Už poznáme KTO a PREČO bude hrať tretiu, štvrtú i piatu ligu z bystrického okresu

ŠPORT
3 /

Je rozhodnuté! Piatkový aktív Stredoslovenského futbalového zväzu dal definitívnu bodku za dohadmi kto postúpi do vyššej súťaže v rámci nášho regiónu a kto naopak zostupuje nižšie. Žiaľ v tretej lige budeme mať iba jedného zástupcu – ŠK Kremnička. V štvrtej zostáva Medzibrod, ktorému pribudnú ďalší dvaja súperi z Banskej Bystrice.

Do druhej futbalovej ligy sa prihlásila banskobystrická Dukla aj bez podpory mesta. Majitelia klubu na čele s Jánom Kováčikom stiahli počas uplynulej sezóny dlh na necelých 600 tisíc eur a ak by Plzeň zrealizovala prestup Michala Ďuriša, vyhrabe sa ´Duklička´ kompletne nielen z dlhu, ale bude ešte aj v zisku.

V tretej lige zostáva ŠK Kremnička. Náš klub z okrajovej časti mesta skončil v tejto súťaži na druhom mieste a mal na to aby hral i druhú ligu. I keď by sa však táto možnosť núkala, nemohol by ju náš klub využiť , pretože oficiálne figuroval vo vlaňajšej sezóne ako béčko Dukly. V tretej lige chcel pôsobiť aj Medzibrod. V štvrtej lige juh skončil na druhom mieste, avšak postupoval napokon iba víťaz z Fiľakova. Sekretár SsFZ Ladislav Matejka vysvetľuje:

„V tretej lige bol obmedzený počet mužstiev, pretože sa v nej ocitla aj Teplička nad Váhom, ktorá nesplnila podmienky komisie pre infraštruktúru pre účasť v druhej lige. Takže súťaž musela opustiť i predposledná Bytča.“

V štvrtej lige juh teda budú hrať naďalej MedzibrodJupie Podlavice Badín. K nim sa pridá víťaz piatej ligy skupiny C Šalková, ale aj druhý celok tejto súťaže FK Rakytovce. Opäť má slovo Ladislav Matejka:

„Keďže sa béčko Zvolena odhlásilo zo štvrtej ligy a nebude v nej hrať ani zostupujúci tím z tretej ligy béčko Pohronia, mohli sme Rakytovce ako druhý celok z piatej ligy preradiť do štvrtej ligy. Navyše sa tam dostal aj druhý celok piatej ligy skupiny D OFK Olováry.“

V piatej lige teda zostali z bystrického okresu Hrochoť, Sásová, Selce a Priechod a k nim pribudne víťaz oblastnej súťaže Sokol Jakub. Všetky spomínané súťaže štartujú novú sezónu posledný júlový víkend a jesennú časť ukončia na sviatok všetkých svätých. Jarná časť sa začne predposledný marcový víkend a potrvá do polky júna. Prezident SsFZ Jozef Paršo Bystricovinám povedal:

„Máme niekoľko voľných termínov na dohrávky, či predohrávky v septembri, kde sú štátne sviatky, ale aj v auguste. Poslúžia nám ako rezerva v prípade, že sa niečo stane, alebo zasiahne do duelov nepredvídane počasie. Tretia liga má šestnásť účastníkov, takže tam sa bude hrať jeseň o týždeň dlhšie. Jar zostane v podobnom duchu ako bola aj v tomto roku. Pred týždňom sme skončili súťaže a už teraz sme ich aj oficiálne uzavreli, aby sa mohli zariadiť následne oblastné futbalové zväzy. Takto rýchlo sme doposiaľ nový ročník pripravený nemali. Je to historický okamih, hlavne vďaka  ľuďom na sekretariáte, ale i vďaka členom jednotlivých komisií na zväze.“

Autor: (job), Foto: archív Bystricoviny