Po Vraťovi Greškovi ukončil hráčsku kariéru aj Richard Zajac

ŠPORT
0 /

Sezóna 2014/2015 bola posledná v aktívnej futbalovej kariére pre dvoch futbalistov, ktorých spája Banská Bystrica. Ide o obrancu Vratislava Greška a brankára Richarda Zajaca. Obaja začali s mládežníckym i seniorským futbalom pod Urpínom, dnes pomôžu v inej úlohe klubom, kde trávili ostatný hráčsky čas.

Prejdime najprv k ukončeniu kariéry slovenského futbalového obrancu Vratislava Greška. Tridsaťsedemročný rodák z Tajova  S futbalovou kariérou začal v Banskej Bystrici, neskôr sa cez Inter Bratislava dostal do nemeckého bundesligového mužstva Bayer Leverkusen. Odtiaľ v roku 2000 putoval do Interu Miláno, neskôr pôsobil aj v Parme. V rokoch 2003 – 2006 si zahral na Britských ostrovoch za Blackburn Rovers, odkiaľ zamieril do nemeckého Norimbergu. Do Leverkusenu sa potom vrátil na dva roky a po pauze od futbalu účinkoval od roku 2011 v Podbrezovej, ktorej pomohol k postupu do najvyššej slovenskej súťaže a zahral si ju vo vlaňajšej sezóne 2014/2015. Greško patril v mladom veku medzi opory reprezentácie do 21 rokov, ktorá na domácich ME 2000 obsadila 4. miesto a kvalifikovala sa na OH do Sydney. V národnej seniorskej reprezentácii nastúpil na 34 duelov a zaznamenal 2 góly. Najčastejšie hrával na poste ľavého obrancu či krídelníka. K svojmu ukončeniu kariéry sa vyjadril nasledovne:

„Už skôr som avizoval, že s futbalom bude koniec po tejto sezóne, lebo sa nedá sedieť na viacerých stoličkách. Prídu ďalšie výzvy, na ktoré bude potrebné reagovať. Pekných momentov v kariére bolo naozaj veľa, vyzdvihnúť len jeden sa nedá. Jedinečné však bolo zahrať si v roku 2000 na majstrovstvách Európy v kategórii do 21 rokov v domácom prostredí. Dostal som teraz konkrétnu ponuku v Podbrezovej, stále rokujeme o ďalšej spolupráci, teda kde sa funkcionársky zaradím.“

S kariérou končí aj brankár Richard Zajac, ktorý prišiel do Banskej Bystrice z Nededzy v roku 1989 ako trinásťročný. Pod Urpínom strávil 19 rokov! Odišiel z Dukly až v roku 2008. Najprv do Dubnice a odtiaľ do poľského klubu Podbeskidzie Bielsko-Biala, konkrétne pred jarnou časťou ročníka 2009/2010. V tomto juhopoľskom tíme patril dlho medzi opory. Rýchlo sa stal jednotkou medzi žrďami a hneď v nasledujúcej sezóne sa tešil z postupu do najvyššej súťaže. Ostatnú jeseň pozíciu gólmanskej jednotky na jeho úkor zaujal krajan Michal Peškovič, no Zajac sa do bránky opäť vrátil na jar. V Podbeskidzie Bielsko-Biala bude teraz pokračovať ako tréner brankárov. Podľa portálu sportowefakty.pl. sa dohodol na dvojročnej spolupráci. Rišo za banskobystrickú Duklu nastúpil medzi seniormi v 141 zápasoch, vyhral s našim tímom prestížny Slovenský pohár v sezóne 2004/2005 a v slovenskej reprezentácii odchytal jedno stretnutie.

Autor: (bl), Foto: ilustračné