Tip na víkend: Cyklotrasa BB – Šalková – Ľupča – Selce – Priechod – BB  

ŠPORT
0 /

Na horizonte medzi obcami Priechod a Selce sa nám naskytne krásny výhľad. V pozadí sídlisko Sásová.

Vlani v septembri vznikol zaujímavý projekt pre cyklistov pod názvom cyklobb.sk. Cyklotrasa BB – Šalková – Slovenská Ľupča – Selce – Priechod – BB môže byť dobrý tip na víkend.

„Bystričania veľmi dobre prijali tento projekt pre cyklistov. Už dnes sa mi hlási množstvo dobrovoľníkov, ktorí mi chcú v jeho rozvíjaní pomáhať. Zároveň takýmto spôsobom propagujeme náš región, pretože okolitá krásna príroda má čo ponúknuť nielen domácim návštevníkom, ale ja turistom“

hovorí autor projektu Jakub Gajdošík.

Dnes vám predstavíme cyklotrasu označenú číslom 3 z Banskej Bystrice do Šalkovej, ďalej cez Slovenskú Ľupču, Selce a Priechod späť do mesta pod Urpínom. Jej parametre sú:

Celková dĺžka: 23 km
Obtiažnosť: ľahká
Časová náročnosť: 2 hod
Terén: asfalt, spevnená lesná cesta

Cyklotrasa sa začína na veľkom parkovisku na Mičinskej ceste pri “Podrybe”. Po brehu Hrona prejdeme cez záhradkársku osadu do priemyselnej časti na Srnkovej ulici. Odtiaľ pôjdeme asfaltovou lesnou cestičkou (modrá cyklotrasa č. 2557) až na Hronskú ulicu do Šalkovej.

Prejdeme celou mestskou časťou B. Bystrice – Šalková, na hlavnej križovatke pred mostom odbočíme doprava na Poniky a po 200 metroch pri cintoríne odbočíme doľava tak, ako ukazuje tam umiestnený cyklosmerovník. Ďalej pokračujeme lesnou asfaltovou cestou (modrá cyklotrasa č. 2557, zelený turistický chodník) 7,5 km až k železnému mostu cez rieku Hron, ktorý nás privedie do obce Slovenská Ľupča. Rovno cez železničnú trať pokračujeme smerom na námestie, kde odbočíme doľava.

Modrá cyklotrasa ďalej prechádza stredom obce po ceste II. triedy cca. 3 km až k priemyselnému areálu, kde je pri cestnom mostíku cez potok umiestnený cyklosmerovník. Tam odbočíme doprava do lesa a miernym stúpaním sa po lesnej asfaltovej cestičke, v dĺžke 4 km, dostaneme do obce Priechod.

V Priechode odbočíme doľava a po ceste II. triedy popri rozvoniavajúcom družstve pokračujeme cez Selce a Senicu až do Banskej Bystrice.

cyklotrasa bb-sa-se-pr-bb

 

Zdroj: cyklobb.sk