaťeurovky aj táto nová bankovka má vo vodoznaku takzvané smaragdovozelené číslo a podobizeň Europy.

Do obehu aj u nás na Slovensku sa dostane 25. novembra 2015. Počas nasledujúcich deviatich mesiacov sa na jej zavedenie budú môcť pripraviť výrobcovia strojov na spracovanie bankoviek a zariadení na overovanie ich pravosti, spracovatelia hotovosti a ďalší ľudia, ktorí s ňou budú narábať.

Eurom v súčasnosti platí  asi 338 miliónov ľudí v 19 krajinách eurozóny. Celková nominálna hodnota tohto platidla predstavuje okolo bilióna eur. Nová dvadsaťeurovka je treťou bankovkou zo série Europa, ktorá postupne nahrádza pôvodnú sériu z roku 2002. Postupne sa zavedú aj nové verzie bankoviek v nominálne hodnote 50, 100, 200 a 500 eur.

Autor: (mt), Zdroj: ECB