100 dní primátora  

SPRÁVY
4 /

Zvykne sa vravieť, že každému novému politikovi vo funkcii treba nechať prvých sto dní, aby sme mohli hodnotiť jeho prácu a počínanie. Tie práve uplynuli novému banskobystrickému primátorovi Jánovi Noskovi.

V minuloročných novembrových voľbách získal silný mandát od takmer polovice Bystričanov z 21 tisíc voličov  ako nezávislý kandidát s politickou podporou koalície SMER-SD, SNS, SDKÚ-DS. Tá získala väčšinu poslaneckých mandátov v mestskom zastupiteľstve (17 z 31), čo je základný predpoklad možnosti robenia úspešnej politiky primátora v meste.

Niektorí Bystričania si kládli otázku, či si Ján Nosko napriek politickej podpore koalície zachová svoju nezávislosť. Nuž treba povedať, že spolupráca s vládou a jej politickými predstaviteľmi v Banskej Bystrici, ak to prináša úžitok mestu,  jednoducho patrí do základnej výbavy hoc aj nezávislého primátora, či sa to niekomu páči alebo nie. Rovnako ako spolupráca s mimovládnymi organizáciami a občianskymi združeniami v meste.

Primátor komunikuje so všetkými poslancami v zastupiteľstve, okrem koaličných aj s piatimi z Klubu nezávislých poslancov a tiež s 9-člennou Banskobystrickou alternatívou, hoci práve jej poslanci  sa pri schvaľovaní nového územného plánu postavili do tvrdej opozície proti Jánovi Noskovi. Ani to však nemohlo nabúrať jeho stratégiu – na začiatku volebného obdobia schváliť všetky potrebné strategické dokumenty potrebné pre ďalší rozvoj mesta, s možnosťou čerpania eurofondov na najdôležitejšie investície.

Ešte pred Vianocami sa podarilo získať  milión eur pre Akadémiu umení, ktorá v spolupráci s mestom začne rekonštruovať kaštieľ Radvanských. V januári sa mesto dohodlo s majiteľom a investorom 30-ročnej rozostavanej stavby autobusovej stanice, že po získaní stavebného povolenia začne tento rok jej komplexná obnova. Nenabúralo to ani negatívne vystúpenie časti bystrických architektov proti navrhovanému riešeniu.

Koncom februára zavítala na Banskobystrickú Radnicu slovenská vláda a počas svojho výjazdového rokovania schválila pre mesto a región investície za 18 miliónov eur.  Na začiatok štvorročného mandátu je to priam raketový investičný nástup vedenia mesta….

Prvé politické úspechy primátora prišli v marci, keď poslanci naprieč politickým spektrom schválili rozvojový rozpočet mesta pripravený jeho novým vedením a hlasmi koalície s nezávislými poslancami prešiel aj nový územný plán mesta, na ktorý čoskoro nadviaže Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta dôležitý pre prípravu europrojektov. Treba oceniť výborné komunikačné schopnosti Jána Noska vrátane manažérskych, ktoré ho predchádzali ešte z riadenia Detskej fakultnej nemocnice. O jeho aktivitách sa môžu ľudia okrem médií  či osobných stretnutí dozvedieť aj z jeho facebooku či blogu.

Na mestskom úrade sa obklopil mladým tímom najbližších spolupracovníkov vrátane dvoch viceprimátorov, posilnil oddelenie na prípravu europrojektov a investičných zámerov mesta, čo bolo jeho prioritou aj pred voľbami. Na objektívne hodnotenie výsledkov práce ľudí okolo primátora si ešte musíme chvíľu počkať.

Celkovo možno povedať, že počas prvých sto dní primátor Nosko zatiaľ napĺňa nádeje Bystričanov, že toto mesto sa konečne pohne dopredu. Pôsobí navonok sympaticky a keď potrebuje presadzovať dôležité veci, po diskusii vie pevne stáť za svojím názorom. Banská Bystrica už potrebovala primátora s prirodzenou autoritou…

Autor: Miro Toman, Foto: archív