Štvrtá Vlhová sa lúčila s Velez-Zuzulovou, na svahu sa už naše Duklistky nestretnú

ŠPORT
0 /

Lyžiarka banskobystrickej Dukly Petra Vlhová obsadila v sobotu štvrté miesto v predposlednom slalome žien aktuálnej sezóny Svetového pohára v nemeckom Ofterschwangu. Víťazkou sa stala už istá držiteľka Veľkého kryštálového glóbusu MikaelaShiffrinová. So športovou kariérou sa rozlúčila ďalšia Duklistka Veronika Velez-Zuzulová.

Američanka Shiffrinová si musela siahnuť až na dno svojich síl, aby prekonala fantastickú jazdu WendyHoldenerovej, ktorá ovládla druhé kolo, ale ani to nestačilo na fenomenálnu lyžiarku z USA, ktorá v konečnom poradí zvíťazila. S kariérou sa rozlúčila aj ďalšia naša lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová.

Vlhovej vcelku vydarené prvé kolo

Po prvom kole strácala členka banskobystrickej Dukly Petra Vlhová na vedúcu Shiffrinovú 0,65 s. Naša lyžiarka s číslom 7 začala v hornej časti svahu opatrnejšie. Na svahu neboli najlepšie podmienky, sneh bol kvôli vysokej teplote mäkký a tak si Vlhová musela dávať pozor pri každej bránke. Nakoniec prvé kolo zvládla bez výraznejších chýb, v strednej pasáži však išla pomalšie a obsadila až šieste miesto.

Skvelé jazdy v prvom kole predviedli Rakúšanky Gallhuberová a Schildová, ktoré po prvom kole dýchali Shiffrinovej na chrbát. Gallhuberová strácala len 0,30 s.

Zlepšená jazda Vlhovej v druhom kole, famózna Shiffrinová

Vlhová pred druhým kolom živila šance na úspech v podobe pódiového umiestnenia. Aby dosiahla takýto úspech, musela zajazdiť bezchybnú jazdu. V konečnom hodnotení druhého kola obsadila siedme miesto a podala veľmi kvalitný výkon. Bola agresívnejšia a odvážnejšia ako v prvom kole a po svojej jazde dokonca figurovala na prvom mieste. O toto umiestnenie ale veľmi rýchlo prišla. Holdenerová, pretekárka, ktorá vyštartovala do druhého kola po Vlhovej, predviedla najrýchlejšiu jazdu v druhom kole a nechala našu lyžiarku za sebou o 0,78 s. Vlhová obsadila v celkovom poradí napokon štvrté miesto.

Z víťazstva sa nakoniec tešila Shiffrinová, ktorá vyštartovala na trať ako posledná. Svojim výkonom opäť ohúrila a ukázala, že jej právom patrí prvé miesto v celkovom poradí Svetového pohára. Svojou agresívnou a odvážnou jazdou si zabezpečila ďalšie prvé miesto, keď za sebou nechala Holdenerovú o 0,09 s.S predstihom tak získala malý krištáľový glóbus v slalome. Naša Petra Vlhová iba tesne skončila za pódiom a pre TASR uviedla:

„Som spokojná, aj keď by som chcela byť na pódiu. V sobotu to vyšlo na štvrté miesto, druhé kolo som zajazdila lepšie. Spodné pasáže som prešla dobre, strácala som v strednej časti, takže viem, kde musím zrýchliť. Získala som ďalšie body, ktoré sú dôležité po mojom vypadnutí v obrovskom slalome.“

Rozlúčka Veroniky Velez-Zuzlovej s aktívnou kariérou

Po dlhých osemnástich rokoch sa naša najúspešnejšia lyžiarka v histórii Veronika Velez-Zuzulová z VŠC Dukla Banská Bystrica oficiálne lúčila s vrcholovým pretekaním pod hlavičkou Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS). Aj so svojimi súperkami v prestížnom seriáli. Na svah vyštartovala netradične v kroji a jej jazda v prvom kole sa niesla už len v rozlúčkovom duchu. Objímala sa s najbližšími, ktorí stáli popri trati. Za cieľovou čiarou zabrzdila a pobozkala sneh. Pre TASR Veronika povedala:

„Ráno som vstala a išla som na kopec za úplne iných okolností. Iná koncentrácia, úplne iný šport a riadne som si to vychutnala. Zlyžovať dole v kroji znamená pre mňa veľa, pretože si myslím, že je to naše slovenské bohatstvo. Veľmi si ho vážim a ináč ako v slovenskom kroji som si rozlúčku ani nevedela predstaviť, mohla som prezentovať túto našu krásnu tradíciu. Mám ho požičaný od jednej pani z Bratislavy a pochádza zo Zvolenskej Slatiny. Mala som trocha rešpekt, aby som najmä s ručne robenou sukňou niečo neurobila. Mala som veľa reakcií, všetkým sa veľmi páčil.“

Výsledky:

Slalom SP žien v Ofterschwangu:  1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:49,10 min., 2. Wendy Holdenerová (Švaj.) +0,09, 3. Frida Hansdotterová (Švéd.) +0,72, 4. Petra VLHOVÁ (SR) +0,87, 5. Katharina Gallhuberová +0,95, 6. Bernadette Schildová (obe Rak.) +1,15, 7. Anna Swenn-Larssonová (Švéd.) a Erin Mielzynská (Kan.) +1,62, 9. Michelle  Gisinová (Švajč.) +1,72, 10. Katharina Liensbergerová (Rak.) +1,82, … Veronika VELEZ-ZUZULOVÁ (SR) predviedla v 1. kole v rámci rozlúčky iba exhibičnú jazdu

Celkové poradie SP (35 z 39): 1. Shiffrinová 1673 bodov, 2. Holdenerová 1050, 3. VLHOVÁ 864, 4. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 847, 5. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) 815, 6. Tina Weiratherová (Licht.) 811, …,

Priebežné poradie v slalome (11 z 12): 1. Shiffrinová 880 b., 2. VLHOVÁ 655, 3. Holdenerová 625, 4. Hansdotterová 621, 5. Schildová 418, 6. Nina Haver-Lösethová 301.

 

Autor: (rj, cb), Foto: TASR