Plavci Mišendová a Klobučník zaostali za očakávaniami

ŠPORT
0 /

Plavci banskobystrickej Dukly Barbora Mišendová a Tomáš Klobučník sa v týchto dňoch predstavujú na dvoch významných podujatiach. Prvá menovaná na olympijských hrách mládeže a druhý na majstrovstvách Európy v dlhom bazéne. Obaja súperili so svojou konkurenciou na tratiach aj dnes, no zaostali za očakávaniami.

Barbora Mišendová obsadila 7. miesto vo finále pretekov na 50 m motýlik na olympijských hrách mládeže v čínskom Nankingu. Šestnásťročná členka našej Dukly Banská Bystrica zvládla trať v čase 26,95s. Oproti svojmu semifinálovému vystúpeniu sa síce zlepšila o 22 stotín sekundy, ale nestačilo to na útok o medailu. Od bronzu Slovinky Govejšekovej delilo našu plavkyňu talentovanú 25 stotín sekundy. Zlato si vyplávala suverénna Ruska Rozalia Nasretdinovová (26,26).
Práve v disciplíne 50 m motýlik získala Mišendová pred vyše mesiacom v holandskom Dordrechte titul juniorskej majsterky Európy. Tam zvíťazila v slovenskom juniorskom rekorde 26,84, ktorý by jej vo finále v Nankingu postačil na šiestu priečku.

Slovenský prsiar Tomáš Klobučník sa predstavuje v Berlíne na ME v dlhom bazéne. Zverenec Dirka Langeho sa však v stredajších rozplavbách do semifinále dvojstovky neprebojoval. Obsadil až 33. miesto časom 2:17,25 min. Jeho vlastné národné maximum je 2:11,00, zaplával ho vlani na MS v Barcelone. Prípravu na šampionát nášmu členovi banskobystrickej Dukly na jar vážne poznačil viactýždňový tréningový výpadok pre vojenčinu. V Berlíne po neúspešnej dvojstovke pre SITA uviedol:

„Dlho som váhal, či dvojstovku v Berlíne vôbec pôjdem. Rozhodol som sa ísť, hoci som vedel, že to môže vypáliť práve tak, ako sa to zhodou okolností skončilo. Chcel som si vyskúšať, na čom som, aké je plávať nepripravený na túto disciplínu. Nemyslel som si, že to bude až také ťažké. Stavil som na to, že skúsim začať s najlepšími a buď vydržím, alebo nie. Z pomalého začiatku rýchly čas nespravím, keďže nemám natrénované. Po stovke sa to lámalo, došli mi sily, trápil som sa s každým záberom. Myslel som potom iba na to, aby som udržal nejako techniku a doplával to so cťou.“

Tomáša Klobučníka čaká ešte v piatok prsiarsky šprint. V ňom má vyššie ambície:

„Treba konečne zaplávať nejaký dobrý výsledok. Mám v stredu popoludní voľno, vo štvrtok celý deň, takže si oddýchnem a dúfam, že piatková päťdesiatka sa podarí.“

Autor: (cb), Foto: Zdroj: swimmsvk.sk