Víkendové Tour de Volcano už aj ako Slovenský pohár mužov a juniorov

ŠPORT
0 /

Mesiac po veľkolepom štarte 60.ročníka Okolo Slovenska znova ožije Banská Bystrica cyklistikou. Už tradične prvú júlovú nedeľu privíta cyklistov zo Slovenska ale i okolitých štátov podujatie Tour de Volcano Poľana.

Pokiaľ prvé štyri ročníky prebiehali ako klasický cestný cyklomaratón, v roku 2015 dokonca zaradený do medzinárodného UCI kalendára Cyklistika pre všetkých, v roku 2016 sa podujatie v rámci piateho ročníka obohatí aj o profesionálnych cyklistov.

Tradične v nedeľu o 11.00 hodine odštartujú cyklisti trasu z Banskej Bystrice cez Brezno, Lom nad Rimavicou, Detvu späť do Banskej Bystrice okolo najväčšieho vulkánu strednej Európy – Poľany. Nebude chýbať tradičný úsek nespevnej prašnej cesty a la Strade Bianche tri kilometre pred cieľom a špurtérsky dojazd v Banskej Bystrici. Amatérski cyklisti si zmerajú sily v šiestich mužských a dvoch ženských vekových kategóriách, už tradíciou je kategória Eroica, v ktorej pretekári na historických bicyklov vyrobených pred rokom 1990 s klipsňovými pedálmi, či bowdenmi vedenými vrchom zvedú súboje o víťazstvo a trochu sa vrátia v čase.

Podujatie, ktoré je oslavou cyklistiky v meste športu roka 2017, má aj ďalšie zmeny. Do organizácie vstúpilp Vojenské športové centrum Dukla, ktoré v spolupráci s mestom Banská Bystrica a hlavným organizátorom CK Banská Bystrica usporadúva kolo Slovenského pohára mužov a juniorov na rovnakej trati, so štartom pätnásť minút pred cyklomaratónom. Športový riaditeľ Dukly Banská Bystrica Martin Fraňo k tomu hovorí:

„Už niekoľko rokov sa stretávame s pochvalou nášho podujatia a návrhmi usporiadať aj riadne kolo Slovenského pohára s medzinárodnou účasťou pre mužov a juniorov. Rozhodli sme sa teda v rámci dňa Tour de Volcano zorganizovať vložené preteky mužov a juniorov, ako vybrané preteky Slovenského pohára. Na štarte samozrejme nebudú chýbať Maroš Kováč, Patrik Tybor, či Martin Harinig. Ba čo viac, je to pokus o akúsi oslavu cyklistiky, keď sa na jednom mieste stretnú profesionáli, ale aj amatérski hobby cyklisti z regiónu, či zahraničia. Aj pretekári Dukly pomôžu pri organizácii parádneho podujatia svojou účasťou, každý účastník cyklomaratónu si bude môcť vychutnať pocit, že ho do kancelárie bude navigovať Martin Haring, a štartovný balíček mu podá Maroš Kováč. Šlo nám aj o akúsi synergiu a ukážku toho, že cyklistika je len jedna a že je možné pri jednej príležitosti v jeden deň spojiť dve podujatia s profesionálnou organizáciou. Navyše, pokiaľ rodičia, či priatelia privezú na štart svojich potomkov, juniorov, môžu rovnako odštartovať v rámci cyklomaratónu na rovnakej trati aj oni, v rámci jedného dňa. Podobné akcie sú bežné v bežeckom lyžovaní, kde napr. na slávnej talianskej Marcialonge odštartujú profíci Svetový pohár diaľkových behov FIS a so stratou 5 minút sa na trať vydajú tisícky bežcov v rámci masového Worldloppetu.“

Pripravenosť nedeľného Tour de Volcano zhodnotil riaditeľ pretekov Ján Malachovský:

„Všetko je prichystané na piaty ročník najväčšieho slovenského cestného cyklomaratónu. Prihlášky sa uzavierajú, no rovnako držitelia licencie muži a juniori v rámci SP, či amatérski cyklisti, sa budú môcť prihlásiť i v deň štartu. Všetci účastníci budú mať čas meraný čipmi, odštartujú dva samostatné pelotóny. O 10.45 hod. sa na trať vydá pelotón licencovaných mužov a juniorov bojujúci o body do Slovenského pohára a finančné ceny podľa pravidiel a súťažného poriadku SZC. Už tradične o 11.00 hodine odštartuje klasický cyklomaratón Tour de Volcano pre široké masy a verejnosť. V cieli sa všetci stretnú, spoločne naobedujú, dokážu si pri pivku a jedle porozprávať zážitky z trate, porovnať svoje časy a stráviť príjemné popoludnie zakončené záverečným vyhodnotením jednak pretekov Slovenského pohára a jednak z cyklomaratónu, navyše zakončené tombolou o hlavnú cenu bicykel Merida Reacto.  Samozrejmosťou bude nielen profesionálna časomera s čipmi, ale aj profesionálni rozhodcovia, či motorozhodcovia a rovnako motopolicajti, ktorí majú už bohaté skúsenosti z Okolo Slovenska. Veríme, že nám bude priať počasie a že na štarte sa zíde rekordný počet účastníkov!“

Autor: (cb), Foto: SZC