Nové Mesto na Morave: Skvelá Paulína Fialková tretia v šprinte SP

ŠPORT
2 /

V piatkovom biatlonovom šprinte Svetového pohára v Novom Meste na Morave skončila naša Paulína Fialková po čistej streľbe opäť na stupňoch víťazov, už štvrtýkrát v tejto sezóne. Bola tretia za Nórkou Olsbuovou Röiselandovou a Nemkou Dählmeierovou. Nasťa Kuzminová s dvomi trestnými okruhmi dobehla na 11. mieste.

Rýchlostné preteky absolútne nevyšli favorizovanej skúsenej Fínke Kaise Mäkäräinenovej. Nedarila sa jej streľba  a po absolvovaní piatich trestných okruhov sa nevošla ani do  päťdesiatky najlepších. Nedarilo sa celkom ani súčasnej líderke Svetového pohára Talianke Dorothe Wiererovej. Po dvoch chybách na strelnici dobehla na deviatom mieste.

V Novom Meste na Morave husto snežilo, ale ani takéto počasie  nezastavilo našu Paulínu Fialkovú na ceste za ďalším úspechom v tejto sezóne. Po čistej streľbe bola napokon tretia.   Paulína vybiehala na trať ako dvadsiata piata a po druhej streľbe na stojke viedla, neskôr ju v cieli o 8,5 sekundy predstihla rýchla Nórka Marte Olsbuová Röiselandová.

paulina fialkova1

Fialková dlho držala striebornú priečku, ale nakoniec ju  predstihla  dvojnásobná olympijská šampiónka Nemka Laura Dählmeierová, ktorá sa po úvodnej absencii kvôli chorobe vrátila do kolotoča Svetového pohára.

Zverenkyňa Anny Murínovej a Martina Bajčičáka z VŠC Dukla Banská Bystrica tak pokračuje v skvelých výkonoch z úvodných dvoch kôl SP v slovinskej Pokljuke a rakúskom Hochfilzene, kde skončila v šprinte šiesta a siedma. Teraz má v sobotňajších stíhacích pretekoch dobrú východiskovú pozíciu  s veľkou šancou na ďalšie pódium.

Paulína Fialková v cieli pre RTVS uviedla:  

„Konečne som dala čistú streľbu a aj tak ma musel niekto predbehnúť. Samozrejme, teším sa. Nemôžem povedať, že je to zlý výsledok. Na trati to bolo náročné, dosť sa to borilo vo veľkom snehu. Tieto podmienky máme odskúšané zo záverečnej prípravy v Lenzerheide. Celkom dobre to zafungovalo. Na strelnici som ustála tlak. Zdá sa, že už som si zvykla.“

 

Paulínu Fialkovú sprevádza túto sezónu veľké sebavedomie, čo sa prejavilo aj v ďalšom  rozhovore pre RTVS.

„Tak maximálne spokojná nie som, chcela som zvíťaziť, najmä keď som všetky terče trafila. Výsledok je však pekný a ja sa z neho teším. Naďalej sa budem snažiť, aby som konečne zvíťazila, dúfam, že takýto vianočný darček si stihnem pribaliť. Na trati sa žiadalo vydať veľa síl, trať bola s novým snehom mäkkä, borila sa, ja som si však na takýto podklad navykla už v príprave. Na strelnici bol veľký tlak, spôsobený búrlivou atmosférou, ja som sa proti nemu vedela obrniť. Lyže poslúchali, vzhľadom na podmienky boli dobre pripravené.“

paulina

Spokojná bola aj jej trénerka Anna Murínová:

„Paulína zvládla bravúrne ležku aj stojku, je to skvelý výsledok. Formu si zatiaľ drží, priala by som si ešte darček pod stromček.“

Anastasia Kuzminová sa v tejto sezóne rozbieha postupne.  V šprinte  zvládla „ležku“ s jednou chybou na prvom terči, v „stojke“ minula posledný terč a v cieli skončila na 11. mieste. V 97-člennom štartovom poli bola aj Ivona Fialková, ktorá s dvomi trestnými okruhmi skončila na 49. priečke. Všetky tri Slovenky sa predstavia v sobotňajšej stíhačke.

„Nič nové sa neudialo. Dve chybičky na strelnici ma veľmi mrzia, ale celkom potešujúci je môj bežecký čas. Trať bola rozbitá, hlboká sneh, ale všetky pretekárky sme mali rovnaké podmienky. Do ďalších pretekov pôjdem opäť s dobrou náladou,“

povedala Anastasia Kuzminová pre RTVS.

Paulína Fialková sa v priebežnom poradí Svetového pohára prebojovala na druhé miesto a na vedúcu Talianku Wiererovú stráca 17 bodov.

stupne vitazov

Výsledky rýchlostných pretekov žien na 7,5 km: 1. Marte Olsbuová Röiselandová (Nór.) 19:44,6 min (0 trest. okruhov), 2. Laura Dahlmeierová (Nem.) +4,5 s (1), 3. Paulína Fialková (SR) +6,2 s (0), 4. Anais Chevalierová (Fr.) +23,0 (1), 5. Lena Häckiová (Švaj.) +29,3 (1), 6. Hanna Öbergová (Švéd.) +31.0 (0),… 11. Anastasia Kuzminová (SR) +41,7 (2), 49. I. Fialková +1:54,3 (2).

Priebežné hodnotenie SP (6 z 26 pretekov): 1. Wiererová 284, 2. P. FIALKOVÁ 267, 3. Mäkäräinenová 245, 4. Vittozziová 225, 5. Starychová 189, 6. Hojniszová 188, …11. KUZMINOVÁ 145, 59. I. FIALKOVÁ 14.

SP v šprinte (3 z 9): 1. Wiererová 146, 2. P. FIALKOVÁ 122, 3. Mäkäräinenová 114, 4. Vittozziová 106, 5. Starychová 92, 6. KUZMINOVÁ 84,

Autor: (bt), Foto: TASR