Vodní slalomári Dukly Martikán a Slafkovský získali zlato na majstrovstvách sveta

ŠPORT
0 /

Športovci banskobystrickej Dukly získali už v úvodný deň súťaží na majstrovstvách sveta vo vodnom slalome vo francúzskom Pau zlaté medaily. A to hneď v prvej disciplíne.

Kanoisti Matej Beňuš (ŠCP), Alexander Slafkovský a Michal Martikán (obaja VŠC Dukla) dominovali v súťaži tímov 3x C1M, teda v hliadkach singlistov. Na trati s 19 bránkami nemali konkurenciu. Bez jediného zaváhania dosiahli čas 95,44 sekundy a v cieli mali pred striebornou trojicou z Veľkej Británie náskok troch sekúnd.

Slovenské trio Beňuš, Martikán, Slafkovský ťahá na svetovom šampionáte už poriadne dlhú sériu. Titul získalo už siedmykrát za sebou! Víťaznú šnúru začali v roku 2009 v La Seu d’Urgell a odvtedy ich nik nedokázal zosadiť zo svetového trónu. Michal Martikán na čele hodnotenia najúspešnejších reprezentantov vo vodnom slalome pridal do svojej zbierky už jubilejnú dvadsiatu medailu z MS, desiatu v tímovej súťaži. Celkovo má na svojom konte už 13 najcennejších kovov, deväť z nich v hliadkach. Pre TASR povedal:

„To sú len čísla, pre mňa je dôležité, že sme sa výborne naladili na individuálne preteky. Trať bola ľahká, no sťažili ju nižšie visiace bránky, takže sa popod žŕdky nedalo prechádzať. Pozor si bolo treba dávať v silných prúdoch na každý jeden výjazd. Pri stanovení taktiky sme si hlavne povedali, aby sme sa na seba netlačili, jedna vec sú však slová a druhá, ako to vyznie v skutočnosti. Niekedy sa tomu nedalo vyhnúť, no všetko dopadlo napokon výborne. Ja len dúfam, že na individuálne preteky postavia náročnejšiu trať. Prvý krok máme za sebou a už sa tešíme na ďalší, dúfam, že rovnako úspešný.“

Alexander Slafkovský z banskobystrickej Dukly  je po utorku stále druhý celkovo aj v hodnotení tímových úspechov. Rovnako pre TASR nešetril superlatívmi.

„Je to neuveriteľné, že v hliadkach už toľké roky vládneme. Za jeden dôvod považujem, že v kľúčových momentoch si vyberáme ten najvhodnejší variant. Síce o taktike premýšľame, no voda si žiada svoje, aj pohotovo zareagovať. Teraz sa nám v jednu chvíľu stalo, že som sa k Michalovi priblížil natesno, do úvahy prichádzalo aj pribrzdiť, no ja som šiel natvrdo a urobil som dobre. Trať bola vyslovene stavaná na hliadky, aj preto bola ľahšia, v individuálnych pretekoch už bude iná. V tímoch srne sa správne naladili a všetci dúfame, že naplno zaberieme aj v individuálnom meraní síl.“  

Výsledky:

3xC1m: 1. SLOVENSKO (Michal MARTIKÁN, Alexander SLAFKOVSKÝ, Matej BEŇUŠ) 95,44 (0), 2. Veľká Británia (Ryan Westley, David Florence, Adam Burgess) 98,44 (0), 3. Francúzsko (Denis Gargaud Chanut, Martin Thomas, Edem Le Ruyet) 98,72 (2)

Autor: (cb), Foto: Zdroj tasr