Populárne brazílske Jiu Jitsu pod Urpínom, skúša ho aj Vlado ´Drakula´ Moravčík

ŠPORT
0 /

Do Banskej Bystrice dorazil čoraz viac populárny nový šport. Ide o brazílske Jiu Jitsu, ktoré sa už trénuje vo viacerých mestách Slovenska, no pod Urpínom doposiaľ táto možnosť neexistovala. Až teraz sa naskytla, konkrétne v Dracula Gyme v Sásovej.

Brazílske Jiu Jitsu je istý druh zápasenia. Nesie prvky tohto športu, ale aj džuda a odohráva sa na žinenke. V Banskej Bystrici si ho môžete vyskúšať v známej Šport zóne v Sásovej. Pod patronát si ho zobral športový klub Dracula Gym. Ten sa zaradil do línie A Force, ktorej garantom je Andre ´Tim´ Monteiro a na Slovensku Štefan Hupka. Ten ako prvý v krajine pod tatrami získal čierny pás. Pod Urpínom trénuje Jiu Jitsu Peter Sládeček (na fotkách s Vladom Moravčíkom), ktorý je držiteľom modrého opasku. Bystricovinám ozrejmil, čo tento šport zahŕňa:

„Zápasí sa v kimone i bez kimona. Účelom je dosiahnuť, aby sa súper vzdal, a to buď škrtením alebo páčením kĺbov. Ak nie je možné takýmto spôsobom zápas ukončiť, o víťazstve jedného či druhého zápasníka rozhodnú body za rôzne polohy a techniku. V postoji sa využívajú techniky z džuda a zápasenia, aby sme súpera dostali na zem. Keď sa tak udeje, na zemi nasledujú prechody do pozícií. Dôležité je zachytiť takú pozíciu, aby sa súper nepohyboval. Potom prevedieme techniku škrtenia alebo páčenia spôsobom, aby sme donútili súpera vzdať sa. Ten sa zvyčajne vzdá odklepaním na telo súpera.“

V banskobystrickej Šport zóne začali trénovať tento šport záujemcovia od 13 rokov vyššie. Dracula Gym plánuje zaviesť aj detskú skupinu od veku 6 rokov. V brazílskom Jiu Jitsu sú vekové kategórie detské, juniorské, kategória dospelých (od 18 do 30 rokov) a potom masters. Peter Sládeček vysvetľuje:

„Vo svete trénujú začiatočníkov aj vo veku 50 rokov a viac. Tento šport sa dá totiž robiť donekonečna. Na Jiu Jitsu je pekné to, že nezáleží až tak na telesnej schránke, dokonca ani na pohlaví a veku, pretože techniku zvládne každý. Nik sa pri nej nezraní. Menší, slabší jedinec dokáže zdolať aj väčšieho a silnejšieho súpera. Ak si niekto trúfa z kategórie masters súťažiť v kategórii dospelých, teda cíti sa na to, nič mu v tom nebráni.“

Najznámejšou asociáciou, ktorá usporadúva súťaže, napríklad majstrovstvá Európy či sveta, je IBJJF. Vytvorená je pyramída ako napríklad pri súťažiach v džude. Zápasí sa na čas. Biele opasky medzi sebou päť minút, modré šesť, fialové sedem, hnedé osem a čierne desať minút. Víťaz súboja postupuje do ďalšieho kola. O farbe opaskov rozhoduje hlavný tréner v tomto športe. Ten musí vidieť úroveň a pokrok daného zápasníka a podľa toho sa rozhodne. V brazílskom Jiu Jitsu sa teda upúšťa od skúšok ako je tomu v karate. Banskobystrický Dracula Gym sa rozhodol trénovať dva druhy  – GI, čo je s kimonom a NO GI bez kimona.

My sme sa boli pozrieť na tréning v čase, keď si tento šport vyskúšal aj niekoľkonásobný majster sveta v thajskom boxe a kickboxe Vladimír ´Drakula´ Moravčík. Jiu Jitsu si nevie vynachváliť:

„Teším sa, že v Banskej Bystrici je možné trénovať práve tento nový šport. Brazílske Jiu Jitsu je hlavne pre tých, ktorí nechcú ísť nejako do kontaktu. Venuje sa mu veľmi veľa podnikateľov, ktorí nemôžu prísť do práce s monoklom, alebo s nejakým šrámom od rukavice. V boxe, kickboxe a v thajskom boxe sa niečo také stane i na tréningu, aj keď nechtiac. Pri Jiu Jitsu nič také nehrozí. Trénuje, či zápasí sa na žinenke, nejde sa do kontaktu. Chcem sa teda venovať i tomuto športu v rámci prípravy, no ak raz zavesím profesionálne rukavice na klinec, tak budem aj súťažiť. Brazílske Jiu Jitsu mi príde vhod práve pre pokročilý vek.“

Nábor na tento šport prebieha v Šport zóne v Banskej Bystrici celoročne. Trénuje sa v utorok a štvrtok od 17.30 do 18.30 hodiny. Manažér športového klubu Dracula Gym Vladimír Piperek hovorí:

„Momentálne prebiehajú tréningy pre vekovú kategóriu od 13 rokov vyššie, no pripravujeme aj detské tréningy, ktoré by sme radi spustili čoskoro pre deti vo veku od šesť rokov. Záujemcovia sa môžu prihlásiť priamo v Šport zóne v Sásovej, alebo prostredníctvo nášho fan page na facebooku. Do dvoch týždňov spustíme webovú stránku, ktorá zastreší všetky informácie o dostupných tréningoch a službách v tomto našom komplexe.“

Autor: (job), Foto: autor