Žiacka Dukla valcovala, mladí z Jupie bodovali, ženy prehrali

ŠPORT
5 /

Táto víkendová sobota bola znova bohatá na futbal. Ženy Banskej Bystrice, ktoré bojujú v najvyššej slovenskej súťaži nestačili v domácom prostredí na futbalovejšiu Nitru, ktorej za objektívneho rozhodovania Ivana Šimka podľahli 1:4.

Ženy Banská Bystrica

Nitra bola po všetkých stránkach futbalovejšia, kompaktnejšia v kolektívnom prejave, technickejšia s loptou a rýchlejšia v osobných súbojoch. Domácim dievčatám nemožno uprieť snahu, ale s úzkym kádrom, ktorý tvoria poväčšine juniorky na kolektív spod Zobora nestačili. Našim dievčatám patrí pred posledným kolom ôsma priečka v prvoligovej tabuľke, keď získali celkom 8 bodov, posledný Tatran Prešov má o bod menej.

Michalovce na predposlednej priečke sú deviate s rovnakým bodovým ziskom ako zverenkyne trénera Róberta Hlaváča, ktoré hrajú v dresoch Banskej Bystrice. Ligový peletón opustí posledný kolektív.

JUPIE U 15

V kategórii žiakov U15 remizovali chlapci Jupie Futbalová škola Mareka Hamšíka v Poprade 1:1, keď od 51. minúty vyhrávali gólom Filipa Ďuricu a hrali celý zápas veľmi pohľadný futbal. Domáci vyrovnali z pokutového kopu v závere stretnutia. Jeho realizátorom bol Filip Repítko.

MFK Dukla U 15

Žiaci MFK Dukla v tej istej kategórii si nechali dosť futbalového apetitu po minulotýždňovom  víťazstve v Poprade najtesnejším výsledkom 1:0. V sobotu  na dobre pripravenom ihrisku v Kremničke hlavne v druhej časti hry nadstavbového súboja I. žiackej ligy skupín stred – východ roztlieskali viackrát divákov po vtipných kombinačných akciách, z ktorých dávali góly.

Ten prvý vsietil mladým futbalistom z horného Zemplína, Vranova nad Topľou po necelej polhodine hry René Horváth. Predtým však krásnou strelou z trestného kopu vyskúšal mrštnosť ešte len 14 – ročného brankára MFK Dukla Branislava Sokola hosťujúci kapitán  Peter Blaško.

Sokol jeho dosť tvrdú strelu vyškriabal končekmi prstov nad žrď. Po obrátke mohla dať Dukla po vtipných akciách aj viac gólov, ale z vyložených situácii nemierili jej útočníci presne. A tak sa na listinu strelcov zapísali aktívni BerkySihelský.

Pozorného diváka upútali nie len dobré výkony viacerých chlapcov, ale i časté upozornenia trénera Mariána Strelca na zvýšenie pohybu s loptou, ktoré adresoval svojim hráčom a dôrazne vyžadoval od každého ešte vyššiu koncentráciu na hru. Keď sme sa ho po zápase opýtali prečo ho bolo tak často počuť, pokojne odpovedal:

„Chlapci zdokonaľujú svoje technické predpoklady nie vždy s takým nasadením aké sú potreby moderného futbalu v tomto veku. Máme síce šikovných chlapcov, ale nie tak vysoko nadpriemerných, aby sme v trénerskom dvojzáprahu s Norom Dikaczom mohli byť spokojní. Oceňujeme snahu viacerých zlepšovať sa, ale každý z nich musí na sebe pracovať aj v mimo tréningovom čase pri brúsení hlavne technických návykov. 

Ďalej Strelec dodal:

„Futbalový priemer sa ani u náročného diváka nenosí a všimol som si, že tých divákov nebolo zo strany rodičov i podaktorých futbalových nadšencov žiackeho futbalu málo. V tabuľke sme poskočili znova na štvrtú priečku za vedúce duo Prešov a Žilinu, ukazuje sa však reálne, že tento kolektív má aj na viac. A okrem toho sa chystáme v dresoch MFK Dukla Banská Bystrica čo nevidieť reprezentovať žiacky futbal spod Tatier do atraktívnej a lákavej Číny.“

Ten, kto sleduje futbalové dianie v prípravkách, žiackych či dorasteneckých družstvách MFK Dukla dobre vie, že aj mnohí starí otcovia, ba aj podaktorí skúsení trénerskí bardi z futbalového diania  v kategórii žiakov a mládeže navštevujú tréningy mladých chlapcov Dukly.

Jeden z nich, bývalý skvelý futbalista Ján Medveď, ktorý hral v rokoch 1968/1970 najskôr počas vojenčiny v Dukle Banská Bystrica a neskôr v Dukle Prešov, sa dal na jednom tréningu počuť takto:

„My, starí mazáci máme právo vyslovovať súdy a naše predstavy o kráse futbalu a úprimne fandiť talentovaným vnukom Súčasní tréneri však musia nie len sledovať vývojové trendy tejto krásnej hry vo svete, ale aj sústavne obohacovať svoj futbalový trénerský rukopis. Potom môže byť spokojnosť s kvalitou nášho futbalu. Veru, pamätám si na časy, keď bola z pohľadu Európy v Československej republike i v našej Dukličke vysoká.“

MFK  Dukla  U 14

Mladší žiaci Dukly v kategórii U14 zvalcovali chlapcov MFK Vranov nie len víťazstvom 7:1, ale i vtipnou, technickou hrou, ktorí sa musela asi 50 prítomným divákom páčiť. Gólový účet Dukly otvoril už v 2. minúte  Marko Beran, chlapec, ktorý prišiel do Dukly z Lučenca, podobne ako v kategórii U15 Marek Belko. Po štvrťhodine hry  už mala Dukla trojgólový náskok, keď autormi ďalších gólov boli Samuel SvetlíkDárius Rusko. Keď   upravil  Patrik Roháč z pokutového kopu gólový stav polčasu na 3:1.

Po prestávke, v čase od 51. do 65. minúty tromi gólmi Adam Lukáč poslal súperovi skvelú odpoveď  kto je pánom futbalovej hry v Kremničke v tomto zápase. Bodku za futbalovou krásou a dôvtipom dal  v 70. minúte Marko Beran.

JUPIE U 14

Chlapci Jupie Futbalová škola Mareka Hamšíka v kategórii U14 remizovali v Poprade podobne ako ich starší kluboví súkmeňovci 1:1. Vedúci gól Popradu dal v 38.minúte Daniel Jina, za hostí vyrovnal v 45. minúte Patrik Rakyta.

MFK Dukla Banská Bystrica vedie po 11. kolách v kategórii U14 nadstavbovú časť prvoligovej súťaže žiakov skupín stred – východ, keď náš klub získal 29 bodov. Druhý Prešov má o zápas menej a na svoje konto si zatiaľ pripísal 25 bodov. Jupie Futbalová škola Mareka Hamšíka má na svojom konte v 8 – člennom klubovom zoskupení nadstavby jeden bod.

Autor: Jozef Mazár , Foto: ilustračné