Naši hokejisti začnú na ľade v Brezne, preveria ich až dva tímy z KHL

ŠPORT
0 /

Náš bronzový hokejový tím z vlaňajška absolvuje letnú prípravu výlučne na štadiónoch súperov, či iných klubov. Ako už viete, stánok pod Urpínom rekonštruujú a tak sú ohrozené aj úvodné domáce extraligové zápasy. Vedenie HC 05 hľadí teda alternatívne spôsoby, no v príprave nechce nikto nič podceniť. Našich ´baranov´ preveria dokonca dvaja účastníci Kontinentálnej hokejovej ligy: Klub opäť razí filozofiu mixu zahraničných a slovensko-českých hráčov.

Banskobystrickí hokejisti začínajú trénovať budúci týždeň na ľade v Brezne. Zúčastnia sa aj turnaja vo Zvolene (14. – 16. august), kde si postupne zmerajú sily s tímami Corona Brašov (Rumunsko, MOL liga), s extraligovým Zvolenom a na záver narazia na poľské Tychy. Potom čaká baranov kvalitná previerka s poprednými zahraničnými tímami. Potvrdil to pre rádio Slovensko a Bystricoviny manažér klubu Vlastimil Plavucha:

„Chceme sa pripraviť čo najlepšie na sezónu, takže hľadáme alternatívy, aby to boli súperi, ktorí nás dokonale preveria. Vo Švajčiarsku sa stretneme s Torpédom Nižný Novgorod a hlavne nás teší, že sme sa dohodli na zápase so Slovanom Bratislava, ktorý odohráme v Brezne 22. augusta.“

Okrem toho sa naši hráči stretnú na turnaji vo Švajčiarsku na prelome augusta a septembra s tamojšími tímami najvyššej súťaže a so švédskym BK Rogle. V bystrickom kádri sa opäť objavia aj perspektívni zahraniční hokejisti, hoci zatiaľ nám Vlastimil Plavucha prezradil iba mená dvoch posíl:

„Celkom sa nám osvedčil tento model, teda kombinácia zahraničných hráčov so slovenskými bola prospešná. Nie je teda na tom veľmi čo meniť. Záležať bude iba na pomere. Dohodu zatiaľ máme s fínskym brankárom Wiikmanom a s americkým obrancom Nicastrom.“

Potešiteľné je, že v kádri zostali z vlaňajška viaceré opory tímu – kapitán Michal Hudec, útočníci Lukáš Handlovský, Rastislav Konečný a Petr Kafka. Ide pritom o hráčov, ktorí neboli viazaní ďalšou zmluvou s našimi farbami. Posilami sú okrem už avizovaných zahraničných hokejistov Wiikmana a Nicastra aj obrancovia Marek Biro, ktorý prichádza z Piešťan a Erik Nitriansky z Liptovského Mikuláša. Z kádra účastníka kontinentálnej KHL Slovana Bratislava k nám prichádza útočník Miroslav Preisinger. Nepôjde pritom o jediné meno z tohto klubu z hlavného mesta SR. Vlasto Plavucha však dementuje informácie, že by sme mali byť akousi farmou Slovana:

„Ide iba o spoluprácu dvoch klubov na báze výmeny hráčov. Ani Skalica nebola vlani v štatúte farmy Slovana, iba sa o tom rozprávalo. Funguje to iba na báze hosťovania hráčov a to je všetko.“

Otázne stále je, kedy vybehnú naši extraligoví barani prvýkrát v sezóne na domáci bystrický ľad. Do úvahy pripadá až októbrový termín, no prorokom nie je dnes ani Plavucha:

„Stavebné práce pokračujú a my budeme operatívne riešiť každý jeden deň a dátum, kedy budeme môcť doma nastúpiť na ľadovú plochu. Zatiaľ si netrúfam povedať termín, kedy to bude.“

Zatiaľ má bystrický tím schválených prvých päť extraligových duelov na ihriskách súperov s tým, že prvé kolo hráme vo Zvolene. Ak by rekonštrukčné práce na našom štadióne nestihli ukončiť v septembri, do úvahy pripadajú viaceré alternatívy. Napríklad naďalej hrať na ihriskách súperov, alebo nastúpiť na domáce duely v Brezne, či vo Zvolene. Vedenie nášho klubu je pripravené všetky alternatívy vyhodnocovať.

Autor: Jozef Balko, Foto: Zdroj: HC 05