Všetko podstatné o novej Tipsport lige, HC ´05 s maďarským šampiónom už v 3. kole

ŠPORT
1 /

Slovenská hokejová Tipsport Liga sa od nasledujúcej sezóny rozšíri o dvoch maďarských účastníkov – MAC Budapešť a DVTK Jegesmedvék Miškovec. Od septembra tak bude mať dvanásť členov. Pilotný projekt je zatiaľ na jednu sezónu.

Najvyššia slovenská hokejová súťaž sa teda s konečnou platnosťou rozširuje. Vedenie nášho majstrovského HC ´05 iClinic Banská Bystrica myšlienku obohatiť ligu o zahraničné tímy uvítalo a potešilo sa jej. Generálny riaditeľ spoločnosti Pro-Hokej , ktorá riadi Tipsport ligu, Richard Lintner uviedol:

„Tipsport Liga sa prvýkrát stane ligou, ktorá bude mať medzinárodný presah a týmto krokom jednoznačne potvrdí určitú dominanciu medzi športovými ligami v regióne. Všeobecne je to dobrá správa pre slovenský hokej. Zdvihneme športovú úroveň našej ligy i spoločenskú prestíž. Taktiež zvýšime záujem fanúšikov aj obchodných partnerov o našu súťaž.“

Pilotný projekt zatiaľ platí len na sezónu 2018/2019, no Lintner verí, že spolupráca bude pokračovať aj ďalej a Tipsport liga sa bude ešte rozširovať. Ambícia je rozšíriť ju aj o ďalšie top kluby z blízkych krajín. Momentálne predstavitelia riadiaceho orgánu Tipsport ligy rokujú o účasti poľských tímov Tychy a Katovice. Lintner k tomu dodáva:

„Nebudeme prihliadať na krajinu, ale na športovú, ekonomickú a spoločenskú silu jednotlivých klubov, ktoré prejavia záujem.“

Oba maďarské tímy museli zaplatiť vstupný poplatok na úrovni 1,85 miliónov eur. Tieto peniaze im vyčlenila ako dotáciu nová vláda Viktora Orbána. Generálny sekretár Maďarského hokejového zväzu (MJSZ) Levente Sipos hovorí:

„Slovensko, ktoré je bezpochyby súčasťou svetovej hokejovej elity bolo pre nás dlho nedosiahnuteľné. Teraz spolupracujeme ako partneri na jednej úrovni. Radi by sme tento spoločný projekt využili na to, aby sme urobili ďalší krok vpred.“

Nasledujúca hokejová sezóna na Slovensku tak bude mať 55 kôl základnej časti. Každý tím, vrátane maďarských, navyše odohrá aj dva zápasy so slovenskou reprezentáciou do 20 rokov. Keďže liga bude mať 12 účastníkov, bude sa hrať i kvalifikácia pred play-off, do ktorej sa zapoja mužstvá na 7.-10. mieste a o postup do štvrťfinále si zahrajú série na tri víťazné zápasy.

Kluby z Maďarska odohrajú svoje prvé stretnutia v najvyššej súťaži slovenskej hokejovej súťaži v piatok 14. septembra, kedy je na programe prvé kolo. DVTK Jegesmedvék Miškovec nastúpi na ľade HK Nitra a pôjde o reprízu minulosezónnej edície finále Vyšehradského pohára, MAC Budapešť v domácom prostredí privíta HC Nové Zámky.

V prvom kole domácej extraligy majstrovská Banská Bystrica privíta Liptovský Mikuláš, vicemajster z Trenčína pred vlastnými fanúšikmi nastúpi proti Popradu, Žilina by mala hrať s Detvou a Košice so Zvolenom. Už o tri dni skôr odštartuje Tipsport liga 2018/2019 súbojom Nových Zámkov proti HK Orange 20, teda tímu slovenskej reprezentácie do 20 rokov pod vedením Ernesta Bokroša.

Súboj úradujúcich šampiónov Slovenska a Maďarska je na programe už v 3. kole, v utorok 18. septembra v maďarskom hlavnom meste nastúpi proti MAC Budapešť účastník Ligy majstrov HC ’05 iClinic Banská Bystrica.

Maďarské kluby môžu vyhrať ligu, no nemôžu sa stať majstrami Slovenska, takže k Poháru Vladimíra Dzurillu vznikne druhý pre víťaza súťaže. Pred sezónou predstaví riadiaci orgán súťaže trofej pre víťaza Tipsport ligy, o ktorú budú bojovať všetky kluby, Najhorší slovenský tím bude bojovať o udržanie v baráži s víťazom I. ligy v sérii na štyri víťazstvá.

Súťaž teda odštartuje v piatok 14. septembra, čo je o týždeň neskôr ako doteraz, no základná časť sa skončí už koncom februára. Dôvodom sú budúcoročné majstrovstvá sveta na Slovensku a s nimi spojená potrebná rekonštrukcia štadióna v Košiciach. Veľa duelov sa bude teda hrať počas týždňa.

Autor: (job), Foto: ilustračné