Richard Gonda má za sebou neuveriteľný smolný víkend v Silverstone

ŠPORT
0 /

Náš automobilový jazdec Richard Gonda z tímu ART Junior má za sebou nevydarený víkend v šampionáte World Series by Renault. V britskom Silverstone musel dvakrát odstúpiť a nebolo to jeho vinou.

Prestížny seriál pokračoval po letnej prestávke tretím kolom a už zo sobotňajších vytrvalostných pretekov série Renault Sport Trophy vyradil talentovaného 21-ročného Banskobystričana defekt na jeho prototype RS01. Prispeli k tomu nešportové útoky súperov.

Nedeľné šprintové preteky odštartoval Gonda so snahou získať stratené pozície po štarte z posledného miesta, no jeho stíhaciu jazdu zastavil Kolumbijčan Andrés Méndez, keď v 6. kole pri predbiehaní do neho narazil a náš pretekár musel pre poškodenie pravého zadného ramena odstúpiť.

Vytrvalostné preteky

Poďme ale po poriadku. Smolný víkend sa pre bystrického mladého jazdca začal už v kvalifikácii. Hneď v prvom kole vyletel vo vysokej rýchlosti z trate a skončil v ochrannej bariére. Dôvodom nehody boli tentoraz problémy s brzdovým systémom. Mechanikom sa auto podarilo dať do poriadku, Gonda však musel štartovať z posledného trinásteho miesta. Po letmom štarte sa posúval dopredu a zakrátko sa dostal na ôsmu priečku. Po defekte v 3. kole však jeho auto zostalo nepojazdné a z pretekov musel predčasne odstúpiť. Francúzsky spolujazdec Andrea Pizzitola, ktorý mal po polovici pretekov Gondu v kokpite vystriedať, sa tak už na trať nedostal.

Šprint

Úvod nedeľňajších šprintových pretekov kategórie Prestige sa niesol v znamení Gondovej stíhacej jazdy. Potvrdil svoju rýchlosť a znalosť okruhu a zakrátko sa prepracoval na ôsmu pozíciu. V šiestom kole však jeho auto náhle spomalilo po náraze Méndeza (Zele Racing) do pravého zadného kolesa. Aj keď sa mechanici snažili zlomené rameno opraviť, preteky sa pre jediného slovenského zástupcu v Renault Sport Trophy skončili. Kolumbijčana vyšetrovali traťoví komisári.

Náš jazdec nemohol nič ovplyvniť

Richard Gonda sa k neúspešnému víkendu v Silverstone vyjadril v tlačovej správe nasledovne:

„Štart do šprintových pretekov som mal dobrý. Moje časy patrili medzi najlepšie a dostával som sa dopredu. Chcel som sa vyvarovať podobným kontaktom ako v sobotu, keď som dostal dve rany pri čistých manévroch. Išlo o jazdcov z konca štartového poľa. V súboji o siedmu pozíciu do mňa narazil Méndez a zlomil mi zadné rameno. Je to škoda, pretože sme sem prichádzali s dobrou rýchlosťou. Prvé tréningy naznačovali, že môžeme bojovať o popredné pozície. Nešťastný domino efekt odštartoval problém s brzdami v kvalifikácii, po ktorom prišla moja havária. Z pozície jazdca som to, žiaľ, nemohol ovplyvniť. Budeme sa snažiť na tento víkend čo najrýchlejšie zabudnúť a sústrediť sa na Nürburgring, ktorý nás čaká o pár dní. Teším sa, na tejto trati sa mi už podarilo uspieť a dúfam, že tentoraz už budeme útočiť na víťazstvo.“

V priebežnom hodnotení šesťdielneho šampionátu klesol mladý Banskobystričan z druhej na šiestu priečku. Na vedúceho Holanďana Diederika Sijthoffa (V8 Racing) má manko 20 bodov. Šancu znížiť stratu a dostať sa na čelo, ktoré zabezpečuje štart na slávnych pretekoch 24 hodín Le Mans, bude mať už budúci víkend 12. – 13. septembra na spomínanom nemeckom Nürburgringu.

Autor: (cb), Foto: Zdroj renaultsport.com