Na výročie SNP krajské zastupiteľstvo nebude

Blog
3 /

Ešte stále si viem vybaviť úškľabok Mariana Kotlebu, šéfa VÚC, keď dostal nápad usporiadať ďalšie mimoriadne zastupiteľstvo počas osláv SNP. Nakoniec je všetko inak. Po dvoch týždňoch, ako káže litera zákona, prišla pozvánka. Zastupiteľstvo bude 3. októbra.

Človek by si mohol povedať, že je to skoro jedno. Ak sa dovtedy utrasú názory a ak príde Kotleba s nejakým rozumným názorom na predaj rozostavaných nemocníc v Žiari nad Hronom a Rimavskej Sobote, nič sa nestane.

Ono totiž pôvodný, ťažko spracovaný návrh poslancami Demjanom, Laššákovou, Kukolíkom a Juhászom, už môže ísť do koša. Intrigami sa podarilo dosiahnuť, že materiál nebol druhý raz schválený do dvoch mesiacov. Všetko treba začať odznova.

Ibaže aparát na to určený je len na VÚC. Nie u poslancov. Tí majú svoju prácu. Dokáže VÚC pripraviť niečo užitočné? Doterajší priebeh celej aféry ukazuje, že je to málo pravdepodobné.

Prečo? Bolo by to pre občanov tohto kraja príliš užitočné.

Ak si prejdeme pôsobenie Kotlebu a jeho „zelených mužíčkov“ už skoro za tri roky, s úžasom zistíme, že okrem tárania a marketingových akcií sa nič pozitívne neudialo. Pravda, ak nerátame vyslovene negatívne „prínosy“, ktoré sú všeobecne známe. Od cenzorských zásahov novodobého umeleckého kritika, cez zbierku na bager proti Rómom, až po zmarené eurofondy.

Má vôbec Kotleba záujem robiť niečo pre kraj, ktorý dostal do izolácie? Možno mu lepšie vyhovuje politika Čím horšie, tým lepšie. A všetko zvaľovať na druhých. Ibaže on nesie zodpovednosť a dúfam, že sa bude zodpovedať pred voličmi. Organizovať infantilné hliadky vo vlakoch, teda robiť si v prvom rade politickú agitáciu, je iné ako sa pustiť do náročnej a tvrdej roboty. Profesionálna práca si vyžaduje aj profesionálov. A profesionálne zdatných „zelených mužíčkov“ nájdeme len ťažko.

Teraz sa vraj hrá s kartou, že spoločnosť Svet zdravia sa zaviazala dokončiť nemocničné areály do roku 2020. Ona to aj urobí. Ale nebude investovať do cudzieho majetku.

Nechajme sa prekvapiť. A možno sa stane, že tlak záujmu občanov dotknutých regiónov bude priveľký a prinúti Kotlebu urobiť niečo užitočné. Alebo chce mať len na oslavy SNP voľné ruky, aby mohol niečo vyparatiť? Alebo je jeho cynizmus taký veľký, že uverí vo vlastnú genialitu – on to svojim verným zdôvodní? A dokáže, že demokracia je slabá a zneužiteľná. Napríklad ním.

V tejto súvislosti mi napadol jeden vtip. Prídu zelení mužíčkovia za svojim vodcom a lamentujú: „Vodca náš, nikto sa nechce zdraviť Na stráž. Každý len Dobrý deň.“

On odpovedá: „Nič sa nebojte, moji verní. Keď vyhráme, potom už žiadny dobrý deň nebude.“

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: ilust.

Ľubomír Motyčka