Úspech či neúspech?

ŠPORT
8 /

Vraciame sa  k nedávnym  1. DEAF Majstrovstvám Európy mládeže a k 8. DEAF Majstrovstvám Európy dospelých nepočujúcich športovcov.

Majstrovstvá Európy mládeže a dospelých nepočujúcich

Konali sa v Trenčíne. Na 1. DEAF (nepočujúci športovci) Majstrovstvá Európy mládeže priamo nadväzovali v poradí ôsme DEAF Majstrovstvá Európy dospelých.  Na oboch šampionátoch sa zúčastnil ako člen reprezentácie Slovenska aj talentovaný hráč bedmintonu Peter Petrovič, žijúci celý život v Banskej Bystrici a trénujúci v Slávii Zvolen TU pod vedením špičkového mládežníckeho trénera bedmintonu Jána Jurčiaka.

Očakávania boli vo všeobecnosti veľmi nejasné, nikto nedokázal dopredu určiť a odhadnúť kvalitu reprezentantov z krajín akoBulharsko, Francúzsko, Nemecko, Rusko, Slovensko, Španielsko, Švajčiarsko, Turecko, Ukrajina.

Hráčska základňa v týchto krajinách je neporovnateľná so Slovenskom a na Majstrovstvá Európy sa z týchto krajín dostala absolútna európska špička.

Peter Petrovič, úspešný hráč aj medzi počujúcimi, niekoľkonásobný Majster Slovenska, je ročník narodenia 2005, teda počas konania Majstrovstiev Európy mal 13 rokov. Na Slovensku hrá kategóriu U15. Na DEAF šampionátoch je ale mládež v podstate totožná kategória ako juniori. To znamená, že ide o kategóriu U19, ročník 2000 a mladší. Je to, samozrejme, preto, že nepočujúcich hráčov je výrazne menej, ako počujúcich.

Peter Petrovič - v plnom nasadení

ME mládeže

Poďme ale k samotnému turnaju. Peter v základnej skupine dostal ako súperov reprezentantov Ruska (ročník 2000), Turecka (2000) a Ukrajiny (2001). V podstate o 5 rokov starších hráčov, špičkovo fyzicky pripravených, s výhodou dlhšieho tréningu vo svojej kariére a s výhodou vyššieho fyzického fondu, čo je obrovskou výhodou. A rozdiel medzi 13-ročným dieťaťom a 18-ročným chlapom je zrejmý.

Napriek tomu Peter Petrovič stretnutia zvládol na slušnej úrovni a napriek prehrám treba povedať, že podal bojovný a dobrý výkon na hranici svojich momentálnych schopností a až v treťom zápase skupiny (sily už dochádzali) prehral výraznejším rozdielom.

Peter Petrovič – AliOzyalcin (TUR) 16:21, 17:21

Peter Petrovič – OleksiiSyrytsia (UKR) 11:21, 12:21

Peter Petrovič – Vladimír Orlov (RUS) 15:21, 12:21

Zo skupiny teda nepostúpil a pripravoval sa na súťaž medzi dospelými hráčmi.

Reprezentácia SVK I.

ME dospelých

V skupine medzi dospelými ho čakali v stredu postupne bronzový medailista z poslednej DEAFlympiády Bulhar Nikola Tiankov a reprezentant Anglicka Peter Warman. Dvaja dospelí muži. Tiankov vysoký 185 cm s 85 kg svalov. Vzbudzoval hrôzu a čakali sme teda všetci veľmi opatrne, ako sa to všetko skončí.

Po príchode na kurty sa ale naplno prejavila Petrova bojovnosť a senzačne Bulhara porazil v troch setoch: 21:13, 18:21, 21:17. Výsledok spôsobil viacerým účastníkom mierny šok a na webovej stránke usporiadateľa sa dokonca objavil článok s názvom BIBLICKÝ SÚBOJ DAVIDA S GOLIÁŠOM.

Nuž, sedelo to presne (https://www.facebook.com/pg/slovakia.deaflympic/photos/?tab=album&album_id=1794557963964970).

Nikola Tiankov a Peter Petrovič

Prekvapeniam v ten deň ale nebolo konca. Rozbehnutý absolútne najmladší účastník DEAF Majstrovstiev Európy si aj v druhom súboji skupinových bojov poradil so starším protivníkom a dokonca v dvoch setoch ho vyprevadil z kurtu po veľkom boji a výsledku: 24:22, 21:18.

Postup zo skupiny bol teda na svete a úspech sa oslávil nečakane. Pizza obrovských rozmerov padla vhod.

V prvom kole sa nad sily mladučkého talentu ukázal reprezentant Ukrajiny a čerstvý majster Európy medzi juniormi, Ihor Sienichkyn. Po prehre 10:21, 10:21 sa skončila púť Petra Petroviča súťažou v dvojhre.

Na týchto majstrovstvách ešte odohral dokopy šesť zápasov v štvorhre, tri medzi juniormi s bilanciou tri prehry a tri medzi mužmi s bilanciou jedna výhra a dve prehry.

Reprezentácia SVK II.

Mimochodom,, viete, ako sa tvorila slovenská mládežnícka reprezentácia? Veľmi rýchlo. Vzali sa všetci chlapci, ktorí hrajú bedminton súťažne. Sú traja. Pre zaujímavosť, viete koľko nepočujúcich hráčov v tejto kategórii má trebárs Rusko? 50!

A viete, ako sa tvorila slovenská dospelá reprezentácia? Tiež veľmi rýchlo. Vzal sa každý muž (jeden), ktorý hrá bedminton súťažne. K nemu mladučký Peter Petrovič.

„Som presvedčený, že vzhľadom na možnosti podal Peter Petrovič poctivé výkony a o štyri roky na európskom šampionáte na Ukrajine, keď bude mať on 17 rokov, sa ukáže naplno jeho kvalita a že bude porovnanie s rovnako vekovo a fyzicky disponovanými súpermi spravodlivejšie,“

hovorí Peter Maďar.

Bola to obrovská škola a obrovská skúsenosť. Peter videl, ako to na špičkovom podujatí beží, ako sa rozhoduje, ako hráči trávia čas medzi zápasmi, ako sa pripravujú, ako privádzajú na kurty a odprevádzajú z kurtov hráčov a čiarových rozhodcov hlavní rozhodcovia, ako pri hraní hymny búcha srdce, aká slávnostná atmosféra je na takomto šampionáte…

Iní protivníci, starší a skúsenejší, silnejší, s iným herným systémom. To sú veci, ktoré si nikde nekúpi, treba si to iba odžiť, odskúšať a poučiť sa z toho. Veď ako hovorí klasická poučka: „Len cez prehry sa prepracuješ k víťazstvám…“

Tak čo milí čitatelia, je to úspech alebo neúspech?

bedminton

Autor: Peter Maďar, Foto: autor a ilustračné