Alan Bujdák bicykluje proti rakovine už 26 dní

ZAUJÍMAVOSŤ
0 /

Alan Bujdák z Banskej Bystrice má za sebou 26-dní z dlhej 35-dňovej púte na bicykli, aby získal i sprostredkoval pomoc pre onkologických pacientov v hmotnej núdzi.

Za celým projektom stojí Občianske združenie Tridsaťpäťka-35, ktoré má vo svojich stanovách túto myšlienku a Alan Bujdák je aj jeho zakladateľom. Záštitu nad akciou prevzalo mesto Banská Bystrica a pripojili sa aj ďalšie mestá, samosprávy i rôzni podnikatelia, sponzori, ktorým záleží na onkologických pacientoch a ich neľahkej životnej situácii. Niekoľko miest už záväzne prisľúbilo finančnú i nefinančnú pomoc. Jeden cent za obyvateľa, či priame financie poskytnú mestá Dunajská Streda, Veľký Krtíš a Banská Bystrica. Trenčiansky magistrát poskytne priamu finančnú pomoc vybranému onkologickému pacientovi a tieto štyri mestá sa budú na projekte podieľať aj materiálnou, nefinančnou pomocou, ktorú deklarovali i ďalšie mestské samosprávy – Dubnica nad Váhom, Nové Mesto nad Váhom, Piešťany, Trnava, mestská časť Nové Mesto v Bratislave, Komárno, Lučenec, Rimavská Sobota, Moldava nad Bodvou, Michalovce a Humen né. Materiálna pomoc bude spočívať v tom, že magistráty v týchto mestách poskytnú onkologickým pacientom v hmotnej núdzi napríklad voľné vstupy na kultúrne a športové podujatie, plavárne, zimné štadióny, športoviská a podobne. Formu pomoci ešte zvažujú dve mestá – Považská Bystrica a Košice.

Aktér v akcii Alan Bujdák prešiel na svojom bicykli veľký kus svojej cesty, štartoval 4. februára z námestia SNP v Banskej Bystrici a zvládol zatiaľ všetky nástrahy počasia – mráz, sneh i vietor. Navštívil celkovo 23 miest – Turčianske Teplice, Martin, Žilina, Považská Bystrica, Dubnica nad Váhom, Trenčín, Nové Mesto nad Váhom, Myjava, Piešťany, Trnava, Bratislava, Dunajská Streda, Komárno, Štúrovo, Šahy, Veľký Krtíš, Lučenec, Rimavská Sobota, Rožňava, Moldava nad Bodvou, Košice, Michalovce, Humenné, v stredu v posledný februárový deň sa nachádza v Stropkove a potom pokračuje na trase Bardejov, Prešov, Spišská Nová Ves, Poprad, Štrba, Liptovský Mikuláš, Ružomberok a slávnostný príjazd bude v piatok 9. marca v Námestove, konkrétne na nábreží Oravskej priehrady.

Alan Bujdák je bývalý športovec, má 44 rokov a žije v Banskej Bystrici. Je zdravý. Zažil však s blízkou osobou onkologickú liečbu, prežil s ňou operáciu, liečbu, chemoterapiu a toto všetko v ňom zanechalo také hlboké stopy, že sa rozhodol týmto ľudom pomôcť. Rakovina je choroba , ktorá sa aj „vyliečeným“ pacientom vracia, má recidívny charakter.

„Raz som dotyčnej osobe sľúbil, že jej pomôžem, ako len budem vedieť. Nakoľko som chlap, chcem svoje slovo dodržať. Po dlhom uvažovaní….ako? Som prišiel na myšlienku, že nie len jej, ale väčšine týchto ľudí treba pomôcť,“ vyjadril sa k myšlienke projektu Alan Bujdák, ktorý sa na svojej ceste stretol s prevažnou väčšinou pozitívnych ohlasov: „Z cesty mám zatiaľ dobrý dojem. Prevažujú pozitívne ohlasy, našiel som rôzne spôsoby pomoci. Zvládol som prvé administratívne i byrokratické prekážky, samosprávy otvorili pre onkologických pacientov v hmotnej núdzi aj iné než finančné možnosti. Som síce vyčerpaný, unavený, bolia hlavne svaly, ale nechcem to vzdať. Budem bojovať ďalej i so zaťatými zubami. Prekonal som náročné klimatické podmienky, sneh, mráz aj dážď, či vietor. Chcem však poďakovať všetkým, ktorí ma prijali, rozhodli sa pomôcť a podporili ma.“

Na celej akcii pracuje skupina vybraných dobrovoľníkov, spolupracovníkov, ktorá má na starosti celú logistiku , hlavne preberá, triedi a overuje emaily, oslovuje sponzorov, samosprávy, komunikuje s médiami, zabezpečuje internetové stránky komunikácie a podpory a prácu, ktorá nás zastihne, ale vopred nevieme v akej podobe. Žiadatelia o pomoc sa môžu obracať formou emailov, sociálnej siete a listov, či telefonicky, alebo osobne v jednotlivých mestách.

Transparentnosť prerozdelenia získaných finančných prostriedkov zabezpečí komisia na prerozdelenie získaných finančných zdrojov, v ktorej je široké zastúpenie ľudí z rôznych oblastí života.

Zdroj: OZ Tridsaťpätka-35