Na prelome júna a júla sú v Banskej Bystrici ME v orientačnom behu dorastencov

ŠPORT
0 /

Európske mesto športu 2017  v dňoch 29. júna – 2. júla privíta najlepších mladých orientačných bežcov nášho kontinentu. Banská Bystrica bude dejiskom Majstrovstiev Európy v orientačnom behu dorastencov.

Banskobystrické Majstrovstvá Európy

 V tomto roku bude ŠK HADVEO usporiadateľom a organizátorom Majstrovstiev Európy v orientačnom behu dorastencov, ktoré sa uskutočnia v Banskej Bystrici v dňoch 29. júna – 2. júla 2017.

Partnerom tohto veľkého športového podujatia je Mesto Banská Bystrica, ktorého druhý viceprimátor Martin Turčan uvádza:

Usporiadať kvalitnú športovú súťaž na úrovni Majstrovstiev Európy je veľmi náročné. Cez 500 pretekárov k nám zavíta na niekoľko dní a keďže som v usporiadateľskom výbore za Mesto Banská Bystrica viem, že už teraz do Banskej Bystrice chodia zvedaví športovci a skúmajú terén okolia nášho mesta. Je to skvelá prezentácia Európskeho mesta športu, ktorým sme pre tento rok a radi sme partnerom tohto podujatia.“

Dopĺňa ho predseda ŠK HADVEO Igor  Patráš jr.:

„Je pre nás cťou, že sme získali pre Slovensko možnosť usporiadať Majstrovstvá Európy  v orientačnom behu dorastencov Centrom majstrovstiev bude Banská Bystrica. Príde k nám vyše 500 pretekárov z 35 krajín vo veku od 15 – 20 rokov. Bude to azda najväčšie  medzinárodné športové podujatie pre celé mesto pod Urpínom.“

Tréning orientačných bežcov je špecifický. Okrem rýchleho behu je to aj práca s mapou a buzolou, vrátane dobrej orientácie v teréne. Dnes sa už orientačný beh kvôli väčšej atraktivite dostáva aj do centier a parkov väčších miest. Najmladšie deti, ktoré behávajú, majú 6 – 7 rokov, nie je to nič zložité.

Veríme, že naši mladí orientační bežci budú úspešní aj na blížiacich ME, ktoré sa u nás uskutočnia na prelome júna a júla.

ŠK HADVEO

Je oddiel orientačného behu pôsobiaci v Banskej Bystrici. Mottom klubu je „Čisto prírodný zážitok“. To vyjadruje myšlienku,  na základe ktorej tento bystrický športový klub už 10 rokov aktívne funguje. Aktuálne má okolo 30 stálych členov.

Svojim členom a sympatizantom klub poskytuje rôzne spôsoby vyžitia a zážitkov prepojených s prírodou. Hlavným zameraním sú behy a orientačné športy. Členov tvoria bývalí ale aj súčasní slovenskí reprezentanti. Nedávno sa členom ŠK stal aj najrýchlejší senior planéty Vladimír Výbošťok, ktorý na marcových halových MS atletických veteránov v juhokórejskom Daegu získal striebornú medailu v šprinte na 60 m.

„Všetci sa staráme o to, aby náš oddiel bol popredným aktívnym podporovateľom orientačného behu na Slovensku. Aktuálne sa zameriavame na podporu a výchovu detí a dorastu v oblasti pohybu, športu, vzťahu k prírode a to nielen na rekreačné vyžitie, ale aj s cieľom pripraviť pretekárov na majstrovské preteky v orientačných športoch na vrcholovej úrovni,“

hovorí  predseda SK HADVEO Igor Patráš jr.

Každoročnou zaujímavou akciou ŠK HADVEO je orientačný beh pre verejnosť. V januári 2017 to bolo úspešné  podujatie „Kúsok zdravia z nášho parku“ pre celé rodiny. V máji to bude tradičná akcia v rámci celosvetovej kampane k Svetovému dňu orientačného behu, ktorý pripadá na 24. mája.

„V našom klube máme niekoľko  reprezentantov a majstrov Slovenska. Tých úspechov  je naozaj veľa, ale naším hlavným cieľom je práca s mládežou. Momentálne vychovávame už ďalšiu generáciu  dúfajme že úspešných mladých športovcov,“

dodáva Patráš.

Autor: (tom), Foto: ilustračné