Pumy vyhrali v Poprade a v priamom boji o piate miesto majú mečbal + HLASY

ŠPORT
1 /

Basketbalistky ŠKP 08 Banská Bystrica vyhrali dôležitý zápas play-off o piate miesto v ženskej extralige v Poprade. Ak v sobotu uspejú na domácej palubovke, stanú sa piatym najlepším tímom na Slovensku v aktuálnej sezóne pod vysokými košmi.

Úvod stretnutia patril domácim hráčkam. Po dvojke našej Striešovej sa začali presadzovať a dostali sa do vedenia 9:2. My sme nedokázali poslať loptu do koša viac než tri minúty. Bodovala iba Striešová z trestných hodov a pridala sa k nej Verlíková dvojkovým zásahom z hry (9:6). Do vedenia sme išli až po dvoch trojkách v rade v ôsmej minúte v podaní českej akvizície Verlíkovej12:14, to sme si už do prestávky nenechali vziať, keďže sa ešte trafila i van Dalen. Prvé dejstvo sa skončilo výsledkom 15:16.

V tom druhom sme začali výborne. Popradčanky nebodovali tri a pol minúty, čo sme dokonale využili na navýšenie náskoku. Presadzovali sa Striešová, Števulová a Pipeková, takže skóre bolo pre nás priaznivejšie – 15:27. Po trestných hodoch Petríkovej a dvojke Ivančákovej súper znížil, no odpovedala Jassová, ktorá mala najviac doskokov v našom družstve. Po jej dvoch košoch bolo 19:31. Polčas sa napokon skončil 24:35, keď v bystrickom tíme predviedli dobrú streľbu Striešová s Verlíkovou.

Tretia štvrtina bola taktickejšia. Veľa košov nepadalo, ale vyhrali sme aj túto časť hry. Domáce zaznamenali až štyri a pol minútovú pasáž bez bodu, no my sme dokázali iba troma hráčkami kontrovať. Verlíková, Jelenčíková a Jassová sa postarali o šestnásťbodové vedenie – 25:41. Po dvojke domácej Hadačovej sa súper opäť odmlčal, čo využili Striešová a Matejčíková27:45. Iba z trestných hodov znížila Ivančáková, ale presadila sa aj naša pivotka Blanárová, takže do záverečnej desaťminútovky sa išlo za stavu 29:47.

V 32. minúte nič nenasvedčovalo tomu, že by sa mala udiať pod Tatrami nejaká dráma. Z trestných hodov zaknihovala dva body Verlíkováviedli sme tak už o dvadsať (!) bodov. No potom sa diali veci. Tri a pol minúty nám to nepadlo do koša, pričom nepomohol ani oddychový čas trénera Michálika. Popradčanky riskovali a pritvrdili, znížili tak na 40:49, doslova na neudržanie a pri streleckej chuti bola Hadačová. My sme dali iba jeden kôš zásluhou produktívnej Striešovej v polovici tohto dejstva a následne aj faulovali, čo využili z trestných hodov Popradčanky Petríková s Hadačovou a košom z hry sa k nim pridala Ivančáková. Zrazu sa náš náskok scvrkol na rozdiel piatich bodov. Trojkou nás potešila Verlíková, lenže trojku dal i súper, konkrétne Petríková. Minútu a pol pred koncom sa presadila Ivančáková z hry a premenila i trestný hod, čo už bolo vážne – 54:56! Záver bol teda poriadne napínavý. Po taktických fauloch sa spustila lotéria trestných hodov, ktorú naše basketbalistky zásluhou presnej Striešovej napokon zvládli a vyhrali.

V sobotu odohrajú Banskobystričanky posledný zápas sezóny na domácej palubovke. Na Štiavničkách hostia Poprad o 18.00 hodine. Ak vyhrajú, môžu sa tešiť z piateho miesta, ak prehrajú, o konečnom umiestnení sa bude rozhodovať v stredu pod Tatrami. Séria sa hrá totiž iba na dve víťazstvá.

Fakty o zápase:

BAM Poprad – BK ŠKP 08 Banská Bystrica 56:60 (15:16, 24:35, 29:47) – stav série 0:1

Štvrtiny: 15:16, 9:19, 5:12, 27:13. TH: 32/24 – 17/12. Fauly: 20 – 27. Trojky: 2 – 4. Rozhodovali: Karniš, Perečinský a Mekelová.

Najviac bodov Poprad: Hadačová 17, Ivančáková a Petríková po 14

ŠKP 08: Matejčíková 2, Striešová 20 /1/, Jassová 8 + 12 doskokov, Verlíková 17 /3/, Jelenčíková 4 + 10 doskokov (van Dalen 2, Pavlendová 0, Števulová 2, Piperková 3, Blanárová 2)

Hlasy po zápase pre Bystricoviny:

Milan Špiner, asistent trénera Banskej Bystrice: Sériu sme odštartovali veľmi dobre. Úvod zápasu síce patril domácim basketbalistkám, ktoré išli do vedenia 9:2, no od toho momentu sme mali opraty zápasu pevne v rukách až do 32. minúty. V záverečnej štvrtine sme zbytočne znervózneli a z dvadsať bodového vedenia nebolo za niekoľko minút nič. Našťastie sme záver zvládli a domov vezieme dôležitý bod. V sobotu sa pokúsime využiť domáci mečbal a verím, že sa s našimi divákmi rozlúčime víťazne.

Lucia Striešová, naša najproduktívnejšia hráčka, 20 bodov v zápase: V prvej štvrtine sme sa pomalšie rozbiehali, ale netrvalo to dlho a dostali sme sa do tempa. Hrali sme disciplinovane v útoku i v obrane, a plnili pokyny trénera. Trpezlivou hrou sme si vybudovali komfortný náskok a udržiavali si ho. Ešte osem minút pred koncom sme viedli až o 20 bodov. Potom Poprad pritvrdil hru a my sme ostali zaskočené. Naša posledná štvrtina bola veľmi nevydarená, keď sme v nej dovolili domácim hráčkam dosiahnuť až 27 bodov a tým sa vrátili späť do zápasu. V závere bol nátlak súpera silný, no výhru sme si už nepustili.  

Monika Verlíková, druhá naša najproduktívnejšia hráčka, 17 bodov + 3 trojky: Do zápasu sme vstúpili príliš nekoncentrovane. Už po pár minútach sme prehrávali 2:9. Našťastie sme sa skoro vzchopili a padli nám strely z vonku. Postupne sme zvyšovali náš náskok až na dvadsať bodov. Posledná štvrtina však bola tragická. Súper na nás vytiahol pressing a my sme stratili zbytočne veľa lôpt. Tým sa zápas zdramatizoval. Nakoniec sme si víťazstvo udržali, takže sa môžeme tešiť z prvého dôležitého víťazstva v tejto sérii.“

Katarína Piperková, krídelníčka Banskej Bystrice: „V prvom polčase sme si vytvorili mierny náskok. Bol to výsledok našej pozornej obrany. Súpera sme donútili robiť chyby v útoku. Dôležité bolo, aby sme do druhého polčasu vstúpili koncentrovane, čo sa nám aj podarilo. Dokázali sme si vytvoriť až dvadsaťbodový náskok. V poslednej štvrtine zčali Popradčanky riskovať a to sa im vyplatilo. My sme robili zbytočné chyby. Našťastie sme si však vedenie ustrážili a vyhrali dôležitý zápas. Dúfame, že sa nám to podarí aj v sobotu.“

Autor: (bl), Foto: archív facebook BK ŠKP 08 (Ivan Golembiovský)