10. Stretnutie generácií na Kališti je 15. augusta 2015

SPRÁVY
0 /

V sobotu 15. augusta 2015 sa bude na Kališti konať jubilejné 10. Stretnutie generácií. Záštitu nad podujatím prevzal predseda vlády SR Robert Fico.

Organizátormi tejto pietnej spomienky na vypálenú obec Kalište a obete fašistického vraždenia po potlačení SNP počas II. svetovej vojny, ktorej 70.výročie ukončenia sme si pripomenuli práve tento rok, sú Oblastný výbor SZPB a Múzeum SNP v Banskej Bystrici.

Program Stretnutia generácií na Kališti 15.augusta 2015

9:00  SENIORI OPTIMISTI spevácka skupina pri JDS v Žiari nad Hronom

Tanečná country skupina ARIZONA pri Komunitnom centre Banská Bystrica – Sásová

VTÁČNIK spevácka skupina z Ostrého Grúňa

10:30 Ekumenická pobožnosť

11:00 Pietna spomienka  pri Pamätníku

11:45 Ukážky Klubu vojenskej histórie GOLIAN z Banskej Bystrice

12:30  KULTÚRNY PROGRAM:

DYCHOVKA PODBREZOVÁ – CAMEA SLAVICA

SPEVOKOL HRON z Banskej Bystrica

DFS VÁNOK zo Seliec

FS OČOVAN z Očovej

PATRIK LUKÁČ  – heligonkár z Budimíra

HELIGONKÁRI  z Korytárok

ROBO KAZÍK

SPRIEVODNÝ PROGRAM:

Bábkové divadla na Rázcestí

zábavné detské ihrisko – športové, vedomostné a zábavné hry pre deti

skúška zdatnosti – športovo – branné súťaže pre mládež a dospelých

prechádzky Partizánskou republikou

Turistické pochody: Donovaly – Kalište, Špania Dolina – Kalište, Lučatín – Hiadeľ – Kalište

Autobusy: Banská Bystrica (železničná stanica) – Kalište – odchody o 8:00, 8:30, 9:00 hod.

Kalište – Banská Bystrica – odchod o 17:00 a 18:00 hod.

Kalište

Obec Kalište mala roku 1940 celkom 209 obyvateľov. Počas SNP sa stala jedným z centier takzvanej Partizánskej republiky v Nízkych Tatrách. Za pomoc partizánom nacisti obec  18.marca 1945 prepadli a zavraždili 13 obyvateľov. Vypálili 42 domov aj s hospodárskymi budovami. Po oslobodení Slovenska obyvateľov obce presídlili do Banskej Bystrice, do časti Fončorda, kde pre nich boli vybudované domy na ulici Nové Kalište.

Kataster obce je od roku 1945 súčasťou obce Baláže. V dvoch zrekonštruovaných domoch sú od roku 1962 umiestnené expozície a pamätné izby. V období normalizácie bol do Kališťa prenesený bronzový monument „Obete varujú“ od Jozefa Jankoviča z Pamätníka SNP v Banskej Bystrici. Po roku 1989 sa toto dielo  vrátilo na svoje pôvodné miesto.

Expozície na Kališti spravuje Múzeum SNP v Banskej Bystrici.

Uznesením predsedníctva SNR č. 24 zo dňa 27. 2. 1961 bolo Kalište vyhlásené za Národnú kultúrnu pamiatku. Ide o jednu z mnohých obcí a osád, ktoré boli vypálené počas 2. svetovej vojny. Život v nej, ako v jedinej obci, však dodnes nebol obnovený. Nachádza sa v chránenej oblasti Národného parku Nízke Tatry vo výške 924 m.n.m. Sú tam zrekonštruované 2 domčeky, malá zvonička a základy zhorených obytných domov.  Pripomínajú tragédiu, ktorá sa tu odohrala pred 70 rokmi.

V roku 2007 Múzeum SNP sprístupnilo v dvoch domčekoch novú expozíciu pod názvom „Partizánska republika“. Spolu s expozíciou bol sprístupnený aj nový pamätník. Pamiatku padlých si každoročne pripomínajú pri výročiach SNP bývalí obyvatelia Kališťa i ostatní občania priamo v priestoroch niekdajšej obce, podujatím Stretnutie generácií za účasti najvyšších predstaviteľov SR.

V roku 2008 Múzeum SNP sprístupnilo náučný chodník Kalištím s názvom „Ako žili Kališťania“. Tvorí ho 17 informačných tabúľ, ktoré sú umiestnené v areáli celej Národnej kultúrnej pamiatky. Návštevníci môžu vidieť aj zrekonštruované bunkre Partizánskej republiky, repliku miliera, ktorý symbolizuje spôsob obživy obyvateľov osady z čias, keď sa na Kališti vyrábalo drevené uhli.

Sad života vysadili predstavitelia 102 slovenských obcí, ktoré boli rovnako ako Kalište vypálené počas nacistických represálií v rokoch 1944 – 1945.

 

kaliste 2015