Rakytovce a Šalková opäť doma víťazne, Badín neuspel v Balogu a podáva protest

ŠPORT
7 /

Cez víkend sa hralo piate kolo štvrtej ligy skupiny juh, v ktorom sa darilo mužstvám z okrajových častí Banskej Bystrice. Rakytovce vo vyrovnanom zápase zdolali Hriňovú a Šalková si poradila s nováčikom z Príbeliec. Medzibrod si predohral duel už v stredu 29. augusta s Tornaľou a skončil sa bezgólovou remízou. Badínčania sa predstavili v nedeľu v Čiernom Balogu a žiaľ neuspeli tam. Podávajú podnet na čiarového rozhodcu, ktorý nariadil spornú penaltu.

V sobotu najprv odohrali Rakytovce domáci duel s Hriňovou a útočnejšie začali hostia. Pokúšali sa o streľbu, dve koncovky boli z kategórie nebezpečných, hlavne Lapinova v desiatej minúte, ale lopta medzi žrde neputovala. Potom sa prihlásili o slovo aj naši futbalisti, Klačan tiež nemieril presne a Konder z diaľky iba do rúk Vreštiaka. V 15. minúte po faule na Telúcha pred šestnástkou zahrávali Rakytovčania priamy kop a z neho Klačan strieľal do brvna. Brankár si iba prizeral. Lopta sa ešte odrazila do šestnástky, ale Konder ju poslal nad svätyňu hostí. Klačan mal i ďalšie príležitosti, po rýchlej akcii zakončoval, ale obrancovia Hriňovej loptu zblokovali na roh. Z neho išla lopta opäť na tohto útočníka, no tentoraz prekopol bránku. Mohol prísť trest, pretože súper mal tutovku po polhodine hry. Gólman Kvasna vytiahol reflexívny zákrok po tvrdej strele zo šestnástky jedného z hráčov hostí a podržal tak svoj tím. V závere polčasu mali ešte dve možnosti domáci, Koreň hlavičkoval nad brvno a po akcii na jeden dotyk Konder zakončil nedôrazne do brankára.

V druhom polčase rozhodla o výsledku 50. minúta. Po dlhom pase obrancu Gašpara, ktorý sa vrátil ako kľúčový futbalista do zostavy, zbiehal do šestnástky Telúch, pri spracovaní lopty nasledoval kontakt s obrancom Hriňovej, ten zakopol nešikovne otočený do spomínaného nášho útočníka, takže nasledovala penalta. Bezpečne ju premenil Konder, mieril do pravej strany pod brvno – 1:0. Súper z Podpoľania sa potom snažil vyrovnať. Paprčkova krížna strela však bola zblokovaná, na opačnej strane išiel sám na brankára Klačan, no šancu nepremenil. Z následného rohu zaujal volej Pavlíka, ale lopta putovala tesne nad brvno. Tento futbalista o dve minúty neskôr zachraňoval situáciu hlavičkou na vlastnej bránkovej čiare. Kvasna bol už prekonaný. Vyrovnanie mal na kopačke aj Bambura, strieľal spoza šestnástky, našťastie nepresne. Výborne hrajúci obranca Rakytoviec Gašpar ešte zneškodnil črtajúci sa brejk hostí, keď pekne vypichol loptu útočníkovi súpera. Záver bol už nervózny, ale tri body si Rakytovčania nenechali vziať. Defenzíva im tentoraz totiž už fungovala na jednotku, zásluhu má na tom nielen Gašpar, ale aj nový hráč z Badína na kraji obrany Pšida.

