10 rokov za vraždu matkinho druha v Jakube

SPRÁVY
0 /

Skoro do roka a do dňa. Aj takto by sa dal charakterizovať stredajší rozsudok banskobystrického Krajského súdu. Ten potvrdil potvrdil trest desať rokov odňatia slobody nepodmienečne pre Branislava Pohleho za vraždu matkinho druha, ktorá sa stala vlani koncom júla.

Obžalovaný sa odvolal

32-ročný bezdomovec Roman Pohle sa v odvolaní voči predchádzajúcemu rozsudku Okresného súdu v Banskej Bystrici domáhal prekvalifikovania skutku vraždy 48-ročného matkinho druha na zabitie. Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici mu však nevyhovel a potvrdil predchádzajúci rozsudok s trestom desaťročného  väzenia so zaradením odňatia do ústavu so stredným stupňom stráženia, čo bolo zmiernenie verdiktu prvostupňového súdu.

K vražde došlo  v drevenej chatke pri mestskej časti Jakub v nedeľu 28. júla 2013 večer, keď sa pilo.  Branislav sa pohádal s otčimom Martinom Boborom kvôli nadávkam. Otčim  začal škrtiť Branislava a ten sa bránil kuchynským nožom. Martinovi ním spôsobil zranenia, ktorým podľahol po prevoze do nemocnice.

 „Útočník ho bodal do hlavy, hrude a krku,“

uviedla vlani k prípadu hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Banskej Bystrici Petra Vašková.

Vyše dvadsať bodných a rezných rán v tele

Na súde sa Branislav bránil tým, že nemal v úmysle usmrtiť  matkinho druha usmrtiť.  Otčim na neho zaútočil a on sa pred násilníkom iba bránil. Priznal, že mu zasadil maximálne dve rany nožom.

Znalci z odboru súdneho lekárstva však zistili, že obeť mala na tele 21 bodných a rezných rán, z ktorých štyri ohrozovali život. Martina mohla vtedy zachrániť iba okamžitá operácia. Obaja rivali boli opití, mali v sebe viac ako tri promile alkoholu. Jeden zo svedkov vyhlásil, že  zavraždený bol agresívny iba vtedy, keď mal vypité a vtedy mu nesmel nikto odporovať. V minulosti bol 12x súdne trestaný aj za násilnú trestnú činnosť.

Vražda pod vplyvom alkoholu

Krajský senát uznal vinu obžalovaného z obzvlášť závažného zločinu vraždy a vyhovel prokurátorovi. Nesúhlasil s názorom obhajoby, že išlo o zabitie a nutnú obranu, pretože na tele obžalovaného sa nezistili stopy po škrtení. Trest v dolnej hranici sadzby súd mimoriadne znížili vzhľadom na doterajšiu bezúhonnosť obžalovaného, jeho priznanie a napomáhanie pri objasňovaní skutku.

Súd si osvojil aj tvrdenie psychiatrov, že ovládacie schopnosti Branislava pod vplyvom alkoholu boli v afekte podstatne znížené. Keďže sa u neho zistila závislosť od alkoholu, súd mu uložil ochranné liečenie v ústave. Rozsudok Krajského súdu je právoplatný a predseda senátu nariadil okamžitý výkon trestu.

Autor: (dem), Foto: Ilustr.