Prvá prehra našich hokejistov v Martine po nájazdoch + hlasy

ŠPORT
0 /

Banskobystrickí hokejisti si zaknihovali v najvyššej súťaži prvú tohtosezónnu prehru. V Martine totiž neuspeli, zahodili množstvo šancí a presní neboli ani v samostatných nájazdoch.

V úvodných minútach na martinskom štadióne chýbali šance, ako prvý to skúšal nebezpečnejšie Handzuš, no brankár Dzubina si dal na jeho otočku pozor. Aj náš Bacashihua musel preukázať svoje schopnosti, a to pri strele Dírera z prvej. Viac príležitostí však mali ´barani´, ale Lamper ani na dvakrát neuspel pred martinským gólmanom. Domáci nevyužili presilovku a v závere prvej tretiny dominovali predovšetkým defenzívy.

V strednej časti hry boli najprv aktívnejší bystrickí hokejisti, avšak viac hrozil tím z Turca. Najprv sa Jokeľ nepresadil pred bránkou, trafil totiž do Bacashihuu, ktorý napokon kapituloval o 35 sekúnd neskôr. Na svedomí to mali Varga so Špirkom, keďže podnikli rýchly výjazd do útoku, prvú strelu náš brankár ešte kryl, ale dorážka Rastislava Špirka bol už nad jeho sily – 1:0. Hráči spod Urpína sa potom snažili o vyrovnanie. Šance mali Rosandič, Sonne i Zigo, ale recept na Dzubinu nik z nich nenašiel.

Vytúžený zásah na 1:1 sa dostavil v treťom dejstve. Postaral sa oň Tomáš Matoušek, ktorý to skúšal už po 45-tich sekundách od druhej prestávky, no úspešný bol až v 44. minúte. V prečíslení zužitkoval prihrávku Čížeka a doslova prestrelil gólmana Martina z medzikružia. O minútu po góle mohlo byť aj 2:1, avšak Dzubina vytiahol po strele Hudeca betón. Náš tlak narastal a domáci nevedeli miestami ´kde je sever´. Tréner Dornič si dokonca v 52. minúte zobral oddychový čas, avšak ani po ňom naši hráči v útočnom snažení nepoľavili. Najväčšie príležitosti si vypracoval náš prvý útok, ale Matoušek ani Zigo neskórovali. V poslednej minúte riadneho hracieho času sme dokonca hrali presilovku, v nej to skúšali Sandgren i Majdan, no duel neukončili.

V predĺžení sme hrali ďalšiu minútu v početnej výhode, konkrétne štyroch proti trom a blízko k víťaznému gólu mali Handlovský, Galamboš a Sandgren. Domáci nápor ustáli a pohrozili Rvavským. V závere nadstavenej päťminútovky mal však Dzubina šťastie, keď Gründling spolu s Kytnárom operovali v bránkovisku, no puk za čiaru nedostali. Rozhodovalo sa teda v samostatných nájazdoch, v ktorých neuspeli Bystričania Handzuš, Majdan a Zigo. Domáci mali v tretej sérii hrdinu Rastislava Špirka, ktorý zariadil, že dva body zostali v Turci a iba jeden si odviezli naši hokejisti.

Fakty o zápase:

 MHC Martin – HC’05 iClinic Banská Bystrica 2:1 po nájazdoch (0:0, 1:0, 0:1 – 0:0, 1:0)
Góly: 24. Špirko (Varga, Murček), 65. Špirko (rozhod. samost. nájazd) – 44. Matoušek (Čížek). Rozhodcovia: Lokšík – Gajan, Gavalier. Vylúčení na 2.min: 4:3. Presilovky: 0:0. Oslabenia: 0:0. Diváci: 1700.

Zostavy:

MHC: Dzubina – Tabaček, Matejka, Jáchym, Dvořák, Rusina, Bačik, Tomáš Varga, Trávniček – Tibor Varga, Špirko, Murček – Kokavec, Surovka, Pokrivčák – Rzavský, Dírer, Róbert Varga – Kabáč, Jurášek, Jokeľ

HC’05 iClinic: Bacashihua – Sandgren, Ďatelinka, Šmach, Čížek, Gründling, Rosandič, Petran, Homer – Lamper, Zigo, Matoušek – Sonne, Galamboš, Majdan – Hudec, Handzuš, Gašpar – Handlovský, Kytnár, Lunter

Hlasy po zápase (zdroj teraz.sk):

Ivan Dornič, tréner Martina: „Vedeli sme, že Banská Bystrica je veľmi silná, veď doterz nestratila ani bod. Dobre sme sa na nich pripravili. Počítali sme s tým, že kto strelí prvý gól, dostane sa na koňa. Hoci sme gól v prvej tretine nedali, prvá tretina sa nám vydarila. To nám dodalo sebavedomie a v druhej časti sme sa ujali vedenia gólom najskúsenejšieho hráča Špirka. V tretej tretine hostia prepli na vyššie obrátky. Mali sme s tým veľké problémy, ale skvelý Dzubina nás držal nad vodou. Výborne hrajúci Špirko rozhodol aj nájazdy a vďaka nemu, ale aj ostatným hráčom máme cenné dva body.“

Vladimír Országh, tréner Banskej Bystrice: „Prvú tretinu sme hrali slabo, domáci boli lepší korčuliarsky a vyhrávali osobné súboje. Postupne sme sa prebúdzali. V druhej tretine sme boli aktívnejší. Ako by mala vyzerať naša hra, to sme predviedli až v tretej tretine. Mali sme tlak, domácich sme držali v ich pásme, ale tí sa úspešne bránili a dobre im zachytal aj brankár. Nájazdy sú lotéria, ale domáci si za bojovnosť a obetavosť dva body zaslúžili.“

Autor: (cb), Zdroj: Video huste.tv, Foto: ilustračné