Po stretnutí tréner FK Rakytovce Andrej Dubovický pre facebookovú stránku klubu uviedol:
„Myslím si, že Hriňová má veľmi dobré mužstvo. Som z nich milo prekvapený, hrali veľmi dobre. Videli sa. V prvom polčase škoda zahodených šancí. Mohlo byť podľa mňa 3:1 pre nás. V druhom polčase sme sa asi na 20 minút dostali znovu pod tlak, ktorý sme našťastie ustáli, lebo súper prakticky nevystrelil na našu bránku. Dali sme nakoniec gól z penalty, ktorú rozhodca odpískal, ale ju i nemusel nariadiť. Myslím si, že víťazstvo sme si zaslúžili i keď len o gól. Mohlo ich padnúť viac. Vzhľadom na to aká bola situácia pred začiatkom sezóny asi nikto, kto sleduje trochu futbal v Banskej Bystrici, neveril, že po 5-tom kole budeme mať 12 bodov. O to je to väčší úspech, také zadosťučinenie. Avšak musíme ísť znovu od zápasu k zápasu. Budúci týždeň nás čaká duel v Tisovci. Ideme tam s cieľom získať nejaké body a pokúsiť sa vyhrať. Určite to bude náročné stretnutie.“

FK Rakytovce – MFK Spartak Hriňová 1:0 (0:0)

Gól: 50. Konder (z 11m). Rozhodoval: Bátory. ŽK: Ondrejka – Vreštiak. Diváci: 70.

Šalkovčania v sobotu večer pod umelým osvetlením privítali nováčika z Príbeliec. Počas prvej polhodinky sa hral medzišestnástkový futbal bez výraznejších šancí. V 25. minúte sa však zranil domáci Zimnikoval, ktorého nahradil Bútora. A práve tento striedajúci futbalista sa postaral o úvodný gól zápasu. Po centri z pravej strany na ľavú Debnár sklepol loptu pre Vučkoviča, ten ju posunul na šestnástku k spomínanému Bútorovi, ktorý sa už nemýlil – 1:0. Na prestávku sa však išlo napokon za nerozhodného stavu. Sľubne vyvíjajúci sa brejk hostí zastavili domáci nedovoleným spôsobom a z následného priameho kopu zo stredu ihriska putovala dlhá lopta do šestnástky, kde bol nepokrytý Cibuľa. Hlavičkoval nechytateľne do vinkla v 45. minúte – 1:1.

Gól do šatne Šalkovčanov nevyviedol z miery. Potvrdili už v 50. minúte, že štandardky sú ich silnou zbraňou. Po rohovom kope Debnára putovala lopta na prednú žrď, kde ju Mikulec pätičkou poslal pomedzi obrancov hostí do siete – 2:1. Príbelce už museli viac útočiť, mali šance na vyrovnanie. Hlavne aktívny kapitán Kurák vytáral priestor a dobré pozície pre spoluhráčov, no veľmi dobre chytal i domáci brankár Smerek, ktorý viackrát podržal svoj tím a vyplatilo sa. V 74. minúte totiž Mikulec hodil peknú loptu pomedzi obrancov súpera, kadiaľ sa predral Miroslav Debnár a aj keď ho križoval jeden z hráčov hostí, stihol ľavou nohou zasiahnuť loptu a definitívne umlčať súpera zvýšením skóre na 3:1. Duel sa potom už iba dohrával, ale diváci sa ešte mohli potešiť z gólu Šimona Bútoru v 86. minúte, keď striedajúci Chovanec vyhral súboj so stopérom, Debnár zaviedol loptu po čiare, poslal ju po zemi na prednú žrď a pre dvojgólového strelca Šalkovej to už bola ľahká práca v koncovke – 4:1. Náš tím z okrajovej časti tak stále nepozná premožiteľa a prenasleduje vedúcu Kováčovú. Iba tá je zatiaľ bez straty čo len jediného bodu.

FK Šalková – TJD Príbelce 4:1 (1:1)

Góly: 32. a 86. Bútora, 50. Mikulec, 74. Debnár. Rozhodoval: Petrinec. ŽK: Vučković, Debnár – Hriň, Kurák. Diváci: 130.

