Naši basketbalisti zdolali v extralige nováčika z Karlovky o dva body + HLASY a FOTO

ŠPORT
0 /

Basketbalisti banskobystrického ŠKP vyhrali druhý domáci zápas v extralige. V sobotu večer zdolali nováčika súťaže bratislavskú Karlovku 86:84. V šestnástej minúte však viedli o šestnásť bodov, napokon z jasného zápasu to bola opäť poriadna dráma.

Banskobystričania začali duel dobre, viedli 4:0 a po Körnerovej trojke a presnom zásahu Mareeho 9:2. Keď sa v piatej minúte Körner zavesil na kôš a zvýšil na 12:4, tréner hostí musel siahnuť po oddychovom čase. To Karlovke pomohlo a za 35 sekúnd sa hralo v rýchlom striedaní útokov s pomerom 4:2 pre Bratislavčanov. Na to zareagoval pre zmenu oddychovým časom náš kouč. Prestávka však našim chlapcom neprospela. Súper znížil dve minúty pred koncom prvej štvrtiny na rozdiel bodu, no záver úvodného dejstva sme zvládli aj zásluhou premenených trestných hodov a boli sme vo vedení 22:17.

Druhú štvrtinu začal Blagojevič šnúrou piatich bodov. Aj keď nám chýbalo viackrát šťastie v koncovke, súper stiahol náš náskok maximálne na sedem bodov. Dve trojky v podaní Körnera a Mareeho v 16. minúte znamenali vedenie 41:25! Tréner Černický si teda opäť vyžiadal oddych a po ňom jeho tím znížil náš náskok už výrazne. Minútu pred polčasom svietil na tabuli stav 43:37. Blagojevič však vytrestal chybu súpera a nepripustil drámu, hoci Karlovka v poslednej sekunde tohto dejstva dosiahla Hlivákom z polovice ihriska senzačnú trojku. Do šatne teda odchádzali bystrickí basketbalisti iba s päťbodovým vedením 45:40.

Početný fan klub Karlovky v Banskej Bystrici aj v druhom polčase hnal svojich basketbalistov k víťazstvu. Tá sa dokázala dostať v piatich minútach tretej štvrtiny na rozdiel troch bodov a trojkou Bečarika dokonca vyrovnala na 53:53. Vzápätí však kontroval trojkou Munks. Po oddychovom čase bratislavského tímu išiel súper aj do vedenia. V 27. minúte bolo 56:58! Oddychovým časom reagoval aj bystrický kouč po ktorom sa vyšvihol k dobrému výkonu Žiak. Najprv trojkou otáčal skóre, no nováčik išiel ešte do vedenia 62:59. Trojka Žiaka znamenala vyrovnanie a následná dvojka tohto nášho hráča aj vedenie ŠKP 64:62. Hostia často faulovali, čo bola voda na náš mlyn. Navyše v poslednej sekunde tentoraz ťažil z chyby Karlovky Munks a zabezpečil Bystrici vedenie 69:65.

Záverečná desaťminútovka nezačala pre ŠKP najlepšie. Kožár trojkou znížil na 71:70 a Hoferica dokonca v 33. minúte vyrovnal na 74:74. Slabo sme bránili, no mali sme značnú ofenzívnu silu. Trojky Munksa nás držali v hre o víťazstvo a keď sa Körner v 37. minúte druhýkrát v zápase zavesil na kôš a zvýšil na 82:76, vyzeralo to s našim víťazstvom nádejne. Hostia po oddychovom čase však opäť znížili na rozdiel dvoch bodov a v závere sa tak postarali o drámu. Dvadsaťsedem sekúnd pred koncom si zobral oddych domáci tréner Blaho. Mali sme loptu a umne sme ju po pauze držali Súperovi sme dovolili zakončovať iba v posledných dvoch sekundách – našťastie náš kôš netrafil a tak po výsledku 86:84 sa mohli tešiť z víťazstva basketbalisti spod Urpína.

Fakty o zápase:

ŠKP Banská Bystrica – Karlovka Bratislava 86:84 (22:17, 45:40, 69:65)

Štvrtiny: 22:17, 23:23, 24:25, 17:19. TH 8/14 – 6/8. Trojky: 10 – 8. Fauly: 14 – 16. Rozhodovali: Kukelčík – Širocký, Karnay. Diváci: 300.

Zostavy a body:

Banská Bystrica: Körner 15 (2), Moliva 10, Žiak 14 (2), Blagojevič 11 (1), Munks 23 (4) – Maree 7 (1), Biloš 4, Matagrano 2, Thomas 0.

Najviac bodov Karlovka: Hoferica a Bečarik po 16, Kucsa 15, Kožár a Židzik po 14.

Hlasy po zápase:

Martin Blaho (tréner Banskej Bystrice): „Je to šťastné víťazstvo. Súper hral dobre, nevedeli sme sa presadiť v niektorých momentoch proti ich zónovej obrane. V tom by však problém ani nebol, lebo bodov sme dali veľa, ale naša obrana bola mäkká a pôsobila naozaj katastrofálne. Musíme obranu zlepšiť, no je to vec aj charakteru hráča. Vyskúšali sme už viacero rotácií a technických variant, ale prvou vecou dobrej obrany je práve charakter a chcenie, a na tom zlyhávame.“

Milan Žiak (hráč Banskej Bystrice): „Chceli sme si po prehre s Prievidzou vylepšiť náladu, ale zápas nám aj napriek víťazstvu nevyšiel podľa predstáv. Na Karlovku sme chceli vybehnúť s agresívnym útokom aj obranou, jednoduchým basketbalom. V prvom polčase sa nám to ako tak darilo, v druhom sme boli nervóznejší, niečo nám do koša nepadlo a spomalili nás zónovou obranou. Dôležité bolo, že sme zostali v zápase, nestratili sme hlavu a bojovali až do konca.“

Milan Černický (tréner Karlovky): „Boli sme outsiderom, ale zahrali sme v Banskej Bystrici veľmi dobre. Škoda toho, že sme vyprodukovali veľa strát – až 21, čo je na takýto zápas veľa. V závere nám chýbalo šťastie, no už predtým, keď sme išli do vedenia, tak sme začali hrať individuálne, čo bola voda na mlyn pre súpera. Pomohla nám výrazne zóna a snažili sme sa najmä Žiaka ubrániť, no iba sčasti sa nám to podarilo. Je to smolný zápas pre nás, ale taký je šport, vyhrať môže iba jeden.“

Autor: Jozef Balko, Foto: autor