Slovenský Bolt z Banskej Bystrice odchádza na atletické ME do Izmiru

ŠPORT
3 /

67-ročný atletický veterán Vladimír Výbošťok, Bystričan, ktorého médiá ako držiteľa svetových rekordov na 60 i 100 metrov v kategórii M65  nazvali slovenským Boltom, má pred sebou vrchol tohtoročnej letnej atletickej sezóny – ME v Izmire.

V utorok sme ho zastihli ešte doma na Fončorde, krátko pred odchodom na letisko.  Držiteľ siedmich desiatok medailí zo svetových a európskych atletických šampionátov veteránov (z toho 40 zlatých) chce aj z tureckého  Izmiru priniesť aspoň jeden cenný kov.

„Akosi automaticky sa odo mňa očakávajú víťazstvá, ale nie je to také jednoduché. Jednak sa rozširuje konkurencia aj medzi veteránmi, na druhej strane si človek v tomto veku musí neustále a čoraz ťažšie udržiavať kondíciu, výbušnosť a vytrvalosť, ale hlavné je zdravie. Na jar pred halovými majstrovstvami sveta v Budapešti som prekonal vleklé zranenie šľachy, napriek tomu bola medaila zo šprintu. Ani teraz som nebol v príprave celkom fit, ale určite zabojujem o čo najlepšie umiestnenie,“

hovorí reprezentant Slovenska a Dukly Banská Bystrica Vladimír Výbošťok.

Kým iní seniori v jeho veku zväčša oddychujú. on s výnimkou nedele trénuje tri hodiny denne v teréne i posilovni, pričom telo seniora si vyžaduje dlhšiu regeneráciu. Okrem toho si na cestu do dejiska každého šampionátu musí zohnať peniaze od sponzorov alebo ich vybrať zo svojho rodinného rozpočtu, čo pre dôchodcu nie je jednoduché.

Majstrovstvá Európy veteránov v Izmire sa konajú v dňoch 22.-31.augusta. Vladimír Výbošťok má v pláne štartovať hlavne na svojej obľúbenej trati 100 metrov. Ak bude fit, tak chce absolvovať aj šprint na 200 m a skok do diaľky.

„Vo svete mám veľa priateľov, napriek tomu, že ich zväčša porážam. Vždy sa teším na stretnutie s nimi, sú to skvelí chlapi a aj keď hovoríme inými jazykmi, rozumieme  si. Šport je nielen o víťazstvách či prehrách, ale aj o priateľstve a to je na tom krásne. Hoci už mám toho za sebou veľa, vždy keď si pred štartom oblečiem svoj reprezentačný dres, som hrdý na to,  že môžem reprezentovať Slovensko a Banskú Bystricu vo svete,“

hovorí s úsmevom najrýchlejší senior planéty z mesta pod Urpínom.

O Vladimírovi Výbošťokovi sa môžete dozvedieť viac v dokumente TV Hronka „Osobnosti regiónu.“ My vám z jeho účinkovania na atletických ME veteránov v Izmire budeme prinášať aktuálne informácie. Podobne ako o atlétoch Dukly Banská Bystrica z nedávno skončených ME v Zürichu, odkiaľ  sa chodec Matej Tóth a kladivárka Martina Hrašnová vrátili so striebornými medailami (trojskokanka Dana Velďáková bola  šiesta). Držme palce aj Vladovi.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová, Video: TV HRONKAv