Skvelá Nasťa Kuzminová má ďalšie olympijské striebro, Paulína Fialková piata

ŠPORT
4 /

Vo vytrvalostných pretekoch na ZOH v Pjongčangu vybojovala banskobystrická biatlonistka Anastasia Kuzminová na 15 km trati striebornú medailu. Úspech slovenského biatlonu umocnila na 5. mieste Paulína Fialková. Zo zisku zlata sa tešila Švédka Hanna Öbergová, bronz získala Nemka Laura Dahlmeierová.

Nasťa Kuzminová vyštartovala na trať s poradovým číslom 6. Nasadila výborné bežecké tempo. Na prvej streľbe ležmo si počínala výborne, vybielila všetky terče a bola suverénne prvá. V týchto pretekoch každý jeden netrafený terčík neznamenal trestný okruh, ale pripísanie si jednej trestnej minúty k aktuálnemu času.

V ďalšom okruhu si Kuzminová bez väčších problémov držala vedúcu pozíciu a pokračovala v nasadenom tempe. Na rad prišla druhá streľba v stoji, kde Kuzminová prvýkrát zaváhala. Škoda, ale ešte stále to nič neznamenalo.

Následne si skvelé tempo dokázala Kuzminová udržať aj pred treťou streľbou v ľahu. Táto streľba rozhodla v boji o zlato. Naša reprezentantka nesklopila štvrtý terčík, čo znamenalo ďalšiu trestnú minútu navyše. V tom čase mala za sebou Švédka Öbergová druhú bezchybnú streľbu, čo sa do konca pretekov už nezmenilo.

Na poslednú streľbu v stoji dobehla Kuzminová s vedomím, že nesmie zaváhať, ak chce naďalej pomýšľať aspoň na striebornú medailu. Rana za ranou triafala terče, pred posledný piatym terčom sa Kuzminová na pár sekúnd zastavila, skoncentrovala a trafila aj ten. Bola z toho čistá streľba a naša biatlonistka si šla po ďalšiu striebornú medailu z tohtoročných zimných olympijských hier.

„Dnes nám počasie prialo, menej fúkalo, čiže podmienky boli viac-menej dobré. Bežalo sa mi výborne, lyže som mala vynikajúco pripravené. Dve strelecké chyby na mňa nie sú zlé. Dá sa povedať, že som predviedla výkon, ktorého som vo vytrvalostných pretekoch schopná. Pred posledným výstrelom ma trochu postihla neistota. Vedela som, že je to rozhodujúca chvíľa, preto som ho odložila. Dala som si čas na ďalší nádych – výdych, aby som ten terč trafila,“ 

uviedla Nasťa Kuzminová pre RTVS.

Nasťa Kuzminová bola na trati jednoznačne bežecky najlepšia, 1400 metrov pred cieľom ešte zrýchlila a po výbornom výkone si prišla pre striebornú medailu so stratou 27,5 sek.  na víťazku Öbergovú. Tretia skončila Nemka Laura Dahlmaierová, ktorá zaváhala na strelnici len raz, ale ani to nestačilo na našu biatlonistku. Dahlmaierová dobehla do cieľa s takmer 17 sekundovou stratou na Kuzminovú a tak zatiaľ nezavŕšila zlatý hetrik na tohtoročných zimných olympijských hrách.

Výborný výkon podala aj naša ďalšia biatlonistka Paulína Fialková. Počas celých pretekov si držala skvelé tempo, na strelnici minula len raz a to v prvej streľbe.  Do posledných chvíľ bojovala o medailu. V závere ju dokázala predbehnúť už spomínaná Nemka Dahlmaierová a ďalšia nemecká biatlonistka Franziska Preussová, ktorá na strelnici neminula ani jeden terč a skončila na štvrtej pozícii.

„Som šťastná. Jedna rana zamrzela, no pred olympiádou a po chorobe by nikto nepredpokladal, že takto dopadnem. Cítim sa zo dňa na deň lepšie, ešte mi nejaký krôčik k dokonalosti však chýbal. Dobre, že sa tieto preteky preložili, cítila som v kostiach, že to bude dobré. Vietor sa točil, no potom upokojil a bol podobný ako pri nástrele. Nasťa je fenomenálna a ja sa teraz teším z piateho miesta. A možno príde čoskoro deň, keď všetky terče vybielim. Veľmi som sa na seba sústredila, bežala tak, aby som nemala problémy pri streľbe. Táto disciplína mi priniesla v sezóne najviac radosti, v pretekoch s hromadným štartom sa budem ešte snažiť prekvapiť, nevychádzali,“

povedala v cieli šťastná Paulína Fialková.

Meno Anastasie Kuzminovej bude figurovať aj v historických tabuľkách s individuálnymi olympijskými medailami. Zaradila sa na prvé miesto k Nemke Uschi Dislovej, s ktorou majú zhodne päť olympijskych medailí. Gratulujeme!

„Sú to pre mňa neskutočné pocity. Stále neverím, že už mám na týchto hrách dve strieborné medaily. Najmä keď sa mi podarilo získať medailu aj vo vytrvalostných pretekoch, v ktorých je streľba rozhodujúca. Myslela som si, že len nula na strelnici môže vyniesť pódiové umiestnenie. Tvrdo som pracovala na tom, aby som mala čistú streľbe. Dva výstrely mi nevyšli. Mrzí ma to, mohlo byť z toho aj zlato. Na druhej strane som šťastná a vďačná za to, čo mám. Nerátala som dnes s medailou. K jej zisku mi pomohli aj neskutočne dobre pripravené lyže. Emócie postupne odznievajú, ale hreje ma pri srdci, že pre SR máme druhé striebro,“

dodala Nasťa Kuzminová po dekorovaní najlepších biatlonistiek.

„Výsledky hovoria za všetko, je to obrovský úspech pre slovenský biatlon – dve dievčatá máme v top 5. Kuzminová je strieborná a Fialková tiež ukázala výbornú formu. Je to úžasný deň nielen pre náš biatlon, ale i celý slovenský šport,“

vyhlásil prezident Slovenského zväzu biatlonu Tomáš Fusko.

Výsledky vytrvalostných pretekov žien na 15 km: 1. Hanna Öbergová (Švéd.) 41:07,2 min (0), 2. Anastasia Kuzminová (SR) +24,7 s (2), 3. Laura Dahlmeierová (Nem.) +41,2 (1), 4. Franziska Preussová (Nem.) +59,7 (0), 5. Paulína Fialková (SR) +1:02,3 min (1), 6. Monika Hojniszová (Poľ.) +1:54,8 (1), 7. Dorothea Wiererová (Tal.) +2:08,6 (2), 8. Elisa Gasparinová (Švaj.) +2:15,2 (1),… 64. Ivona Fialková +6:57,2 (6), 87. Terézia Poliaková (obe SR) +13:39,1 (10).

 

Autor: Richard Jančiar a (job), Foto: TASR