2.októbra začína open-air exhibícia LIGHT EXPO: light&design  

SPRÁVY
0 /

Rok 2015 bol Organizáciou spojených národov vyhlásený za Medzinárodný rok svetla a svetelných technológií. Na piatok 2.októbra  o 19:00 hod. sa na banskobystrickom  Námestí SNP pripravuje originálne otvorenie svetelnej výstavy LIGHT EXPO: light&design 2015.

Večerná svetelná show od 2.-18. októbra na Námestí SNP

Medzinárodný rok svetla je iniciatívou veľkého konzorcia vedeckých inštitúcií, agentúr a podnikateľských subjektov v spolupráci s UNESCO. Do tejto celosvetovej iniciatívy sa zapájajú rôzne subjekty po celom svete s cieľom podporiť celkový význam a prínos svetla. Je to rok všetkých nadšencov a obdivovateľov svetla. To platí aj pre Banskú Bystricu

V meste pod Urpínom ide o jedinečné prepojenie umenia, kreativity a unikátnych svetelných technológií z dielne odvážnych umelcov, študentov a profesionálov Budú to dva nezabudnuteľné týždne, počas ktorých sa zmení pešia zóna Banskej Bystrice na veľké umelecké pódium Budete mať príležitosť obdivovať veľkolepé umenie priamo pod holým nebom či kochať sa úžasnou atmosférou nočného Námestia SNP pri pohári vína  už v piatok 2.októbra 2015 od siedmej večer počas slávnostného otvorenia svetelnej výstavy s kultúrnym programom.

Výstava LIGHT EXPO: light&design

Je svetelno-umelecká exhibícia, ktorá sa sústreďuje na svetlo vo všetkých jeho podobách a prináša nový pohľad na umenie práve pomocou hry svetla.  Ide o súhru nápaditosti umelcov, ich talentu a svetelných technológií optických vlákien ponúka neuveriteľné zážitky vo večerných hodinách až do samotného rána  v centre Banskej Bystrice. Každý večer počas týchto dvoch jesenných týždňov ožije Námestie SNP krásnymi svetelnými sochami a exponátmi z dielne miestnych i cezpoľných umelcov.

Táto exhibícia sa koná pod šírim nebom, za každého počasia a nelimituje kapacitou, otváracími hodinami či výškou vstupného. Je určená všetkým, kedykoľvek a akéhokoľvek umeleckého cítenia. Odľahčená atmosféra, ako aj krásna súhra netypických osvetľovacích technológií s umením na neformálnej pôde je novým symbolom Banskej Bystrice a jej kultúrneho potenciálu. Akciu pod záštitou UNESCO podporili miestne i národné agentúry s podnikateľskými subjektmi.

Organizátori tohto unikátneho podujatia na čele s LEDeco solution, s.r.o. sú vďační za podporu mesta Banská Bystrica, ktorú im vyjadril primátor Ján Nosko udelením záštity nad II. ročníkom tejto svetelnej exhibície Príďte si aj vy vychutnať noci plné svetelného umenia od 2.-18.októbra 2015. Viac informácií získate na www.light-expo.eu alebo https://sk-sk.facebook.com/events/1498196473836506/.

Program exhibície LIGHT EXPO: light&design

Piatok 2.októbra 2015

19:00 Otvorenie výstavy na Námestí SNP s umelcami  Pas de Pitié, TK ELEMENT, žonglérska show a Barbora Hazuchová & Marek Masarík

Sobota 3.10. 2015

17:00 Medené mesto – Harry Teater za Barbakanom

Sobota 17.októbra 2015

15:00 Premietanie filmu Nikola Tesla – Tesla, Master of  Light v Múzeu SNP

Pondelok 26.októbra 2015

14:00 Jednota svetla, dizajnu a moderných technológií – diskusné fórum v KOMUCE na Robotníckej 12

Sprievodný program:

Výstava fotografií z I. a II.ročníka exhibície pri príležitosti Svetového dňa cestovného ruchu
Radnica na Námestí SNP 28.9.-5.10.
Europa SC 6.10.-18.10.

Zdroj: LIGHT-EXPO, Foto: ilustračné, Mirka Chabadová