Plavci UMB oslávili 20. výročie svojho vzniku

ŠPORT
0 /

Svoju históriu začal banskobystrický plavecký športový subjekt písať 4. augusta 1995. Už od svojich začiatkov sa zaoberá riešením a odstraňovaním plaveckej negramotnosti širokej verejnosti, šplhajúcej sa postupne až po úroveň štátnej reprezentácie cez nevyhnutný medzistupeň mládežníckych kategórií. Športovej verejnosti bol v minulosti tento oddiel známejší pod názvom Plavecký klub – Banská Bystrica.

Prechodom pod univerzitnú značku v roku 2003 pokračuje tento oddiel v rozvoji plávania v meste Banská Bystrica. Už 20 rokov buduje systém, ktorý by v dnešnej dobe obstál a umožnil tak realizáciu jeho členov v rozvoji plaveckých športov, predovšetkým v mládežníckych kategóriách.

Plavci UMB majú za sebou množstvo úspešných vystúpení doma aj v zahraničí. Na slovenských šampionátoch si doteraz jeho členovia vo všetkých vekových kategóriách vyplávali spolu 153 majstrovských titulov, 166 strieborných a 173 bronzových medailí. Okrem ďalších domácich podujatí (aj s medzinárodnou účasťou) tento oddiel dobre obstál aj na významných mítingoch v Nemecku, Rakúsku, Chorvátsku, Slovinsku, Poľsku, Maďarsku, Monaku, Belgicku, Českej republike, Taliansku, Bosne a Hercegovine, ale i v Austrálii, keď k 31. decembru tohto roka eviduje spolu 287 zlatých, 320 strieborných a 300 bronzových medailí. Jeho plavci sú pravidelne oceňovaní na vyhlasovaní najúspešnejších športovcov mesta Banská Bystrica.

Nesporne najväčším úspechom bola účasť Natálie Kodajovej na Letných Olympijských hrách 1996 v Atlante. Družstvo žien dva razy vyhralo plaveckú ligu. Petra Miškufová (účastníčka semifinále majstrovstiev Európy juniorov 2002 v Linzi) bola vyhlásená ako najlepšia plavkyňa SR v kategórii juniorov, v roku 2005 splnila limit na svetovú univerziádu v tureckom Izmire a od splnenia limitu na majstrovstvá sveta 2006 v čínskom Šanghaji ju delilo len 33 stotín sekundy. Michal Adamec bol v roku 2004 účastníkom majstrovstiev Európy juniorov v diaľkovom plávaní. Pod týmito úspechmi je „rukopis“ trénera Milana Záborského, ktorý v rokoch 1993 – 1997 pôsobil ako reprezentačný tréner juniorov Slovenska. Jeho rukami prešli mnohí plavci, napríklad 19 reprezentantov Slovenska (prevažne v juniorských kategóriách).

Plavecký banskobystrický oddiel vo svojich aktivitách podporuje aj telesne postihnutých športovcov. Výsledkom bola účasť Jána Rumla na majstrovstvách sveta, ktoré sa v roku 2006 konali v meste Durban v Juhoafrickej republike. Ján Ruml skončil v konkurencii 550 plavcov zo 49 štátov celého sveta na výbornom 12. a 20. mieste. Jeho športový rast ho predurčil k účasti na majstrovstvách sveta juniorov IWAS v New Jersey (USA) v roku 2008, kde zaznamenal prenikavý úspech ziskom štyroch titulov majstra sveta.

Práve tento plavecký oddiel bol zakladateľom, výhradným organizátorom a usporiadateľom prvých piatich ročníkov ešte aj dnes populárnej „24 hodinovky“.

Jeden z najväčších plaveckých mítingov na Slovensku „Banskobystrický pohár“ si upevňuje svoju pozíciu nielen v Európe, ale už aj v celom plaveckom svete. V histórii pretekov jeho organizátori zaznamenali prihlášky pretekárov z 27 krajín. V predchádzajúcich ročníkoch sme v Banskej Bystrici privítali takú elitnú plaveckú spoločnosť, aká sa v slovenských bazénoch ešte nestretla. Konkrétne troch olympijských víťazov, najrýchlejšiu ženu planéty, majstrov sveta i Európy, ďalších medailistov zo svetových a európskych šampionátov, ako aj slovenskú špičku tohto športu. Plavci predviedli famózne výkony, bojovalo sa o účasť na olympijské hry, majstrovstvá sveta, svetovú univerziádu, majstrovstvá Európy a to úspešne. Latka je teda postavená mimoriadne vysoko.

Ďalší, v poradí už 9. ročník Banskobystrického pohára sa bude konať pod Urpínom 12. a 13.marca 2016. Výnimočnú atmosféru má mať v tom, že Medzinárodná svetová plavecká federácia schválila toto podujatie ako kvalifikačné pre účasť na Letné Olympijské hry 2016 Rio de Janeiro (Brazília). Aj Európska plavecká federácia zaradila toto podujatie do svojho medzinárodného kalendára, na ktorom bude možné plniť limity na majstrovstvá Európy 2016, ktoré sa uskutočnia v Londýne (Anglicko), ale i na majstrovstvá Európy juniorov 2016, ktorých dejiskom bude maďarské mesto Hódmezővásárhely. Toto bystrické podujatie ide znovu šíriť dobré meno mesta, regiónu ako i celého Slovenska.

Aj súčasnosť ukazuje, že v tomto klube vyrastajú nádeje slovenského plávania. Aktuálne na majstrovstvách Slovenska v roku 2015 získali pretekári UMB celkove 8 zlatých, 8 strieborných a 8 bronzových medailí. Činnosť plaveckého oddielu UMB Banská Bystrica v spolupráci s mestom, so športovým gymnáziom a Univerzitou Mateja Bela v Banskej Bystrici sú prísľubom do budúcnosti. Jeho dlhoročná systematická práca s mládežou ho aj naďalej predurčuje k šíreniu dobrého mena mesta, o čom dnes niet pochýb.

Autor: (mz, jb), Foto: (mz)