Oštepár Dukly Patrik Žeňúch sa zranil počas súťaže, zvažuje operáciu

ŠPORT
0 /

V pondelok sa z banskobystrických atlétov na svetovom šampionáte v Pekingu predstavil iba oštepár Patrik Žeňúch. Žiaľ jeho vystúpenie malo smutný koniec. Priamo počas súťaže sa zranil a sezónu bude musieť zabaliť.

Patrik Žeňúch nastúpil v kvalifikačnej A – skupine a medzi 16-timi štartujúcimi to nemal vzhľadom na nedávne zdravotné problémy jednoduché. Už pred súťažou si prial, aby mu lakeť so šľachou vydržal. Do kvalifikácie vložil pri svojom premiérovom štarte na MS maximálne úsilie, zariskoval, ale na viac ako úvodných 69,31 metrov nemal. V druhom pokuse sa zranil a tretí už absolvovať nemohol, takže svoje účinkovanie zavŕšil ako posledný pretekár vo výsledkovej listine. Šéftréner slovenských atlétov, Banskobystričan Martin Pupiš hodnotil vystúpenie Žeňúcha pre SITA nasledovne:

„Mrzí ma, že Patrik namiesto dôsledného vyliečenia zranenia cestoval na majstrovstvá sveta a čakal na zázrak. Oštep je technicky taká náročná disciplína, že bez tréningu to nemôže ani náhodou dopadnúť dobre. Žiaľ, mali sme informáciu, takisto aj realizačný tím vo VŠC Dukla, že je všetko v poriadku. To nie je dobrý prístup. Verím však, že Patrik sa dôsledne vylieči, a potom potvrdí a ešte rozvinie svoj talent. Jeho vystúpenie bola zatiaľ jediná škvrna na našom doterajšom účinkovaní. Cítim smútok a sklamanie.“

Patrik Žeňúch veril, že dokáže zabojovať a podať hodnotný výkon aj cez bolesť. Vo videu sprostredkovanom SAZ uviedol:

„Bol som za našim doktorom a pichol mi injekciu, aby som aspoň mohol hádzať. Myslel sme si, že to bude dobré. Prišiel som na štadión, začal som sa rozcvičovať a hneď som cítil, že to nebude dobré. Cítil som lakeť už pri rozhadzovaní. Pri 30 – 40 metrových hodoch to vôbec nebolo cítiť, ale ako som prišiel na tartan a hodil zľahka 62 metrov, už som to začal cítiť. V súťaži som išiel vyslovene cez bolesť. Prvý pokus bol niečo pod 70 metrov, no už pri ňom som pociťoval strašnú bolesť. V druhom pokuse mi to v lakti úplne ´raplo´ a bolo po všetkom.“

Oštepár banskobystrickej Dukly sa teraz zamýšľa čo bude ďalej. Takéto niečo nečakal ani v najhoršom sne:

„Táto sezóna sa zabalí a uvidím, či sa to bude dať liečiť vôbec, či bude nutná operácia. Sám neviem, čo bude ďalej…“

V kvalifikácii oštepárov na MS v Pekingu triumfoval Nemec Hoffman (86,14 m), limit 83,00 m prekonali dovedna siedmi vrátane obhajcu zlata Čecha Veselého (4. – 83,63 m).

Autor: (bl), Foto: Zdroj teraz.sk + facebook