31. máj je Svetovým dňom bez tabaku

Zdravie
0 /

Poukázať na zdravotné riziká spojené so spotrebou tabakových výrobkov a na význam opatrení, ktoré sa ju snažia znížiť je cieľom kampane Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá posledný májový deň 31.5. stanovila za Svetový deň bez tabaku (World No Tobacco Day). Spotreba tabakových výrobkov je totiž jediná príčina úmrtí na celom svete, ktorej možno predchádzať.

Svetový deň bez tabaku

Zmyslom 31. mája je zlepšiť informovanie o nepriaznivých zdravotných následkoch fajčenia v mladom veku a podporiť všetky aktivity a chrániť deti a mládež pred aktívnym, ale aj pasívnym fajčením, pretože tabak je smrteľný v každej podobe. V súčasnosti má podľa WHO fajčenie na svedomí smrť jedného z 10 dospelých na celom svete. Milióny ľudí ročne zabíja globálna tabaková epidémia,“

hovorí  MUDr. Silvia Kontrošová z RÚVZ Banská Bystrica.

Čo je horšie, viac ako 600-tisíc z nich sú nefajčiari, umierajúci na následky pasívneho fajčenia. Podľa Kontrošovej ak nebudeme konať, epidémia fajčenia ročne zabije do roku 2030 viac než 8 miliónov ľudí. Viac ako 80 % týchto úmrtí ktorým možno predísť, postihne ľudí žijúcich v krajinách s nízkymi alebo strednými príjmami.

Svetový deň bez tabaku 2015 vyzýva členské štáty, aby spolupracovali pri zastavení nezákonného obchodovania s tabakovými výrobkami. Preto je aj tohtoročným heslom tohto dňa je „Stop nezákonnému obchodu s tabakovými výrobkami“.

Nedovolené obchodovanie s tabakovými výrobkami je významným globálnym problémom, z pohľadu zdravia, práva, ekonomiky, vlády a korupcie. Každá desiata cigareta spotrebovaná vo svete je podľa štúdií predmetom nezákonného obchodovania. Európska komisia odhaduje, že straty z neho na colných a daňových príjmoch pre EÚ a jej členské štáty činia ročne viac ako 10 mld €.

Protifajčiarske akcie RÚVZ v Banskej Bystrici

Oddelenie podpory zdravia banskobystrického RÚVZ pripravilo pri príležitosti Svetového dňa bez tabaku počas prvého júnového týždňa množstvo aktivít zameraných hlavne na prevenciu a zanechanie tabakovej závislosti. V poradenskom centre poskytujú v rámci kurzu zameraného na pomoc a podporu pri nefajčení individuálne poradenstvo.

V pondelok 1.júna bude na Oddelení podpory zdravia RÚVZ BB od 7:30 do 14:30 hod. Deň otvorených dverí. Jeho súčasťou bude spirometria a individuálne poradenstvo o negatívnych dopadoch fajčenia na zdravie,  pozitívach jeho zanechania, ako aj rady zvládania abstinenčných príznakov pri odvykaní od fajčenia. Záujemcom poskytnú edukačné materiály.

Veľká akcia sa uskutoční v utorok 2.júna v nákupnom centre Europa SC, kde bude výjazd Základnej poradne zdravia. Podujatie približuje MUDr. Kontrošová:

Podujatie, ktoré sa uskutoční od 9:00 do 12:00 hod., je určené predovšetkým tým návštevníkom-fajčiarom, ktorí  sa chcú dozvedieť viac o tom, aký vplyv má fajčiarska závislosť  na ich zdravie a zistiť stupeň svojej nikotínovej závislosti. Poskytneme im  aj edukačné materiály a informácie o možnosti bezplatného odvykania od fajčenia v rámci nadstavbovej poradne na odvykanie od fajčenia.

V ten istý deň budú pracovníci RÚVZ v Klube dôchodcov Nádej v priestoroch Komunitného centra na Robotníckej ulici záujemcom merať tlak krvi a pulzovú frekvenciu, CO vo vydychovanom vzduchu a spirometriu.

V stredu 3. júna je plánované v RÚVZ Banská Bystrica aj zasadnutie pracovnej skupiny Prevencia fajčenia. Jedným z bodov programu bude aj Príprava akčného plánu WHO na implementáciu Rámcového dohovoru o kontrole tabaku na roky 2015 – 2020.

Individuálne poradenstvo fajčiarom v rámci kurzu zameraného na pomoc a podporu pri jeho nefajčení v nadstavbovej  Poradni pre odvykanie od fajčenia sa uskutoční vo štvrtok 4. júna v  RÚVZ.

Zdroj: RÚVZ BB, Foto: Ilustr.