42-ročný Bystričan dostal za týranie družky sedem rokov

SPRÁVY
0 /

Rastislav Széky na odvolacom Krajskom súde v banskej Bystrici neuspel. Za dlhoročné týranie svojej družky a nebezpečné vyhrážanie pôjde do väzenia na  sedem rokov nepodmienečne.

Székyho družka Martina musela zo strachu po jeho fyzických a slovných útokoch spolu s dcérou opustiť Slovensko. Jej týranie trvalo viac ako rokov. 42-ročný Bystričan na ňu žiarlil, nesmela vyjsť z domu ani sa stretávať s príbuznými, kontroloval jej mobil. Keď sa rozhodla od neho odísť, zastavil ju nožom priloženým na jej krku. Keď sa žene podarilo ujsť k matke, prišiel za ňou a žiadal ju, aby sa vrátila domov.

Po návrate do spoločnej domácnosti bol voči nej ešte tvrdší, družke vulgárne nadával, udieral ju a sácal o stenu. V noci budil týranú ženu zo spánku, pričom musela počúvať jeho chvály o svojej dokonalosti. Keď zbil svoju družku tak, že musela navštíviť lekára, išiel s ňou aby povedala, že  mal nehodu. Inak sa jej vyhrážal zabitím s tým, že ju potom zahrabe v lese.

Svedkom mužovho týrania  družky bola  ich maloletá dcéra Eva. Vulgárne útoky zažili aj príbuzní a priatelia Martiny, preto musela od neho aj s dcérou utiecť.  Prípad sa dostal na Okresný súd v Banskej Bystrici, ktorý po rozsiahlom dokazovaní  uznal Székyho vinným zo zločinu týrania blízkej osoby a z pokračujúceho prečinu nebezpečného vyhrážania. Za to dostal sedem rokov nepodmienečne.

Széky sa proti rozsudku prvostupňového súdu odvolal kvôli údajne nespravodlivému súdnemu procesu. Žiadal doplniť dokazovanie a vypočuť ďalších svedkov Krajský súd to však predtým už raz urobil, preto tomuto odvolaniu nevyhovel a potvrdil prvostupňový rozsudok.

Odsúdený  na poslednom súdnom pojednávaní nebol, pretože odtiaľ by putoval rovno do väzenia.  Súhlasil s vynesením rozsudku v jeho neprítomnosti a výkon nepodmienečného  trestu nastúpi po doručení rozsudku.

Autor: (dem), Foto: Ilustr.