20-percentný Kotleba

SPRÁVY
4 /

To, čo dokázal zo seba vykúzliť 19.decembra 2014 Marian Kotleba vo veci odvádzania „dvadsiatkov“ z platu svojich verných na jeho bankový účet, sa zapíše do análu slovenskej politiky. Osobne potvrdil, že ako líder ĽSNS vo verejnej funkcii  banskobystrického župana sa necháva „vydržiavať“ svojimi podriadenými, ktorých zamestnal na Úrade BBSK a BBRSC a.s.

Predsedníčka poslaneckého klubu SMER-SD Ľubica Laššáková na piatkovom zastupiteľstve BBSK otvorila medializovanú tému údajného odvodu z platov zamestnancov na účet ich zamestnávateľa slovami: 

„Poslanci majú právo vedieť, čo sa deje nielen v samosprávnom kraji, ale aj priamo na úrade. Boli zverejnené informácie o tom, že zamestnanci odvádzajú istý ,dvadsiatok‘ na účet konkrétnej osoby, ktorou je Marian Kotleba. Ak ide o nejaké dary, tak je to pochopiteľné, pretože mnohé politické strany žijú z darov, ale toto sú mesačné platby zamestnancov úradu svojmu štatutárovi, takže je to neštandardné.“

To ešte netušila, že banskobystrický župan sa k tomu bez mihnutia oka prizná novinárom:  „O tom, že niektorí ľudia aj z úradu podporili moje aktivity tým, že mi poslali nejaké peniaze, samozrejme viem. Ide o ľudí, ktorí chcú, aby som naďalej vykonával politickú činnosť a chcú mi v tom pomôcť. Priznávam, že mi posielajú peniaze, pretože ma chcú podporovať a nevidím v tom nič zlé. Áno, robia to aj niektorí zamestnanci na úrade. Bol by som alibista a bol by som smiešny, keby som odmietal ich pomoc,“ riekol s prostotou sebe vlastnou Marian Kotleba.

Ešte dodal, že na tento účet mu posielali peniaze jeho podporovatelia vo vlaňajších voľbách župana na financovanie kampane. Odmietol iba, že zamestnanci blízki ĽSNS,  ktorých dosadil  do funkcií na Úrad BBSK či do Banskobystrickej regionálnej správy ciest, mu to odvádzajú povinne pod nátlakom či vydieraním. Ide vraj o dobrovoľné peňažné dary na politickú prácu.

Keď sa denník Pravda pýtal Kotlebových podriadených na Úrade BBSK, či naozaj odvádzajú svojmu šéfovi dvadsiatky zo svojho platu, odpovedali vyhýbavo alebo vôbec. Iba jeho tajomník Ján Kecskés bol zhovorčivejší:

„Čo si robím s vlastnými peniazmi, je moja osobná vec. Nikto ma do ničoho nenúti. Keď chcem prispieť na nejakú dobrú vec, tak to urobím, trebárs aj na činnosť politickej strany pána Kotlebu.“

Kotlebov hovorca Miroslav Belička sa priamej odpovedi vyhol, vedúci oddelenia verejného obstarávania Rastislav Schlosár sa odmietol vyjadriť a vedúca oddelenia školstva Jana Štrangfeldová po položení otázky zložila telefón.

Tak to je ON. Údajný bojovník proti korupcii a politickej mafii, ktorý pred nástupom do funkcie župana robil podľa vlastných slov vyhadzovača za pár šupov a teraz zarába mesačne viac ako tri tisícky eur, sa neštíti prijímať na svoj účet percentá zo mzdy jeho verných zamestnancov platených z daní obyvateľov Banskobystrického kraja. Dokonca to považuje za normálne. To už nepotrebuje ďalší komentár, iba ak dovetok od orgánov činných v trestnom konaní…

Autor: Miro Toman, Foto: Ilustr.