Prvá výhra našich basketbalistiek na palubovke Cassovie o bod + hlasy

ŠPORT
0 /

Banskobystrické basketbalistky odohrali druhý duel v ženskej extralige a tentoraz už bol víťazný. V dôležitom súboji ´pumy´ vyhrali na palubovke košickej Cassovie o jeden jediný bod!

Úvod zápasu patril sprvu domácim hráčkam, ktoré išli do vedenia 4:0. Naše dievčatá však otočili skóre po premenených trestných hodoch Jelenčíkovej a trojke Piperkovej, ktorá sa po zranení vrátila do základnej zostavy. Potom sa chytila Mištinová a aj jej zásluhou sme viedli o štyri body – 8:12. Košičanky v polovici prvej štvrtiny síce znížili na rozdiel bodu, ale záver lepšie zvládli Bystričanky a do druhej štvrtiny sa išlo za stavu 14:19. V nej najprv Cassovia zásluhou Desiatnikovej skresala náš náskok na rozdiel troch bodov, ale vzápätí sa darilo Moravčíkovej pod košom i z trestných hodov. V pätnástej minúte po dvojke Piperkovej viedli ´pumy´ o deväť bodov, takže domáci kouč si bral oddychový čas. Po ňom jeho zverenkyne držali s našim tímom krok, aj keď po trojke Ozdincovej sme viedli o desať bodov, no nezvládli sme záver polčasu, pretože skúsená Ivančáková na palubovke zostala nepokrytá a práve ona mala na svedomí prijateľný polčasový výsledok z pohľadu Košíc 26:30.

Po prestávke domáce skresali trojkou Filičkovej náš náskok na rozdiel bodu a dokonca aj otočili skóre vo svoj prospech po trojke Migovej a dvojke Ivančákovej na 42:37 v 26. minúte. Bystričankám táto časť hry vôbec nevyšla, podobne ako v domácom dueli proti Good Angels. Dali v nej tentoraz iba deväť bodov, posledný bol kôš Mištinovej na 42:39, no po tridsiatich minútach bolo 46:39. Posledná desaťminútovka však bola úplne odlišná než tá predchádzajúca. Postupne sme znižovali nepríjemný bodový rozdiel a v 35. minúte svietil na tabuli už prijateľný stav 50:50. Cassovia sa však nepoddala a po košoch Mončekovej Timkovej zase viedla o štyri body, no aj tento náskok ´pumy dokázali´ zlikvidovať. Postarali sa o to Mištinová, Moravčíková, Jelenčíková a v trestných hodoch Piperková so Stašovou, razom tak bolo 45 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času 54:60! Košičanky museli hrať vabank a takmer im to vyšlo. Trestné hody totiž premenila Mončeková a trojka Timkovej štyri sekundy pred klaksónom privodila infarktový záver – 59:60. Tento stav sa však už našťastie nezmenil.

Fakty o zápase:

BK SOUŽ Cassovia Košice – BK ŠKP 08 Banská Bystrica  59:60 (14:19, 26:30, 46:39)

Štvrtiny: 14:19, 12:11, 20:9, 13:21. TH: 8/6 – 15/12. Fauly: 16 – 11. Trojky: 3 – 6, Rozhodovali: Zubák, Brziak a Šarišský.

ŠKP 08: Stašová 6 (1), Jelenčíková 6 (1), Mištinová 18 (2), Piperková 11 (1), Štefaňáková 1 (Matejčíková 0, Števulová 2, Ozdincová 3 (1), Moravčíková 13 (1) ).

Najviac bodov Cassovia: Timková a Mončeková po 13, Ivančáková 12

Hlasy po zápase:

Milan Špiner, asistent trénera: „Vedeli sme, že zápas bude vyrovnaný a čakali sme, že budú rozhodovať maličkosti. Po kvalitných 18-tich minútach sme si vybudovali 10 bodový náskok, no zbytočnými chybami sme do polčasu umožnili súperovi skresať manko na štyri body. To dalo Košičankám krídla a v tretej štvrtine otočili priebeh stretnutia a dostali sa až do sedem bodového vedenia. Je veľmi pozitívne, že sme dokázali dať hlavy hore a nevzdali sme sa. Krok za krokom sme sťahovali a nakoniec sme misky váh preklopili znovu na našu stranu a zápas sme dotiahli do vytúženého konca. Babám gratulujem a som rád, že prvá výhra prišla už v druhom kole. Verím, že nás to nakopne a dodá to do kabíny potrebnú pohodu a energiu.“

Alica Moravčíková, hráčka s 13-timi bodmi v zápase: „Hneď od začiatku zápasu sme nastúpili plne sústredené, určovali sme si vlastné tempo hry, čo sa ihneď prejavilo, síce nie veľkým, no pre nás veľmi povzbudivým náskokom. V obrane sme hrali tvrdo a bojovne, v útoku sme zas dodržiavali všetky naše zásady. Posledné dve minúty pred koncom druhej štvrtiny sa však naša bojovnosť a koncentrácia ako keby vytratili a tak sme odchádzali do šatne len so štvorbodovým náskokom. Tretia štvrtina pokračovala podobne ako koniec druhej a naše súperky sa dostávali do vedenia o sedem bodov. Nedokázali sme sa chytiť v obrane a ani v útoku premeniť voľné strely. Až v druhej minúte poslednej štvrtiny sme premenili pár striel, čo nás nabudilo a pomaly sme sťahovali ich náskok. Ku koncu sme opäť viedli o 4 body. I keď ešte v posledných sekundách dokázala Timková premeniť strelu za 3 body, my sme sa pokojne mohli tešiť z nášho prvého víťazstva tejto sezóny a to na palubovke súpera.“

Autor: (job), Foto: (ms)