Poslanci BBSK predsedovi Kotlebovi: Tento kraj vám nepatrí!  

SPRÁVY
6 /

Na pondelkovom zasadnutí Zastupiteľstva BBSK poslanci riešili politické zneužívanie Banskobystrického samosprávneho kraja  v prospech Kotlebovej ĽSNS.  Jednalo sa o občasník Bystrický kraj a propagáciu županovej politickej strany v stánku BBSK na medzinárodnom veľtrhu cestovného ruchu ITF Slovakiatour v Bratislave.

Pôvodný Náš kraj nahradil Bystrický kraj, ale politický obsah sa nezmenil

Keď v apríli 2014 krajskí poslanci zastavili vydávanie informačného mesačníka BBSK „Náš kraj“ v 240 – tisícovom náklade financovaného z rozpočtu kraja kvôli jeho totálnemu spolitizovaniu predsedom ĽSNS, pričom extrémistický a antisemitský obsah musela šetriť polícia, zdalo sa, že týmto praktikám bude koniec.

Onedlho však Úrad BBSK krátko pred voľbami do Európskeho parlamentu začal vydávať občasník s pozmeneným názvom „Bystrický kraj“, ale s rovnakým politickým obsahom, ako predtým. Vtedajší Kotlebov hovorca Miroslav Belička o novej tlačovine, ktorú dostávajú   obyvatelia kraja bezplatne do poštových schránok, povedal:

„Bystrický kraj je propagačno – informačný materiál Banskobystrického samosprávneho kraja. Jeho vydanie bolo financované zo zdrojov, ktoré má pán predseda vyčlenené a poslancami schválené na propagačné a informačné materiály.“

Januárové číslo Bystrického kraja, ktoré je aj na webe BBSK, vyšlo pod hlavičkou  samosprávneho kraja, ale je na ňom aj logo Kotlebovej ĽSNS. Vo vydaní občasníka chýba tiráž s informáciami o vydavateľovi. Nehovoriac o obsahu v prospech jednej strany, ktorý v ničom nezostáva za extrémistickými tlačovinami či podobným obsahom sociálnych sietí

Miera trpezlivosti s takouto politickou propagandou na úkor BBSK na februárovom zastupiteľstvo došla aj krajským poslancom. Poslankyňa Ľubica Laššáková uviedla:

„Určite to nie je v poriadku. Práve pre takéto zneužívanie novín na propagáciu jednej strany sme zrušili peniaze na Náš kraj. Ak tento občasník  má reprezentovať samosprávny kraj, nech ukážu darovacie zmluvy sponzorov, vďaka ktorým ich vydávajú.“

Ďalší poslanec Ladislav Kukolík ju doplnil:

„Každému súdnemu človeku je jasné, že tam nemajú byť propagované noviny, ktoré vydáva a financuje politická strana Kotleba ĽSNS. Sú neobjektívne, jednostranné, plné poloprávd a klamstiev a velebením jedného človeka – vodcu.“

Podľa formácií uvedených na titulke občasníka tento nevychádza z prostriedkov kraja, ale ho majú financovať sympatizanti Kotlebovej strany. Riaditeľ Úradu BBSK a zároveň podpredseda ĽSNS Milan Uhrík k tomu povedal:

„Je logické, že na obálke časopisu je uvedený sponzor, ktorý vydanie tohto časopisu zafinancoval.“

To čo je logické pre Uhríka, je neprijateľné pre poslancov BBSK. Najsilnejší poslanecký klub SMER – SD, KDH adresoval županovi jasné posolstvo:

Pán Kotleba, tento kraj vám nepatrí!“

Propagácia Kotlebovej strany v stánku BBSK na medzinárodnom veľtrhu

Na medzinárodnom veľtrhu  cestovného ruchu ITF Slovakiatour  2017 v Bratislave koncom januára došlo k incidentu novinárov s pracovníkmi BBSK, ktorí nevedeli odpovedať na otázku, prečo na akcii propagujúcej Banskobystrický kraj ako turistickú destináciu rozdávajú materiály politickej strany. Hovorkyňa Úradu BBSK pred médiami ušla.

Prítomný poslanec Kotlebovej ĽSNS v NR SR Ján Mora v stánku BBSK najskôr tvrdil, že ide o osobnú iniciatíva hostesky a nie je to žiadna politická propagácia. Potom dodal:

„Povedal som si, že je to dobrý nápad. Kto chce, môže si to zobrať, nikoho nenútime.“

Predseda BBSK Marian Kotleba reagoval slovami:

„Ak by tým vznikla nejaká škoda, bol by som náchylný ju riešiť, ale ak ľudia dostali niečo navyše a úplne zadarmo, myslím si, že môžu byť radi.“

Krajský poslanec Ľubomír Motyčka na pondelkovom zastupiteľstve požiadal predsedu BBSK  o vysvetlenie politickej propagácie prostredníctvom občasníka Bystrický kraj a nálepiek ĽSNS na spomínanom veľtrhu a stiahnutie občasníka z oficiálnej webovej stránky BBSK.

„V stánku BBSK, ktorý mal propagovať naše historické či prírodné vzácnosti a krásy, došlo k politizácii a priamej propagácii Kotlebovej strany. Pochodil som mnoho veľtrhov v zahraničí, a to tam boli všelijaké autokratické krajiny s diktátormi či polodiktátormi, ale toto si nedovolil urobiť nikto,“

vyhlásil  Ľubomír Motyčka.

Podľa poslanca Motyčku je to nemorálne, neslušné a ďalší dôkaz toho, že v banskobystrickom VÚC, ktorý sa fakticky zmenil na stranícku centrálu, nevedia rozlíšiť, čo je práca pre občanov a čo pre stranu. Preto chce vedieť, či pracovníci v čase, keď mali na veľtrhu propagovať kraj za peniaze BBSK, ale robili politickú reklamu, mali v tom čase voľno a aj z akých peňazí boli ich aktivity zaplatené.

Autor: (tom), Foto: ilust.