Richard Gonda miluje zákruty pri Banskej Bystrici

ŠPORT
6 /

Formulový pretekár a víťaz European F3 Open Cup 2013 Richard Gonda sa rozhovoril o tom, kde sa mu na Slovensku dobre jazdí. Je totiž najnovšou promo tvárou súťaže Parádna jazda. Pri tejto príležitosti organizátor pripravil s našim talentovaným banskobystrickým jazdcom série Auto GP zaujímavý rozhovor, z ktorého vyberáme.

Richard Gonda sa vyjadril k obľúbeným úsekom i pretekárskym okruhom, na ktorých jazdí, ale aj k tomu, či si dokáže vychutnať jazdu aj mimo nich:

„Ja som priaznivcom klasických starších okruhov, ktoré sú rýchlejšie a možno trochu nebezpečnejšie. Nemám príliš v láske umelo vytvorené okruhy bez srdca. Na normálnych cestách šoférujem pomerne dosť a aj tam mám niektoré úseky po ktorých jazdím rád. Niekedy možno aj trošku svižnejšie, ale vždy iba s mierou a opatrne. Viem totiž, čo všetko sa môže stať. Na okruhu mám konkurentov, ktorí vedia, čo treba robiť, no na cestách to ľudia často nevedia a sú nevyspytateľní. Som z Banskej Bystrice a tam je v okolí veľa pekných kopcov a cestičiek, ako napríklad Šturec. Tam som sa zo začiatku išiel niekedy rád previezť a trošku sa odreagovať.“

Šturec pri Banskej Bystrici milujú viacerí automobiloví pretekári a radi ho jazdia. Na svoje si tam prídu aj motorkári. Bežní vodiči, ktorí vnímajú šoférovanie ako povinnosť, v obľube samé zákruty na Šturci nemajú,. Nehovoriac o kamionistoch, či vodičoch z povolania. Richard Gonda miluje zákruty, najčastejšie jazdí po R1-ke:

„Konkrétne po diaľnici Banská Bystrica – Bratislava. Pracovne tú cestu absolvujem dosť často. Je tam úsek okolo Hronského Beňadika a Žarnovice, kde sú zákruty veľmi pekné. Špeciálne obľúbenú trasu na Slovensku zatiaľ nemám, ale veľmi rád sa vozím tam, kde je pekná príroda – Liptov, Slovenský raj. Sú to miesta, kde je čo vidieť mimo cesty a sú tam aj kopce, takže väčšinou tam bývajú pekné zákruty.“

Rýchla jazda býva často nebezpečná. Vodič by nemal hlavne preceňovať svoje schopnosti. Aj preto Richard pribalil v PR článku dobrú radu ostatným šoférom:

„V prvom rade je dôležité, aby si šofér vždy uvedomoval, čo sa môže stať a vždy myslel niekoľko krokov dopredu. Aj keď idem po nejakej peknej okreske, tak hocikedy sa môže stať, že začne oproti predbiehať kamión. Vždy rozmýšľajte za volantom a zbytočne neriskujte.“

Richarda Gondu tento roku na Slovensku pretekať neuvidíme. Avšak súťažne vo formulovom monoposte sa predstaví v susednej krajine, kam nemáme z Banskej Bystrice ďaleko:

„Najbližšie ku nám sa chystám jazdiť na Hungaroringu. Tam budem pretekať koncom augusta. Verím, že príde veľa divákov a fanúšikov aj zo Slovenska, takže na toto podujatie sa špeciálne veľmi teším.“

 

Tipy na vašu obľúbenú jazdu po Slovensku môžete napísať na email shell@seesame.com. Rovnako tak môžete pridať fotku vašej obľúbenej cesty cez Facebook, Twitter alebo Instagram s hashtagom #paradnajazda. Každý tip bude zaradený do súťaže Paradna jazda.

Autor: (cb) + PR, Foto: Zdroj cas.sk