Badín v nedeľu nastúpil na duel v Čiernom Balogu a vyšiel mu parádne vstup do zápasu, keď v 4. minúte si ideálne prebral loptu do behu Ďurta a nekompromisne prepálil domáceho brankára – 0:1. Hostí tento moment nakopol a celý prvý polčas boli lepším mužstvom. V 11. minúte mohli pridať druhý gól po rohovom kope, no loptu dobre netrafil Bíreš a následný pokus Brašeňa zneškodnil Bubelíny. V 22. minúte to strelou z vnútra pokutového územia skúšal domáci J. Auxt, ale Höger jeho strelu vyrazil na roh. O tri minúty neskôr po rohovom kope poslal hosťujúci A. Medveď loptu hlavou nad domácu bránku. Po polhodine hry zaujal center Baláža a následná prihrávka Ďurtu, ale prudkú loptu Veselovský v páde poslal nad brvno.

V druhom polčase sa diali aj nevídané veci. V 52. minúte došlo v pokutovom území k súboju domáceho Mózera s Kollárom, po ktorom hlavný rozhodca najskôr ukázal na rohový kop pre domácich, no po avizovaní a porade s asistentom rozhodcu p. Katreniakom ukázal na veľké prekvapenie hostí napokon na biely bod. K realizácii sa postavil sám faulovaný Mózer a premenenou penaltou vyrovnal na 1:1. Badínčanov tento moment nezlomil, stále mali viac z hry a v 65. minúte aj ideálnu šancu opäť ísť do vedenia. Kohút vyhral pred šestnástkou hlavičkový súboj, lopta sa dostala k voľnému Hudecovi, ktorý premárnil správny moment na zakončenie a jeho strelu stihli Baločania zablokovať na roh. O všetkom podstatnom sa rozhodlo v záverečnej desaťminútovke. Najskôr sa lopta so šťastím dostala k úplne voľnému T. Medveďovi, no ten ju netrafil presne. V 85. minúte mal opäť šancu nakloniť tri body na stranu Badína Hudec, perfektne prešiel pomedzi obrancov, no zakončoval vedľa. Domáci napokon udreli v 86. minúte, keď dlhú loptu za obranu stihol dobehnúť pred čiarou Mózer a z ťažkého uhla prekvapil hosťujúceho Högera – 2:1. Náš celok z bystrického okresu zlepšil svoj herný prejav, za výkon si minimálne bodovať zaslúžil, ale nevyužité šance, sporný verdikt rozhodcu a individuálne chyby sa napokon podpísali pod tesnú prehru. Klub chce samozrejme podať podnet na čiarového rozhodcu Igora Katreniaka.

ŠK Partizán Čierny Balog – ŠK Badín 2:1 (0:1)

Góly: 52. a 86. Mózer – 4. Ďurta. Rozhodoval: Machyniak. ŽK: Cibula – H. Kollár, Bíreš. Diváci: 150.

Medzibrod odohral svoj duel už v stredu 29. augusta s Tornaľou a skončil sa bezgólovou remízou 0:0.

Ostatné výsledky: Detva – Kováčová 1:3, Pliešovce – Tisovec 3:0, Slovenské Ďarmoty – Nová Baňa 8:3.

V šiestom kole sa všetky celky z bystrického okresu predstavia v nedeľu 9. septembra15.30 hodine na ihriskách súperov. Druhá Šalková v Hriňovej, tretie Rakytovce u posledného mužstva ligy v Tisovci, štvrtý Medzibrod v Detve a desiaty Badín u lídra súťaže v susednej Kováčovej.

Poradie:

1. Kováčová 15b, 2. Šalková 13b, 3. Rakytovce 12b, 4. Medzibrod 11b, 5. Pliešovce 10b, 6. Hriňová 7b, 7. Príbelce 7b, 8. Tornaľa 7b, 9. Č. Balog 6b, 10. Badín 4b, 11. S. Ďarmoty 4b, 12. Detva 3b, 13. N. Baňa 1b, 14. Tisovec 0b.

Autor: (bl), Foto: Zdroj facebook FK Rakytovce