Parádna zlatá medaila pre nášho mladého džudistu zo sibírskeho Ťumenu

ŠPORT
0 /

Váha do 81kg: 1.Fízeľ (SVK), 2.Meňšikov (RUS), 3.Woo (KOR) a Baravi (RUS)

Mini výprava mladých banskobystrických džudistov sa v týchto dňoch vrátila z ruského Ťumenu, kde absolvovala náročné medzinárodné sústredenie za účasti pretekárov z 12 krajín z Európy a Ázie. Tomu však predchádzal kvalitný medzinárodný turnaj „New Stream“. Ten sa uskutočnil v Plympijskom centre prípravy džudo v metropole západnej Sibíri, v meste Ťumen, inak rodisku našej úspešnej olympioničky Nasti Kuzminovej.

Turnaja sa zúčastnili dvaja dorastenci banskobystrickej Dukly – Ján Lupták vo váhe do 73kg a Marius Fízeľ vo váhe do 81kg. Turnaj bol výnimočný v dvoch smeroch: naši chlapci mali možnosť prvý krát si zmerať sily s ázijskými rovesníkmi, najmä z Kórey a Mongolska, ale aj s džudistami Kazachstanu, Arménska, či Gruzínska. V druhom rade, na turnaji sa predstavili dorastenci zo všetkých 46 oblastí Ruska, ktorých je vidieť pomenej na európskych turnajoch, a tak sme boli zvedaví, ako dopadne konfrontácia nášho a východného džuda.

O to cennejšia a obdivuhodnejšia je cesta Maroša Fízeľa, ktorý vystúpal turnajovým pavúkom až do finále! V piatich zápasov zdolal svojich súperov na ipon, teda pred časovým limitom a v jednom zvíťazil po urputnom boji až v predĺžení na jeden pomocný bod. Vo finále nastúpil Maroš proti domácemu reprezentantovi a svojim výkonom si vyslúžil obdiv aj domácich komentátorov, keďže finálový blok vysielala ruská televízia. Hneď v úvode nasadil domáci džudista škrtenie, z ktorého Marius unikol, vzápätí však Rus už vyhrával aj na wazari, keďže prekvapil Mariusa dobre prevedeným strhom. Tu zostávalo do konca finálového súboja už len čosi vyše minúty. Domáci džudista bol trestaný za jednostranný úchop, to však bolo stále málo na obrat v zápase. Ten prišiel až po vystupňovanom tlaku Maroša a úspešnom hode svojou osobnou technikou 12 sekúnd pred koncom súboja! Ruský džudista zostal neveriacky ležať na tatami a Marius si domov viezol zlatú medailu. V konkurencii 45 džudistov z Ruska, Kórey a Kazachstanu krásny úspech pre banskobystrickú Duklu.

Ján Lupták v nižšej hmotnostnej kategórii, hendikepovaný horúčkovým ochorením, vybojoval dva víťazné zápasy a dve prehry a skončil spomedzi 50 džudistov na peknom 9.mieste. Na jeho zdravotný stav to bol výsledok nad očakávanie.

Obidvaja Banskobystričania po krátkej aklimatizácii a vyrovnaní sa s časovým posunom odcestovali na jeden z posledných vrcholov tohtoročnej sezóny – medzinárodný turnaj v slovinskej Koroške.

Autor: Branislav Slaný + red., Foto: autor