V Osrblí je cez víkend IBU Cup so špičkovými biatlonistami pred MS

ŠPORT
0 /

Osrblie privíta tento rok špičkových biatlonistov v rámci siedmeho kola Európskeho pohára v biatlone IBU Cup.  V sobotu 13. februára sa tu uskutočnia vytrvalostné preteky a v nedeľu 14. februára šprinty mužov i žien.

Vďaka technickému snehu sú na štvorkilometrovom okruhu v Národnom biatlonovom centre Osrblie vytvorené výborné podmienky na športovanie. Všetci sa tak môžu tešiť na kvalitný športový zážitok. Na preteky pozýval divákov tréner našich mužov Juraj Sanitra spolu so slovenskými biatlonistami z Dukly Banská Bystrica Tomášom Hasillom a Martinom Otčenášom aj na poslednom hokejovom stretnutí „baranov“ na banskobystrickom zimnom štadióne.

V sobotu 13. februára sú na programe vytrvalostné preteky, o deň nato, teda v nedeľu 14. februára, rýchlostné preteky, čiže šprinty mužov a žien. Na štarte by sa mali objaviť aj svetové osobnosti – olympijské víťazky ako Nórka Eckhoffová a Ruska Slepcovová. Nebude chýbať medailistka z majstrovstiev sveta Birkelandová, skvelí Rusi Babikov, Lapšin, Slepov, Ukrajinci Pidrušnyj i Čech Soukup.

Silná bude aj slovenská výprava na čele s Paulínou Fialkovou, ktorá v januári 2016 skončila vo Svetovom pohári dvakrát v prvej desiatke. Zárukou slovenskej kvality je aj Tomáš Hasilla a Martin Otčenáš. Slovenský zväz biatlonu prihlásil na preteky Paulínu a Ivonu Fialkové, Teréziu Poliakovú, Andreu Hôrčikovú, Janu Marákovú a Annu Netíkovú, Tomáša Hasillu, Martina Otčenáša, Šimona Bartka, Reného Bevelaquu, Ondreja Kosztolányiho a Henricha Lonského.

Pre Osrblie je cťou, že sa stáva organizátorom Európskeho pohára IBU Cup. Počas sezóny 2014/2015 oznámili Francúzi z Le Grand Bornand, že nie sú schopní usporiadať preteky Pohára IBU (Európsky pohár). Medzinárodná biatlonová únia po konzultáciách následne rozhodla, že namiesto Francúzov bude organizátorom jedného kola Pohára IBU v zime 2015/2016 Slovenský zväz biatlonu. Dejiskom podujatia sa tak stalo Národné biatlonové centrum (NBC) v Osrblí.

Výhodou je aj termín tohto podujatia, pretože viacerí špičkoví biatlonisti necestovali do Ameriky na dve kolá Svetového pohára a pripravujú sa na blížiace sa majstrovstvá sveta (3. -13. marca v nórskom Holmenkollene) doma v Európe. V záverečnej fáze prípravy tak volia práve víkendové preteky IBU Cup v Osrblí. Štartovacia listina bude plná známych biatlonových mien.

Program IBU Cup Osrblie:

Sobota 13. február:

10:00 hod: Vytrvalostné preteky – muži na 20 km

13:30 hod: Vytrvalostné preteky – ženy na 15 km

Nedeľa 14. február:

10:00 hod: Rýchlostné preteky – muži na 10 km

13:00 hod: Rýchlostné preteky – ženy na 7,5 km

Autor: (bat), Foto: bystricoviny + tasr (ilustračné)