Pod Urpínom vyrastá duatlonový talent

ŠPORT
0 /

Vojenské športové centrum Dukla Banská Bystrica sa môže pochváliť, že získalo do svojich radov kvalitnú pretekárku v neolympijskom športe v duatlone. Iba 23-ročná slovenská reprezentantka Petra Fašungová získala uplynulý víkend na majstrovstvách Európy v duatlone v holandskom mestečku Horst aan de Maas, bronzovú medailu.

Vo svojej premiére na seniorskom medzinárodnom podujatí zvládla kombináciu šprint duatlonu: 5 km beh, 20 km na bicykli a 2,5 km beh za 1:00:42 h. V stredu na tlačovej konferencii k svojmu úspechu uviedla:

„Vždy som sa spoliehala hlavne na beh, ale v tomto roku bola rozhodujúca práve cyklistická časť, na ktorej sme spolu s trénerom tvrdo pracovali a to sa ukázalo. Zachytila som únik dvoch Holanďaniek a nemala som žiadny výkonnostný problém sa s nimi udržať a striedať sa. Druhý beh, ktorý som mala vždy dobrý, rozhodol.“

Keďže ide o neolympijský šport, členka VŠC Dukla Banská Bystrica uvažuje predstaviť sa pod piatimi kruhmi v inom odvetví. Do úvahy teda pripadá triatlon alebo beh. Petra Fašungová má aj v tomto prípade jasnú odpoveď:

„Pôjdem určite za behom, a to maratónskym olympijským limitom. Môj otec je bývalý veľmi dobrý maratónec. Myslím si, že som aj geneticky zdedila vytrvalosť. Navyše je to šport, ktorý ma veľmi baví. Triatlon neprichádza v úvahu práve kvôli plávaniu. Budem mať 24 rokov a začať s plaveckým tréningom, pričom ide o technický šport, je v mojom prípade nemožné. Nedosiahla by som kvalitné výsledky v triatlone.“

Naša úspešná duatlonistka neuvažuje ešte o olympijskej účasti v Riu 2016. Nateraz sa plne sústreďuje na duatlon, v ktorom okrem bronzovej medaily z aktuálnych majstrovstiev Európy získala aj titul svetovej šampiónky v kategórii do 23 rokov. Posledný cenný kov si váži najviac.

„Odkedy som prišla na Duklu, tak sa moja príprava dostala do profesionálnejšej úrovne. Mám zabezpečené plnohodnotné tréningy, regeneráciu, využívanie všetkých objektov vojenského športového centra. To je jedna z najdôležitejších častí celej prípravy. Odzrkadlilo sa to aj v umiestnení na majstrovstvách Európy. Mala som napríklad trojtýždňovú hypoxickú prípravu v Banskej Bystrici. Prespávala som v špeciálnej miestnosti, v ktorej je vzduch ako vo vysokej nadmorskej výške. Som rada, že sa to pretavilo do pozitívneho výsledku na európskom šampionáte.“

Duatlon nemá veľkú podporu zo strany Slovenskej triatlonovej únie. Ak by Petra Fašungová na európskom šampionáte neuspela, všetky náklady spojené s jej účasťou a reprezentáciou Slovenska by si musela hradiť sama z vlastných prostriedkov. Dokumentovala to týmito slovami:

„Slovenská triatlonová únia mi vysvetlila, že nemá dostatočný finančný badžet na podporu neolympijského športu. Takže refundáciu nákladov bola možná iba v prípade, že skončím do šiesteho miesta. Som veľmi rada, že sa mi to podarilo, hoci som nešla na šampionát s týmto cieľom.“

Výsledky Šprint duatlon ženy (vzdialenosti 5 km beh + 20 km cyklistika + 2,5 km beh):
1. Franziska Schefflerová (Nem.) 1:00:00 h, 2. Giorgia Priaroneová (Tal.) 1:00:02, 3. Petra Fašungová (SR) 1:00:42, 4. Pen Keulstrová (Hol.) 1:01:44, 5. Joyce Vrijenhoeková (Hol.) 1:01:51, 6. Gillian Palmerová (V. Brit.) 1:01:55.

Zdroj: Bystricoviny.sk